19 nov. 2013

Paris del I: en studie rött, & kött.

Baguetter, baskrar & rödvinständer. Det är väl den klassiska nidbilden av fransosen. Det där med baguetter stämmer. Baguetten är ständigt närvarande - på restauranger, under armen på gatorna eller på tunnelbanan, ständigt öppna små bagerier. & inte ska fransmännen skämmas över sitt famösa bakverk: den franska baguetten är verkligen overkligt god. & billig! Baguetten är nämligen subventionerad i Frankrike, trot eller ej. Det hela grundar sig på att man efter franska revolutionen beslöt sig för att ALLA, fattig som rik, ska ha råd att köpa bröd. Så är det än idag - 1 euro baguetten. Överkomligt.

Men nog är väl Paris mer än bara sin knapriga men ändå saftiga baguette? Jo för fan! Fransmännen är tex EXTREMT grymma på att fickparkera. Jag har aldrig sett så tajta parkeringar. Sen finns det inga rödhåriga i Paris. Jag såg inte en enda. Märkligt. Nåväl. Här följer Drejjas Guide till Paris!


Sevärdheter!
Vi sket högaktningsfullt i Louvren efter att ALLA (min frankofile chef, min parisiske dagisbästis, dagisbästisens franska flickvän, min egen far) varnade mig för att ödsla tid där. Vi rev av Eiffeltornet & Champes Elysses så snabbt det bara gick - så jävla spännande är det faktiskt inte. Nä! Jag vill istället vurma för följande:
  • Des Catacombes: Ingen har väl missat Paris katakomber, fyllda till bredden med skelett? Vi snackar alltså cirka SEX MILJONER parisare som återfinns i dessa katakomber - ditflyttade från fullkomligt överfyllda kyrkogårdar under 1700-talet. Det är precis så makabert som det låter. Det här ska man VERKLIGEN se!
Les Catacombes.... OooOooOO!

  • Versailles: Är man det minsta intresserad av Europas historiskt sett mest pompiga slott & mest luxuösa leverne, så ska man INTE missa att se det magnifika ENORMA slottet Versailles, med dess HYSTERISKT enorma park. Men allra bäst är nästan de små mindre slotten som finns en liten promenad bort på Versailles marker: Grande Trianon & Marie Antoinettes favroit-crib Petit Trianon. Petit Trianon inkluderar fantasiträdgårdar, kärlekstunnlar & en liten lekbondby som den franska hutlöst rika drottningen byggde. Jag kan inte ens förklara - åk bara å se!
  • Musée national du Moyen Âge: Paris medeltidsmuseum! En orgasmisk upplevelse för mig & min likvärdigt nördiga karlslok. Sjukt bra museum som är inriktat på föremål, thank the gods! Rekommenderas varmt. Är dessutom belagt i ett litet obeskrivligt fagert 1400tals slott mitt i Paris. Double-win!

Medeltidschock! Hurra!
  • Musee du Luxembourg: Jag kunde knappt tro min lycka när jag upptäckte att det var en konstutställning nästintill ihopsnickrad för att stilla mina begär: The Renaissance and Dreams. 80 samlade konstverk av renässansens mest fantastiska konstnärer, allt samlat kring koncepten sömn, drömmar, drömmarnas demoniska/änglalika sidor. Jag fick se verk av flera av mina absoluta favoritkonstnärer: Jan Bruegel d.ä, Hieronymous Bosch, Albrecht Dürer, Jan Mandijn... Och jag fick en ny favoritkonstnär att sutta på: Lorenzo Lotto!

Jag rekommenderar varmt att promenera i Paris. Det är en jävla fin stad & man får se massor. Det är lite klurigt att hitta på alla små märkliga avkrokar & vägar, men med GPS & den EXTREMT grymma stadsappen (som funkar utan nätverk) Citymaps2go så hittar man prima. (Jag rekommenderar den som fan för alla som reser mycket & hittar dåligt, som jag :D)Maten!
Fransmännen har en magisk ådra: den enklaste simplaste rätt blir i deras händer helt jävla fabulöst smakmässigt. De kan sina grejer. Men hur funkar det som vegetarian? Mja, sådär. De små underbara brasserierna har knappt något vegetariskt alls & märkligt nog har nästan alla EXAKT samma meny. Fransmännen är galna i kött, kött & mera kött. Man får köra omeletter, sallader & crepes. Och ost, massooooor med ost! & glöm för guds skull inte efterrätterna - creme bruléen är to die for! Ja, som sagt, det är jävligt gott visserligen, men lite småboring i längden. Så vi åt på vietnamesiska restauranger också, det finns det massor av i Paris & dom är riktigt bra. Japanskt, indiskt, thailändskt finns också.

