31 maj 2016

Läskig dokumentär: historiens dödsfällor

Oh! En av mina favorit BBC-minidokumentärserier ligger just nu uppe på SVT-play! Den heter på svenska "Historiens dödsfällor" eller BBCs originaltitel Hidden Killers, och handlar om dolda farligheter som tog kål på människor i deras hem och hushåll under engelska renässans, Victorian samt Edwardian perioderna i Storbritannien. Sjukt jävla spännande!


Mitt favoritavsnitt är naturligtvis Turdorperioden som går in på en massa morbida detaljer jag inte kände till sedan tidigare.Tex, hur kommer det sig att människor plötsligt börjar dö pga tandrelaterade sjukdomar under renässansen - varför ser vi plötsligt hur tänder hos skallar från 1500-talet är fullkomligt sönderruttnade i jämförelse med medeltida skallar som inte alls lider av samma extrema orala förfall?

Eller vad är förklaringen bakom att en vanlig dödsorsak för kvinnor var just drunkningsolyckor i Tudor England, som återges i den här läskiga dikten: 
...her garments 
heavy with their drink
Pull'd the poor wretch
from en melodious lay
to muddy death

Hur farligt var det att att få relativt ofarliga skador som brutna ben, fallolyckor eller att föda kids? Eller hur farliga var samtida läkedomsböcker som spred sig som en löpeld i samband med tryckerikonsten?

Ja ni hör ju, så sjukt smaskigt! Rekommenderas varmt! Serien ses här på SVT-play, men kan också hittas online om man söker på den engelska originaltiteln på serien.

4 kommentarer:

Ellet sa...

Skall kollas in!

andreadoria sa...

Ellet - enjoy! :D Jag gillade den verkligen! :D

Villfaren sa...

Fantastisk! Måtte se via Youtube, halvveis inn i første episode nå ^^ Takk for tipset!!

andreadoria sa...

Villfaren - Anytime dear! :) Glad att du uppskattar det lika mkt som jag.