2 dec. 2014

"Gratitude is riches. Complaint is poverty"

På tal om människors upprörda känslor över påträngande romer med sina irriterande tiggarkoppar & nyheter som sprids av tveksamma nyhetssajter där man skriver att romska tiggare roffar åt sig allt de kommer över utan att säga tack.

Inledningsvis - om två tidningar, båda med främlingsfientliga kopplingar, är de enda som basunerar ut denna nyhet, & inga andra medier, är det läge att bli naturligt kritisk. När dessutom andra volontärer från samma event har en helt annan uppfattning av vad som hände på plats, är det dags att tillkalla superhjälten Bullshit Man:
Men det jag egentligen vill komma fram till, är att det är skrämmande hur vi svenskar tycks värdera fattigdom helt olika.
Svenska hemlösa, som oftast pga olyckliga omständigheter hamnar på gatan en statistiskt sett begränsad del av sitt liv, räknas som "fattiga på riktigt" & värda empati.
Utländska hemlösa som FÖDS in i extrem fattigdom, & med största sannolikhet kommer dö i exakt samma extrema fattigdom, fråntar vi all kredibilitet & utmålar som "giriga" och "otacksamma".

Jag har varit i Rumänien, där många av de tiggare vi ser i Sverige idag, kommer ifrån. Jag vet hur det ser ut där. Jag kan meddela att vanliga människor, rumäner, på landsbygden har en livsstandard vi inte sett i Sverige sedan slutet på 1800-talet. Rumäner alltså. Romska rumäner däremot, som i stort sett utestängs från det rumänska samhället, har det ännu sämre. (Tänk de allra fattigaste vi hade i Sverige under 1800-talet). Romer är en grupp nongrata i Rumänien - arbetslösa, hemlösa, barfota & om möjligt ännu jävla fattigare än rumänerna själva. Den eländiga fattigdomen, alla oändliga antal gatubarn och  hemlösa hundar, den misär jag såg på många ställen i Rumänien var så för jävlig att jag inte vet om jag någonsin kommer klara av att åka tillbaks.Min & mammas bild från vår resa i Rumänien

Försök att komma ihåg - extrem fattigdom som man föds in & aldrig kan undslippa pga sin etnicitet, skapar inte tacksamma, välanpassade människor som gulligt tackar dig med glittrande ögon när du ger dem en femma. Extrem fattigdom gör människor till vargar, inte till lamm.

Så nästa gång du blir besvärad av en påstridig tiggare som talar ett språk du inte förstår - bli inte förbannad på individen. Bli förbannad på den jävla struktur som finns i det landet tiggaren kommer ifrån - som tvingar hen att åka över halva Europa & tigga som ett djur på rika människors gator, för att ingen jävel bryr sig om dem där hemma. Bli arg på det landets regering som bara garvar EU rätt upp i ansiktet när EU kräver att de ska ta hand om den svältande delen av befolkningen landet negligerat & föraktat i hundratals år.


Att födas, växa upp & dö i extrem fattigdom förtjänar inte per automatik ditt förakt. Spara det till de som verkligen förtjänar det.


(& ge en hundring till organisationer som hjälper hemlösa eu-migranter. Bra julklappstips f.ö.)


2 kommentarer:

Anki sa...

Bra inlägg i ett ämne som annars mest känns som en pajkastning mellan två sidor.
Att ge pengar till en organisation känns vettigt, speciellt då jag inte ger pengar till tiggare då jag tvivlar på om det verkligen ger någon nytta. Jag vill inte stödja exploatering av andra människor och då det tvistas om "hallickar" tar hand om en del av slantarna eller ej så känns det för mig ungefär lika fräscht som om jag skulle köpa sex av traffickingoffer.

Vill minnas att jag läste en artikel om hur man någonstans i Tyskland(?) hade startat ett projekt där romerna fick lära sig jordbruk och i längden skulle kunna försörja sig själva (i större utsträckning). Sådana saker känns så mycket bättre än det kortsiktiga tänket med att man ska slänga åt tiggarna ett mynt och vara glad, och låta hjulet fortsätta snurra.

andreadoria sa...

Anki - tack! :)
Att stödja organisationer tror jag också är det allra bästa. Även om jag inte alls dömer de som vill ge tiggare pengar i handen. Jag tycker inte man ska tro för mycket på pratet om organiserat tiggeri eller "tiggarhallickar". Det stämmer att många romska tiggare regelbundet kommer till Europa, men då ofta i familjer & endast temporärt. Dessa perioder i Europa av gatutiggeri & det lilla de får ihop är deras enda säkra inkomst, som föder deras familjer resterande del av året.
Faktum är att många romer kommer hit med den falska förhoppningen att de ska kunna jobba här. Verkligheten ser helt annorlunda ut & de tvingas istället tigga. :/

Men visst vill vi, precis lika väl som de själva, att de ska kunna leva anständiga liv i sina hemländer. Jag tycker organisationer som hjälper romer att bli självförsörjande är fantastiskt bra. Men det allra viktigaste är att Rumänien jobbar på att eliminera klyftorna i sitt land, så att den romska befolkningen kan komma in i samhället å på arbetsmarknaden, precis som alla andra. Ingen jävel vill vara borta från sin familj i flera månader, för att sitt som ett djur på gator & tigga. :(