Dock blev jag tipsad om vegoställen jag tyvärr inte hann till: SOYA samt vegetariska hamburgestället EAST SIDE HAMBURGER. Enligt utsago ska Paris ha skitbra vegan-restauranger, men inget jag hann med heller tyvärr :(

Ironiskt nog hamnade vi sista dagen på en ITALIENSK restaurang i Montmartre. Massor med vegetariskt, sjukt bra priser & jävligt gott. Shame on you, french! Där vann italienarna.Uteställen!
Gillar man att ta ett glas vin i små barer & ölcafen är det bara att blunda å peka för att hitta något trevligt. Vill man ha lite rolig musik & kul folk får man istället leta lite. Jag hittade på nätet innan en metallbar som heter Black Dog - den kändes ungefär som en fransk version av ROCKS i Stockholm, förmodligen rätt kul på helger. 


Jag hittade flera ställen jag aldrig hann besöka, via en massa flyers jag SÅKLART kom över sista dagen i Paris :( 

Tex en flyer för SICK MY DUCK som arrangerar psychobillyspelningar hela tiden. Är man sugen på rock kan kanske CANTADA BAR vara något. För spelningar & events kan man spana in www.DAILY-ROCK.fr!
Mer sugen på postpunk, 80s & gammal hederlig goth? Kanske kan klubben SOIREE GOTHIQUE vara något? Enligt flyern tre dansgolv & tre barer! Buhu, dit hade jag velat gå!

Men mitt absoluta favoritområde för barer var TVEKLÖST Le Bastille! Inte bara för att det var här den famösa Bastiljen låg, utan för att det här finns den roliga bargatan Rue De La Roquette! Massor med barer, bla Le Tape som är en bar helt täckt i graffitti & fullt ös på helgerna. I detta området finns också den otroligt trivsamma klubben LE MÉCANIQUE ONDULATOIRE - full av postpunkare, slitna rockers, fräsiga fransoser & tonåriga skins. Men jag återkommer med ett egen inlägg om Mécanique Ondulatoire! :D
Sa jag förresten att vin är billigare än öl på vissa ställen på Rue De La Roquette & att ölen kostar 3-3,50 euro? :D Ja, nu vet ni.


Shopping! 
Tragiskt nog tyckte jag inte shopping var sådär extremt superfantastisk. kanske om man älskar de stora modehusen & superkommersiella franska märken. Det var samma affärer ÖVERALLT, tyckte jag. tråkigt! London är mycket bättre, men jag kanske inte hittade de allra bästa distrikten? 
  • Les Halles - Här hittar man mer kommersiell shopping, inte de allra dyraste märkena utan blandat
  • Second hand finns lite varstans - lite dyrare & roligare är butiken KILIWATCH. Här hittar man alla möjliga plagg, & massor om sydda second handkläder!
  • NOIR KENNEDY - en liten söt affär, med punkgothdesigners, hemmagjorda t-shirts & smycken. Jättefin liten butik!
  • BORN BAD RECORDS säljer garage, 50s, 60s, rocknroll, surf, hardcore, streetpunk, punk rock, spoul, cold wave, new wave, electro, BO filmer....
  • Rue Keller i La Bastilleområdet finns massor med små manga affärer, tatueringsstudios, mc/American Gear affärer & märkliga alternativa affärer i stil med SHOCK. På affären GOELAND på Rue Keller finns lite roliga grejer om man letar igenom alla miljoner t-shirts, samt MASSOR Med flyers för aktuella klubbar, spelningar & affärer. Flyersjakt rekommenderas!
Jag tänkte återkomma med ett eget inlägg om min shoppinglooting i Paris, annars blir det här inlägget alldeles för långt :D

 


So there you go, mes amis! :D La Paris! 

4 kommentarer:

Maja sa...

Såg något obskyrt program/dokumentär om det medeltida Paris på SVT 2 för ett tag sen. Om de nu inte redan är sånt du har koll på så se om den finns i på SVT play!
Dom tog bland upp dom här katakomberna och massa annat :D

andreadoria sa...

Maja - Wooooooow! :D Det måste jag kolla upp, TYPISKT att jag inte såg det INNAN jag åkte till Paris. Man lär ju få bra tips i den? Ska jag genast leta upp! Stort tack för tipset! <3

Anonym sa...

Jätte kul att läsa om dina äventyr i Paris ! Nästa gång vi åker ditt ska vi också besöka medeltidsmuseet som vi inte sett ! Vi hörs snart ! Kram Julia och Martin

andreadoria sa...

Julia & Martin - Tack vare er ju! & Medeltidsmuseet rekommenderas verkligen! Om man gillar historiska museer dvs ;) Stor kram! Hoppas vi ses igen snart!