5 apr. 2011

Hål vi saknar

I: Bibliotekshålen

Jag har haft en biblioteksbok ("Samtal Med Djävulen") liggande i min väska i en vecka snart. Den är inte särskilt tung men den irriterar. Jag minns att förr i tiden fanns det på alla bibliotek bokinkast för nattugglor, ett hål i väggen. Jag minns även den onda dagen jag upptäckte att inkastet på huvudbiblioteket svetsats igen. Varför?! Saboterade människor genom att slänga ner sådant som rimligen inte passar på bibliotek? Stal människor böcker genom inkastet med hjälp av snillrika anordningar? Eller (konspirationsteori!) vill bibliotekskartellen helt enkelt att vi ska gå runt med boken kvarglömd i väskan i veckor, missa inlämningsdatumet & då sko sig skamlöst på våra förseningsavgifter?!

II: Hålen i insamlingscontainrar

Jag minns även med värme alla containrar för insamling av gamla kläder, som skulle användas i gott syfte för att hjälpa di fattiga! Dessa glory holes fanns lite varstans över stan, & det var med lätthet man blev av med sina gamla avlagda paltor.
Annat är det idag. Det är ett HELVETE att hinna till diverse second hands innan de stänger, ibland lyckas man ta sig till sådana som inte ens vill ha ens kläder & har man stora mängder till skänks riskerar man dessutom att behöva knata flera gånger. Hur många dumpar inte de där påsarna med kläder i soptunnan istället? Jo Anna Nio informerade mig idag över facebook att 8 kilo paltor per person hamnar istället rakt på soptippen :( NOOOO! Tillbaks med uppsamlingscontainrarna!

III: Hålen i tavlan

Senast idag pratade jag med vänner om tavlor med ögonhål i, denna listiga uppfinning för att kunna hålla koll på gäster eller objudna. Ögonhålstavlorna har liksom försvunnit helt från populärkulturen. Går vi 20 år tillbaka innehöll varannan deckare, kostymfilm eller skräckis ett par sneakypeak-tavlor - men idag? Ingenting. Det är då trusty old Adam West kommer till vår räddning & lanserar sitt nya vapen mot bovarna: Eyehole paintings! :D:D:D:D

6 kommentarer:

Sarah sa...

Vet att det var mycket problem med de där insamlingscontainrarna i min hemort i alla fall. Folk inte bara grävde runt i dem och letade kläder och ställde till det utan slängde sopor och elände i dem i stället för kläder. Bibliotekshålen förblir även för mig ett mysterium...

andreadoria sa...

Sarah - åhå? Men hade ni helt öppna containrar? Dom jag minns har fyndiga hål, som liksom var lite mer som en lucka, där det bara gick att slänga in grejer, inte plocka ur? COntainerluckhålen för gamla kläder, kom tillbaks!

Jag är också förvirrad över bibliotekshålen. Hoppas ngn bibliotekskunnig person därute kan bringa klarhet i detta :D

Sarah sa...

Nja, det hade finurliga luckor de här med! Men folk var väl ettriga som fan och kom in i dem ändå - och slängde soporna där när de ledsnat I guess... :P

Håller tummarna! Jag skulle också vilja veta! Kanske kan fråga på biblioteket nästan gång i och för sig? Jag måste undersöka om de har luckor på biblioteken i Berlin!

BabyStrange sa...

Ang. bibliotekshålen:
De har stängts pga. säkerhetsskäl, att det förstör böckerna, att det hamnar en massa annat skräp i bokinkastet och att det är en tung hantering för personalen.

Om du bor i Stockholm finns det bokinkast på dessa bibliotek:
http://www.biblioteket.se/default.asp?serviceid=5250&visa_service=Visa&id=5977&refid=3028

Om du bor någon annanstans är du on your own!
// Biblioteksmedarbetare

andreadoria sa...

Babystrange - ha, en bibliotikarie när man som bäst behöver den! :D Tack, det var som jag misstänkte, iaf ungefär. Det är glädjande att det fortfarande finns bibliotek med inkast, jag ska spana din länk.

& ja, jag bor i sthlm! Tur för mig! :D Tack!

BabyStrange sa...

Alltid redo att rycka in, även i det civila ;)