23 okt. 2011

Den fasansfulla fattigdomen - survival guide

Efter att jag betalade räkningarna denna månaden stod det klart för mig: kombinationen av ketchupeffekt i räkningsform med en osedvanligt låg lön är rätt deprimerande.

Såhär luspank har jag nog inte varit på länge. Oktober månad har jag hankat mig fram på en sammanlagd budget av 1400kr, detta inkluderat resa till Köpenhamn/Malmö med Ida, vilket slukade det mesta av mina sorgliga budget. Jag kan skryta med att jag senaste två veckorna faktiskt klarat mig på sammanlagt 250kr :D Hur är det möjligt, utbrister läsaren nu häpet! Jo, det ska jag genast förklara. Här följer en god guide för överlevnad:

Lev på en diet av skåpmat kombinerat med grönsaker/bönor
Billigt, bra för kroppen & jävligt gott om man bara tar sig lite tid att stuva ihop grejer. Innebär dessutom att man för första gången faktiskt når längst in i kylen/frysen, där alla möjliga fossila maträtter kan gömma sig. Se det som en skåprensning & ekonomiskt genidrag på samma gång! :D


Panta äntligen den där jävla panten!
Om man är en ivrig efterfestare som jag, vet man också att detta innebär en stor hög med pantburkar som man aldrig orkar gå iväg med. Men nu go vänner, nu är den där extra femtilappen en guldgruva för den fattige! & man blir miljöhjälte på köpet. Värdigt!Sy om fula gamla kläder, till nya schnigga kläder!
Eftersom man inte har råd med annat än fönstershopping (som dessutom riskerar att leda till depression) är det nu dags att inventera om garderoben. Jag har själv hänsynslöst gått lös med saxen på mina kläder. Gamla tischor klipps om, fula toppar görs snygga & man hittar plagg som man helt glömt bort. Excellent!


Göra roliga hyllor till hemmet
Då man tvingas tilbringa så mycket tid hemmavid, är det lika bra att bona lite. Jag har länge gått i tankar att göra sjukt fula hyllor jag har i källaren, till sjukt snygga hyllor. Allt som behövdes var gamla MAGNUM-tidningar, inspirerande sällskap, trälim & matt lack. Viola! :D


Omge sig av fantastiska vänner som hjälper dig igenom det värsta
Det är svårt att klara sig igenom fattiglappstiden utan goda, medlidsamma vänner! Bless you: Richard lånade ut sitt XBOX360 till mig, Patrik bistod med Fable3, Linus som lagat fantastisk mat åt mig, Ida har skämt bort mig rejält å dessutom köpt biljett till Watain åt mig, som jag annars inte haft råd med & Lupus&Done bjuckade öl å magisk efterfest m tryckare:Undvika all form av alkohol helgtid & istället hänge sig åt verklighetsflykt i xbox-form!
Varför gå ut & dricka dyr alkohol på fisluktande pubar med baksmälla som bonus dagen efter, när man kan slå ihjäl monster med stora svärd i full rustning, ligga med manliga prostituerade i fantasymiljö & rädda världen? Touché!


Ägna sig åt avancerat pyssel
Snart är det Halloween! Det har iaf inspirerat mig till att faktiskt bygga å knåpa hemligheter på outiften, make it perfect. Men man måste ju inte bygga Halloweenoutfits. Man kan även knyppla, fotografera sin katt, lära sig brodera eller göra fulkul videoklipp på datorn! Win!


Lek kulturell!
Läs valfri god litteratur, drick extrema mängder rött/grönt té i snygga koppar, ladda hem episka filmer & hänge dig skamlöst åt serie-frosseri som gärna är både våldsamma, snuskiga & försatta i historisk tid (i.e Rome, The Borgias, The Tudors.)

There you go! Det går med andra ord någorlunda väl att leva på minimum, tack vare lite listighet! :D Men därför inte sagt att jag inte längtar jävelmycket till lönen. Den kommer vara alldeles extra välkommen novembermånad, en månad som i övrigt kommer nå oanade höjder i grymhet. I am sure :D

5 kommentarer:

Sarah sa...

Detta kunde inte komma mer lägligt, lägga till ett "rök inte, det är bara dyrt och du tycker inte om det egentligt, måla istället!" så är det min lista för kommande veckor/månader (förhoppningsvis inte för många iof... :P).

andreadoria sa...

Sarah - happy to be at service! :) Jag hade gärna lagt till "sluta röka, man sparar massor på det!" men eftersom jag aldrig varit rökare, så kan jag itne relatera. Men klart fan man ska sluta med sånt, it stinks & it costs! Hoppas verkligen du överlever din fattigdomstid, flera månader ska du väl inte behöva utstå?

littlesoldier sa...

tack för bra tips! jag går in i en försöka spara - månad och det är inte det lättaste när man går på csn.. så tack! .DD

andreadoria sa...

Litensoldat - det är bara att kämpa på! Gör det till en tävling att försöka klara dig på så lite som möjligt per dag. Det kan tom bli ganska kul, man lär sig en del om sig själv :) G'luck!

Sarah sa...

Well, jag hoppas jag slipper men med tanke på att jag bli arbetslös om några månader och nu bara har 4000 kr/mån att leva på (innan hyra m.m.) så finns det inte så mkt utrymme för sparande heller är jag rädd... -.-'