3 mars 2008

Kriget mot UVI

Jag tillhör den delen av befolkningen som blev rätt skraj av att läsa artikeln i DN om bakterier som blivit resistenta mot antibiotika. absolut läskigaste var kanske när man läser att "i Sverige har vi till exempel hittills enkelt kunnat behandla vanliga urinvägsinfektioner (blåskatarr) hos kvinnor. I flera länder kring Medelhavet måste sådana patienter ofta läggas in på sjukhus och behandlas med antibiotika intravenöst. De antibiotika som tidigare kunde ges i tablettform fungerar inte längre" :O SKRÄCK!

Jag har iofs i flera år vetat att överdriven antibiotika är ett stort problem, men när man läser att problemen redan är här, i realiteten, så är det en helt annan sak. jag har själv försökt undvika antibiotika när jag fått urinvägsinfektion (vilket jag får relativt ofta, jämförelsevis). Genom denna kamp mot antibiotikan har jag ändå samlat på mig en hel del god kunskap (via internet, kamrater & forum) om uvi som jag tänkte dela med mig till den kvinnliga befolkningen! Man måste inte alltid ta till antibiotika!Regel 1: att man ska dricka sjukliga mängder vatten om en uvi är på g är kanske gammal kunskap. Men den kan utvecklas lite - man ska dricka så surt som möjligt! Sura miljöer är bacillers största skräck. Det sjuka är också att det gör mindre ont att kissa om man druckit en massa surt! Testa stora mängder vatten med pressad citron i, överdriv c-vitaminintaget & drick kontinuerligt. Flush the bad stuff out!

Regel 2: min egna numera gyllene regel - undvik drycker med en massa socker i. Känner du att uvi:n är på g, eller vet med dig att du utsätter dig för ngt som gett dig uvi innan, drick inte vätskor med en massa tillsatt socker. Socker har en jäsande effekt, och ahr du blåsan full med socker & baktus ondus tar sig in så blir det en fet fest där inne. Socker är en jävla bov!

Regel 3: tranbär! (som juice utan socker dock, obs! Tranbärstabletter EVEN BETTER). Im telling you - tranbär mot uvi är inte en mystisk flum-idé, det funkar! anledningen till att det funkar är pga "dess innehåll av garvämnen som kan försvåra för bakterier att fästa på slemhinnan. Tranbär är också naturligt rika på C-vitamin och flavonoider, som båda har goda antioxidativa egenskaper", som det står på min burk med tranbärskoncentrat. Jag har nämligen tagit det ett steg länge å har tranbärsextrakt i kaspelform! perfektion! Så fort jag känner minsta varning, eller vet att jag är i riskzonen för uvi tar jag kapslarna med en massa vatten. Kapslarna är dyra, men fruktansvärt bra å kan köpas på i stort sett varje naturapotek! <3

Regel 4: kissa alltid efter sex! Masa dig till toaletten hur myspys du än har i sänghalmen! hårt men rättvist!

Regel 5: Bad ökar risken rejält, jag har kompisar som får uvi efter varje gång de badar. Kan man inte helt undvika att bada i tex bassäng, så ska man alltid försöka kissa efteråt, utifall ngn ondskefull bacill är på ingång.

Regel 6: Drick mkt vätska, men kissa bara när du känner att blåsan verkligen är fylld. Går du å kissar varje gång du är minsta lilla kissnödig kommer det göra ondare och ondare och ONDARE, och du spolar inte ut ordentligt på samma sätt. Drick - vänta tills blåsan är full, kissa - drick mer. Se till att blåsan så att säga aldrig är tom eller halvtom, för är den inte full så gör det en miljon ggr ondare när du väl har ngt att kissa ut. Se dessutom till att alltid kissa ut ALLT. Sista skvätten kan hålla på sig men det måste ut, för att verkligen rensa ut alla inkräktare!

Regel 7: håll dig varm! Nerkyld tjej har sämre motståndskraft - immunförsvaret jobbar som bäst om man är varm! Det gör dessutom mindre ont om man är riktigt varm - goda hjälpmedel är långkalsonger, värmekudde, varm pojkvänIflickvän, duntäcken, husdjur.
Har uvi:n satt igång kan jag bara ge den stackars drabbade följande förhållningsregler: drick mkt surt - citronvatten, gärna transbärsjuice med pressad citron i (skitgott dessutom!). Toppa med transbärsextrakt i kapslar! Håll dig varm & kissa bara när blåsan är full, & du MÅSTE se till att kissa ut allt. Gör det helt sjukt ont, varva med ipren & värmekuddar. Varmt vatten som man häller på när man kissar tar bort väldigt mkt av smärtan, konstigt nog! Så man kan kissa i duschen, eller hälla varmt vatten på när man kissar. Den viktiga regeln är alltså att undvika ALLA drycker med socker i, det gör en stor skillnad!

& ladies - håller uvi:n i sig mer än en vecka trots mina gyllene regler får man nog trots allt masa sig till sjukhuset. :/ men jag har själv lyckats undvika det med nyss nämnda förhållningsregler :) so give it a try!

5 kommentarer:

Elchin sa...

Sugarplum, det där är ett jättestort problem inom vården.

Läser jättemycket om det nu. I can tell you all about it! <3

(Förresten har jag sållat mig till bloggträsket. elchins.blogspot.com)

Anonym sa...

Brukar alltid läsa sådan här inlägg eftersom det brukar innehålla en massa bullshit (jobbar med resistensfrågor), det var dock väldigt bra skrivet får jag säga!

Magnus

Elge Larsson sa...

Varit gift med problemet och kan tillägga under Regel 7 att det gäller inte bara att vara allmänt varm, utan framför allt varma fötter - ständiga yllesockor visade sig bryta förbannelsen.

andreadoria sa...

Elge - Det har du nog rätt i! generellt sett nedsätter ju kyla kroppens försvar, så det där tror jag på helt & fullt. Särskilt ihop med mina övriga trix! :D

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.