27 dec. 2015

Julafton: hemmagjorda klappar, läskiga tavlor & massor med vegojulmat!

Jag gillar julafton. Not so much för att Jesus tydligen behändigt ska ha fötts då, eller för att något helgon som heter Claus kommer i coca-cola-kläder å delar ut julklappar till barn som redan har allt. Inte heller för alla obehagliga jullåtar som spelas, fullspäckade med falsk mysstämning. Burr.

Nä, jag gillar julafton för att det är en gammal högtid som egentligen firar att solen är på väg tillbaks. Jag gillar också julen för att jag tycker om att den doftar så härligt kryddigt - nejlikor, sirap, mörkt socker, stjärnanis, apelsiner. Men framförallt gillar jag julafton får då får jag vara med (nästan) alla mina syskon en hel helg. Det känns magiskt bara det! :DVi kör som vanligt julklappstema Samvetsklapp. Det innebär att det inte ska vara något dyrt och helst inget som bidrar ytterligare till konsumtionshetsen - second hand, ekologiskt, stöd till en organisation eller något man gjort själv. Jag älskar det upplägget - det gör att julafton känns bekvämt, snällt & inte betungande alls.

I år fick min familj (förutom lite second hand böcker å ekologiska hudvårderprodukter) hemmagjord ingefärsshot av mig! Big deal, suckar den händige kanske nu. Men jag är oerhört obevandrad i köket & är STOLT över att jag pysslat ihop det på egen hand. Gjorde också fina etiketter, med victorianskt eller Harry Potter-tema:Denna ingefärsdekokt fick jag av min kollega för några månader sedan & jag måste säga att det verkligen känns som att det gör under för kroppen att kickstarta den med en riktig vitaminbomb. Starkt som tusan är det, så man både vaknar till liv & känner livskraften sprida sig :D 

Sedan slogs klapparna in & det rimmades givetvis på VARENDA julklapp! Det är liksom det roliga med jul också. En fin vers gör klappen ännu finare, nästan:Jag frångick alla självupplevda krav på att "vara fin" & gick klädd nästan precis som vanligt - förutom festliga flätor då:Hemma hos min mamma, där jag var först på julafton, finns en av mammas mest creepy tavlor. Jag minns att jag alltid var rädd för den som liten, & att en gång försökte sudda bort den med suddgummi. Det fungerade som tur var inte & mamma vet inte om att jag ens försökte:Mina bidrag till julbordet! Saffranskladdkaka med råröda lingon (icke vegansk) samt julmustglacerad tzay (100% vegansk):

Hos storasyrran var det tramsigt ren-tema helt oplanerat :D Storasyster Lotta & storebror Robin:Nästan helt vegetariskt julbord, NOOOOOOOM:Bäst i år var tzayen, Lottas fantastiska kryddiga linsris, grönkålen samt Good Stores fejkjulskinka. MYCKET godare än Astrid & Apornas:Helt fabulös jul måste jag säga. Älskar min lillstora familj, saknar pappa...God Yule folks!
& välkommen tillbaks solen! 

2 kommentarer:

Unknown sa...

Addi! Jag börjar jobba redan nu för att familjen Oom ska fira som ni gör julen '16. Så det så. (Och jag minns tavlan.)

andreadoria sa...

Ninna - hurra, är det sant?! :D Det rekommenderar jag varmt! Hoppas du får igenom det! Det gör julen mycket trivsammare på de flesta sätt. Satsa även på ett betydligt mer vegetariskt julbord vetja - bra för både kroppen & samvetet :D

Haha var du också lite rädd för den tavlan...? :O Erkänn!