13 aug. 2015

Hårrevanschen: de tio heliga stegen


Vi är många därute som råkat sabba håret ganska omsorgsfullt. Blekt sönder det, råkat låta en empatilös frisör med egen agenda komma för nära eller kanske bara kört alldeles för mycket extensions genom åren.


Jag är skyldig till alla tre hårsynder ovan nämnda.
Och på bilden ovan ser vi t.v en ledsen Andrea för cirka 1,5 år sedan & t.h en bild tagen för någon månad sedan. Det finns alltså hopp, även om det är en ganska långdragen process. Kompisar har efterfrågat ett litet how-to inlägg. så jag tänkte dela med mig av mina hands down viktigaste grejer å tänka på:1. Lär dig leva med lite urtvättad hårfärg


Ok, för mig som har gått igenom större delen av livet med Pippi Långstrump-färgat tokorange hår är det här den riktigt tråkiga delen av den heliga hårtrappan. När man gett sig i kast med att vara just rödhårig inser man ganska fort att just rött är en färg som tvättas ut extra snabbt - med konsekvensen att man förmodligen färgar det oftare än andra kolörer. Men det trista är att färgningar sliter som fan på håret. SÄRSKILT permanenta färger. Man måste tyvärr dra ner på det. 
Bleker du håret som en tok? Thats the worst! Många jag känner som lyckats gå från kort slitigt hår, tills långt, har dessvärre slutat bleka/färga fullständigt. Såpass desperat är inte jag, men det är en effektiv & något snabbare lösning om man vill ha burret ska må bättre fort.2. Förklara krig mot ondskans kolörer 


Ni vet alla frisörer som säger att man ABSOLUT ska färga på salong & inte hemma? Jag har gått större delen av livet & avfärdat detta som frisörsnobberi, ett sätt för dem att lura till sig kunder. Ända tills en av mina bästa kompisars flickvän, som jobbar som frisör, förklarade för mig varför. Såhär: alla de permanenta nivå 3 färger som säljs på tex H&M eller ICA utlovar ju ett specifikt färgresultat på förpackningen. För att kunna garantera att detta resultat innehåller färgen VÄLDIGT starka blekmedel & kemikalier, så att färgen blir detsamma oavsett om du har mjukt rakt hår, eller tjockt lockigt hår - mörkt eller ljust. Vad betyder detta för oss med mesigt skandinaviskt hår? You guessed it - alldeles för stark färgning som sabbar håret REJÄLT. 

På frisösalonger anpassar de istället innehållet, av tex peroxid, med vilket hårkvalitet kunden har för att minimera skadan.


3. Hitta en jävligt pålitlig frisör

Hannah, här biten av kompis/kund

Den här punkten är, så klart, extremt viktig. Vi är många med extrem frisörskräck därute efter att en djävulens hårklippare tagit sig friheter med saxen. För mig finns egentligen en enkel regel: förstår frisören konceptet med "alternativa" frisyrer? Har frisören kunder som är tex hårdrockare & punkare - så att hen fattar att alla vill INTE ha silkeslena moderna frisyrer i bajsbrunt? 
Eller varför inte göra det enkelt för sig & hitta just en frisör som själv går runt i galna hårfärger eller roliga klippningar - mycket enklare att kommunicera med! Känns pålitligt & bra :D

Jag fann alltså allt detta i min kompis Hannah! :D Hannah är inte bara är en tuff tatuerad rockbrutta själv utan har också har färgat OTALIGA galna frillor & klippt OTALIGA ängsliga långhåriga hårdrockare. Helt jävla perfekt. Nackdel? Hon jobbar i Göteborg på salong NOOLIY, men å andra sidan har jag då en ursäkt att åka dit & leka med henne å min gamla bästis Fredrik! 


4. Gör det halvdant

Ok, så nu har man alltså lärt sig att inte färga med permanenta billiga färger hemma utan vackert gå till sin frisör som man efter mycket sökande äntligen hittat. Men man kan ju inte springa till frisören varje gång man vill fräscha upp burret heller? Särskilt inte om man har sin frisör i Göteborg :D
"Så hur ska jag göra då", snyftade jag till Hannah, "jag ska väl inte behöva leva med BRUNT urtvättat hår mellan besöken hos dig?". Nejdå, förklarade Hannah tålmodigt, det finns såklart bra sätt att färga håret utan att bleka sönder det. Semipermanenta färger är nämligen ett MYCKET bättre alternativ & kniper det kan man färga ENBART utväxten med en billig nivå 3-färg. För mig som vill ha tokrött förklarade Hannah att "punkhårfärger" (typ Manic Panic, Directions, Special Effects) är mycket snällare & bättre för håret mellan frisörbesök. Min favorit har blivit Crazy Colors - billigt, fläckar inte av sig lika mkt som tex Directions, fina resultat på röda färger. Hurra!


5. Klipp det.

Face of frisörfobi

Ok, här är den punkten som INGEN väl läsa. Im sorry. Jag kämpade emot det här med näbbar & klor - framförallt sedan flera mycket traumatiska frisörupplevelser. Jag vet att vissa hävdar att man inte alls behöver klippa det & det stämmer säkert för människor med hår av stål som aldrig utsatts för blekningar, extensions eller diverse påfrestningar. Men vi andra svaga som utsätter håret för en massa elakheter & har mesigt skandinaviskt hår, ja - tyvärr så slits håret. Hannah förklarade för mig att hårstrån är ungefär som en spagetti som ligger i ett makaron-hölje. Om makaronen blir skadad är det bara en tidsfråga innan hårstrået helt går av eller börjar splitta upp sig. När håret slits på detta sätt så hjälper inga mirakelkurer eller oljor i världen - håret kommer gå av. Ignorerar man dessa spruckna makaron-höljen eller kluvna hårtoppar så spelar det ingen roll hur snabbt håret växer - topparna går ju av eller äter upp sig själv i samma hastighet.
Innan minns jag att VARJE GÅNG jag borstade håret så hittade jag 3-4 cm långa hårstrån i handfatet, hårstrån som helt enkelt bara gått av i hårtopparna. Om håret växer en cm i månaden så inser man ju själv att det blir OMÖJLIGT för håret att bli längre om det fortsätter så? Nä! Gå till din pålitligaste frisör, klipp bort det slitna & börja om!. 


