29 sep. 2020

"The truth is boring": social media, fake news, konspirationer & makt

Jag tror inte jag är den enda som funderar och förmodligen chockeras en hel del av vart informationsflödet håller på att hamna. Min kompis Nisse berättade nyligen för mig om Qanon och framförallt den helt absurda konspirationsteorin kring "pizzagate" som florerat i USA det senaste året. 

Pizzagate kan väl snabbast beskrivas som ett påfund där man på allra fullaste allvar anser att demokraterna, med Hillary Clinton i ledningen, ingår i en satanisk pedofilring som utnyttjar, trafickar och offrar barn på en pizzeria i Washington.

Det är så himla lätt att sitta i Sverige å skratta åt saker om Pizzagate. Att skaka på huvudet åt amerikanernas tokigheter. Men när man istället börjar fundera på saker i ett större sammanhang så börjar det bli riktigt jobbigt. Större sammanhang som bubblor i social media. Eller hur konspirationer och "fake news" påverkar demokratiska val. Eller hur en viss amerikansk president med lätthet sprider konspirationsteorier om just sataniska pedofilringar, helt enkelt för att det är ett lätt sätt att smutskasta sina motståndare.

Vad händer egentligen med ett samhälle när så många av oss isoleras i ensidiga sanningar för att vi har ett flöde i sociala medier eller på google som bekräftar vår egen världsbild? Och vad händer när sociala medier har algoritmer som gör att bubblorna bara blir mer och mer isolerade, dessutom med konspirationsteorier i omlopp? Och vad är konsekvenserna av att allting ständigt är "gratis", dvs finansieras med reklam? "When you're not paying for the product, you are the product" förklarar en av utvecklarna av algoritmer i sociala medier i dokumentären "The social dilemma".

Vad händer när vedertagna sanningar vi som samhälle grundlagt plötsligt inte längre gäller för många människor, och historiker, vetenskapsmän, universitet, institutioner och media avskrivs som totalt opålitliga, kanske tom onda?

Jag började gräva loss i allt det här, och har samlat en massa dokumentärer som diskuterar detta. Ju mer jag såg, desto mer insåg jag också att alla dessa besynnerliga konspirationsteorier och ilska mot etablerad kunskap, självklart inte kommer ur ett vakum.  Vi har ett stort problem med maktelit som valt att ständigt föra människor bakom ljuset, och en media framförallt i USA som spårat ur i skrämselpropaganda och politiska agendor. Vi har män med makt eller lukrativa karriärer (Epstein, R Kelly, Weinstein) som sexuellt utnyttjat kvinnor och barn i årtionden, och där kändisar/makteliten valt att antingen hålla dessa förövare om ryggen eller helt enkelt titta åt ett annat håll.

Korrumperad media, svågerpolitik, övergrepp, pengahysteri. Allt detta existerar och är ett verkligt problem som måste motverkas. Men hur i hela fridens namn resulterar allt detta istället i teorier om sataniska pedofilringar på pizzerior, istället för att fokusera på de riktiga problemen? Vadfan hände?

En forskare i en av dokumentärerna säger att det helt enkelt handlar om att sanningen är tråkig. Kanske är sanningen framförallt för krånglig att förstå, och kanske är verkligheten alldeles för läskig. Är då de sensationella konspirationsteorierna enklare att hantera?

Jag vet inte. Men jag inbjuder dig att spana in nedan dokumentärer för att gräva runt i situationen. Det är läskigt, komplicerat, allvarligt och inte särskilt kul. Men vi måste ju börja nånstans, eller hur? 

Konspirationernas förenta stater

"Hur kunde galna konspirationsteorier ta sig från utkanten av amerikansk politik ända in i Vita Huset? Journalisten Michael Kirk undersöker kopplingen mellan en högljudd radioextremist, en ökänd tricksare och president Donald Trump. Vad är egentligen sant och vad är falskt i konspirationernas USA?"

Finns här!

After truth: Disinformation and the Cost of Fake News

"I de sociala mediernas tidsålder undersöker den här avslöjande dokumentären det växande fenomenet "fake news" i USA, och vilken påverkan desinformation, konspirationsteorier och falska nyheter har på gemene man."

Finns här!


The social dilemma

"Denna dokumentär utforskar de sociala närverkens inverkan på oss som människor, effekter som är så farliga att teknikexperterna själva varnar för sina egna skapelser"

Finns här!


Donald Trump - vägen till makten

"Namnet Trump har länge varit synonymt med rikedom. Men det var få som spådde att namnet en dag skulle vara synonymt med USA:s 45:e president. I den här dokumentärserien berättas familjen Trumps historia. Med intervjuer och tidigare aldrig visat material får vi följa Trump-dynastins väg till makten. Och allt började med guldrushen i Yukon, som kom att lägga grunden för familjens rikedom. Originaltitel: The Trump dynasty."

Finns här!


Trumps mest kända tweets

"Politik har alltid handlat om kommunikation, från Roosevelt och radion på 1930-talet till Kennedys tv-sända tal på 1960-talet. I dag är det sociala medier som tagit över och president Trump har erkänt att han troligtvis aldrig skulle ha vunnit valet 2016 om det inte vore för Twitter. Det här är berättelsen om hur affärsmannen och tv-personligheten Donald Trump med hjälp av 140 tecken lyckades ta sig hela vägen till Vita huset och vilken betydelse sociala medier spelar i dagens politiska landskap. Vi ser närmare på några av presidentens mest kontroversiella tweets och vilken inverkan de haft."

Finns här!


Murdoch den dolde makthavaren

"Det här är berättelsen om en av världens mest inflytelserika män – mediemogulen Rupert Murdoch. Den australiensiske affärsmannen och hans familj har under decennier byggt upp ett imperium som gett dem en makt som märks i alla världens beslutsfattande rum. I den här serien berättas historien om hur Rupert Murdoch kom att bli en av världens mäktigaste män och hur han förändrat världen på sin väg till toppen."

Finns här!


Jeffrey Epstein: filthy rich

"Överlevare berättar hur Epstein manipulerade och tystade dem, och hur han avnände sig av en typ av pyramidspel för att begå sina övergrepp".

Finns här!

"I thought I knew these people"

Slutligen vill jag varmt rekommendera den här väldigt långa texten, som belyste och förklarade konspirationsteoriernas attraktion väldigt mycket för mig. Håll ut, även om den är lång. Det är värt det!: 

"Anatomy of Delusion: How Otherwise Conscious People Descended into the Darkness".Inga kommentarer: