3 juni 2013

Coola frillor från förr: SUEBIAN KNOT

Allt började med att en långhårig killkompis la upp en bild på fejjan med en hemmaihopfipplad märklig men tuff frisyr som påstods vara en vikingatida frisyr. Eftersom jag vurmar för allt som har med Vilda Män Från Förr & historiskt mode, blev jag givetvis eld å lågor. Jag har sedan ett år tillbaka försökt sprida frillan till långhåriga manliga vänner, men helt utan trovärdig källhänvisning. Jag har sökt på "viking hairdo" på google för att hitta belägg, men utan framgång. Mina manliga hårfagra vänner har inte övertygats.

Men nu! NU ÄNTLIGEN VET JAG MER! Frillan heter Seubian Knot, kallas även "Swabian Knot". Det är en germansk frisyr som härleds till stammen Seubi som hängde i Tyskland och bråkade en hel del med romarna. Det var Tacticus, en gammal romersk historiker (född 56 f. kr), som i sitt famösa verk Germania först skrev om den fräcka frisyren. Men den finns även återgiven på samtida konst samt att man hittat frisyren fullkomligt intakt i s.k mosslik, tex hade både Osterby-mannen samt Dätgen-mannen frisyren:


Osterby-mannen! (Snygg hårfärg! ;))

Dätgen-mannens burr!

Frisyren var poppis för att den ansågs vara skräckinjagande samt göra att man såg längre/mäktigare ut. Det var framförallt vanligt hos äldre Seubiska män, ofta adel. Men frillan blev på modet och spred sig bland trendkänsliga germaner i grannkommunerna. Den lilla knuten utmärkte "den frie mannen från slaven" och ju rikare man var, desto mer intrikata knutar!


Karln med påken längst ner sportar tex en Suebian knot!

Nu kan även DU attackera närmaste långhåriga karlslok för att knyta er egna Seubian Knot, fullspäckad med historisk information. Följa bara instruktioner nedan, för en skräckinjagande nobel frippa:

C'EST CHIC!

4 kommentarer:

Septikemi sa...

Fräsigt! Varför känns det som att så många roliga frisyrer (speciellt för handjur) har gått förlorad med industrialismens (eller kanske kapitalismens?) intåg? Hår är bland det finaste man kan ha på huvudknoppen så det borde man ju ta vara på tycker jag :)

andreadoria sa...

Septikemi - Ja gört! Det här är en frippa jag hoppas vi snart ser på valfri dödsspelning och/eller nördevent med långhåriga mansfolk.

Det där är en bra fråga. Det handlar ju såklart om mode, men frågan är varför just långt hår på herrar har tappat så i popularitet. Det är inte ok! Det finns säkert en massa teorier kring varför korthårigt vunnit mark, säkerligen något med att det upplevts som lätt att sköta, renligt, etc. Fast då borde ju tjejfripporna också varit korthårigt! AAAH INGA SVAR ÄR GODA NOG!

Septikemi sa...

Var tvungen att leta lite källor, men tydligen så står det i bibeln att män ska ha kort hår: "14Lär er inte redan naturen att det är en vanära för mannen att ha långt hår 15men en heder för kvinnan, hon har ju fått sitt hår som slöja. 16Någon kanske vill börja strida om detta, men vi har ingen annan ordning, och det har inte någon av Guds församlingar."

(http://www.bibeln.se/las/2k/1_kor?from=v_10_12&to=v_10_12&q=1+kor+11%3A13#v_10_12)

Bibeln - ständigt dessa dumma idéer.

andreadoria sa...

Septikemi - Det kunde mAN ju sig självaste fan på att det var bibeln som sabbade allt >:( Men hur rimmar det med det faktum att Jesus på alla avbilder är jävligt hårfager? DUBBLA BUDSKAP!