6. Be a little dirty

Det här steget är minst ansträngande för min del :D Jag tycker det är sjukt tråkigt att tvätta håret :D Men alla ni laydeez & gents som tvättar varje dag. Sluta! Det sliter onödigt på håret & är dessutom kasst mot er hårbotten - faktum är att håret bli flottigare snabbare ju oftare ni tvättar det. Sluta! 7. Rensa ut badrumshyllanMin killkompis Jakob har det tjockaste, fagraste håret någonsin, som går ner till röven. Han får ofta frågan vad han har för knep för att få till sin makabra hårkvalitet - vilka lyxmärken använder han?! Hans svar: alltid veganska produkter med fåtal ekologiska ingredienser. And I do agree. Inte bara upplever jag att håret mår jävligt mycket sedan jag helt rensade bort alla "vanliga" märken - jag har dessutom helt blivit av med kliande torr hårbotten som jag alltid hade förut. Its boss! 
Så bort med alla elaka produkter med parabener, kemikalier, vattenfasta silikoner & mineraloljor. In med ekologiska, neturliga alterantiv som tex LUSH, BodyShop eller min favorit: John Masters Organics. Se gärna över eventuella håroljor, torrschampoon & hårsprayer också - det finns massor med mycket bättre naturliga alternativ! Och vet ni vad det bästa är? Absoluta majoriteten av alla dessa ekologiska märken är Cruelty Free & veganska! DOUBLE WIN!


8. Olja loss

Akta er för alla billiga håroljor därute på marknaden som saluförs sig som macadamia eller argan-olja - kollar man ingredienserna ser man att det SOM VANLIGT är till störst del vattenfasta silikoner i dessa produkter. Vattenfasta silikoner är inte bara skitdåligt för håret (de går inte att tvätta bort, lägger sig som en uttorkande hinna på håret) utan även riktigt uselt för miljön när dessa onaturligt silikoner spolas ut i vattnen med våra balsam eller håroljor. Finns en massa luriga olika namn på dess silikoner, läs mer här

Fråga er varför alla dessa produkter lanserar sig som olika naturliga oljor när de egentligen bara är sketna silikonoljor? Jo för att dessa naturliga oljor är bra - köp dem i ren form istället! Jag använder både argan-olja & jojoba-olja - 100% ekologiskt från märken Crearome. Snällt mot håret, snällt mot mig & snällt mot naturen! WIN! Jojoba använder jag nästan varje dag - litegrann i topparna. Arganolja köra jag när håret känns riktigt torrt & slitet. PURRFECT!


9. Borsta håret snällt

Jag HATAR att borsta håret. Jag har tunna fina hårstrån som ÄLSKAR att trassla ihop 
sig & det är ren pina att borsta eller kamma håret, för att inte tala om hur tråkigt det är. Lösningen på både pinan & slitage på håret kom med den SKITFULA men riktigt grymma hårborsten "TANGLE TEEZER".

Ja, den ser ut som ett litet rymdskepp eller en borste för husdjur. Ja, jag var skeptisk först - men nu vill jag inte borsta med något annat. Innan tappade jag KILOVIS med hår när jag borstade ut trassel - men inte med den här lille gynnaren. Den sliter extremt lite på håret, gör inte alls ont & man kan tom borsta blött hår. Det har jag aldrig kunnat göra innan. 


10. Sov obekvämt

Sova med håret utsläppt sliter & trasslar. Men så insåg jag att jag inte ville starta varje morgon med en halvsuspekt änglafrilla. Nuförtiden snurrar jag upp håret i en liten knut på huvudet istället - ungefär som Lilla My. I look silly every morning, men när man sedan släpper ut håret är det inte fult änglavågigt, utan har bara lite trevligt fall. Mycket bättre.


THERE YOU HAVE IT! Bara att sätta igång. Men det tyvärr allra viktigaste som krävs är en stort portion tålamod, eftersom hår har en tendens att växa jävligt långsamt. Så vi får helt enkelt bita ihop, tills de uppfinner ett piller som får håret att växa över natten. Oh that would be the day....

2 kommentarer:

Miss Anthropia sa...

Jag har väldigt lika rutiner som du skriver om här :) Dock har jag ingen frisör jag litar på!!!
Jobbar din kompis på salong? Skulle man kunna få namnet dit? I fall jag känner för att ta tåget dit och lyxa till det nån gång man har råd :)

andreadoria sa...

Miss Anthropia - ja, givetvis! :D Glömmer alltid att länka till hennes salong. Hon jobbar på den den flashiga salongen NOOLIY (http://nooliy.se/index.html) i Gbg. Tack vare Hannah kör salongen numera dessutom det australienska märket "O&M Original minerals" (originalmineral.com/), framtaget av frisörer för att ha så naturliga ingredienser som möjligt i färg etc, & dessutom Cruelty Free! LUV IT!