14 dec. 2012

Gröna & toksköna julklappstips!

Är det bara jag som är jävligt trött på den PERVERSA mängd skitprylar som köps & ges bort i jultider? Alla dessa saker som folk ändå inte vill ha, som ändå slutar bortglömda bort i en låda eller på sophög? Nä! Tänk om! Tänkte tipsa om lite finfina saker att ge bort i julklapp i år, som både är schyssta & goda bruksvaror. Det är samlad kompott av presanger från WWF, Bodyshop, LUSH, ekologiskt på HM & Yves Rocher samt Djurens rätt! Enjoy:


Till lilla mor - ekologisk kroppskräm med havre 159:-
Till lilla far - Ekologiska kalsipper 140:-
Till tuffa syrran - Djurens Rätts tygväska 100:- (Gav jag faktiskt bla till min lillasyrra förra julen!)
Till lortiga brorsan - Duschkrämen Dirty springwash från 79:-
Till småtting - Fadderskap till valfritt hotat djur hos WWF, från 100:-/månad
Till pojkvännen - Parfymen Breath Of God, från 199:-
Till flickännen - Rainforest Alliance Shine Schampoo, från 95:-♥♥♥

Jag kan även tipsa som att Röda Korset har massor med julklappar i sin julbutik, allt i från myggnät, rent vatten eller filtar behövande, till armband! Att ge bort en prenumeration är också en bra, miljövänlig ide. Eller varför inte plantera ett gäng träd till varje familjemedlem? Sjukt bra julklapp! 
Läkarmissionen har tillsammans med webaid en shop med massor av schyssta alternativ - borra en brunn, ge mat till gatubarn eller varför inte hjälpa till att stoppa könsstympning? 

6 kommentarer:

bela sa...

yves rocher är inte så djurvänliga dock ;/

andreadoria sa...

Bela - Inget som produceras eller säljs av Yves Rocher är testat på djur. Faktiskt mailat å bråkat med YR om detta, för jag fick för mig att företagen som lanserar sig i Kina själva får stå för djurtesterna & omkostnader. De svarade såhär:

"Hej Andrea,
Tack för ditt mejl.
Det är lokala myndigheter i Kina som lagstadgat detta, på grund av svag tilltro till alternativa metoder. Därmed är det också dessa myndigheter som ansvarar för att både praktiskt och ekonomiskt anordna denna process."

Att YR väljer att lansera sig i Kina trots deras märkliga regler är en sak, men ingenting som säljs i resten av världen är testat på djur. DJurtesterna bär Kinas myndigheter all skuld till :(
Sedan tycker jag om att YR har mycket ekologiskt i sina produkter & längre historia av icke djurtestat än många andra företag, så jag tycker fortfarande att Yves rocher är ett fantastiskt mkt bättre alternativ än alla garanterat testade skönhetsprodukter majoriteten av marknaden innehåller. Hellre en kräm från Yves Rocher till mamma, än en djurtestad kräm från H&M eller något annat skitmärke!

bela sa...

Sv: jag antog att det gjorde det eftersom att de dök upp på forskautandjurdforsok.se förra året och togs bort som cruelty free.
jag blir så jävla matt på alla dessa skitlagar och velande hit & dit.
antingen så testar man sina produkter på djur över hela världen eller också inte alls. YR och MAC m.fl kunde ju ha gett fan i att sälja sig in på marknaden i Kina då.
man blir ju bara förvirrad.
fast jag gör ju det jävligt enkelt för mig och är på den säkra sidan hela tiden. därför slutade jag med YR redan förra året.

jag är villig att hålla med dig! jag köper fan inte smink och sånt från H&M. de säger att de inte testar på djur bla bla men de kan samtidigt inte styrka det..

Tack för vettigt resonemang.
(hela bloggen alltså.)

andreadoria sa...

Bela - så himla härligt att det finns sköna brudar som bryr sig om sådana här frågor. Tackdetsamma för en sjukt vettig (& viktig) blogg!

Såhär har jag förstått det: Yves Rocher är sedan länge etablerade i Kina, men att de här vidriga reglerna är relativt nytt påfund & att det är kinesiska myndigheterna som alltså ansvarar för detta. Kan förstå att en etablerat företag som Yves Rocher inte vill lämna en av de största marknaderna i världen, utan låter myndigheterna hållas med sina tokiga ideer.
Man får bara vara med på forskautandjurdforsok om man kan garantera att ens produkter inte i ett enda led testats på djur. Även om YR & MAC inte genomför några testar själva i något led, gör ju kinesiska myndigheterna det på egen hand, & därför får de inte längre vara med på listan.

f.ö är det ju intressant att typ alla konventionella skönhetsprodukter som är billiga idag är producerade i Kina - som är TOKIGA i djurtestar tydligen. Därför ska man verkligen undvika allt smink/kräm/hygien-väg som kommer därifrån tycker jag. :(

BELA sa...

sv: Jag är helt med dig!

Jag sa det till lillasyrran här för ett tag sen: "Vad än som kommer från Kina i kosmetikaväg - Undvik det! Det testas garanterat på djur!"
Kina överhuvudtaget verkar ha något särskilt med djur. De verkar liksom gilla att plåga dem.. Djur (och flickor.)
Dessutom finns ingen som helst garanti för att det som testats på djur skulle vara mer allergivänligt än dermatologiskt. Jävla dumheter folk får för sig.

andreadoria sa...

Helt rätt tänkt! :)

Det verkar som att Kina går baklänges vad gäller inställning till djur. Så fruktansvärt märkligt, man tycker ju att ju mer framåt en civilisation går, desto mer förstår man djurs rättigheter. Men inte i Kina tydligen. Trist bara att Kina håller på att ta över hela marknaden & kommer bli den största ekonomiska makten. Kan dom inte bara sluta ivra djurtester & sluta käka utrotningshotade djur?! SNÄLLA RARA? >:(