21 aug. 2013

Bland stencirklar & rödlätta britter

Glädjen när man upptäcker att fantastiska BBC's dokumentärer kan återfinnas på youtube! Jag är så förbannat trött på alla sensationella men fullkomligt själlösa & tomma amerikanska historiedokumentärer som överfyller DocumentaryHeaven. Brittisk kvalitet däremot, yummie! :D

Idag hittade jag en BBC-dokumentär jag måste rekommendera! Den handlar om det förkristna Storbritannien & fokuserar på byggnader & religiösa platser, som tex Stonehange och cirkeln i Avebury:En sak jag framförallt finner extremt fascinerande är hur allting tyder på att de förkristna britternas relation till döden skiljer sig så radikalt från vår inställning till döden idag. Att man bodde intill eller tom ovanpå sina förfäders gravar - raka motsatsen till idag, där de avlidna istället placeras inhägnade & så långt bort från våra bostäder som möjligt. Denna orädda inställning till döden förklarar tydligen britternas kampanda när romarna invaderade deras öar - om döden bara är en del i en sluten cirkel, då finns ju rimligen ingenting att förlora i en strid. 

Det får mig genast att tänka att det kanske är just rädslan för döden som förslavar oss i det levande livet? Att de nya monoteistiska religionerna i själva verket inpräntade dödsskräck i sina undersåtar för att enklare kunna styra dem? För går man ständigt runt & är livrädd för vad som komma skall bakom nästa dörr, är man rimligen mer foglig för vad som tilldelas en i rummet man befinner sig i. Ett ganska enkelt sätt att rätta in människor i leden. Kanske kom dödsskräcken till förkristna Europa med den Enda Guden.

Anyhow... dokumentären rekommenderas varmt! Nu ska jag snaska vidare bland denna BBC-guldgruva. Hösten är räddad!

2 kommentarer:

Draupne sa...

Elsker slike dokumentarer! De britiske dokumentarene har utrolig god vinkling og de filmer og forteller veldig godt! Synes den før-kristne tiden er super interessant. Føler at folket på den tiden hadde mye mer kunnskap og fikk til så utrolig mye mer enn de fikk til etter kristendommen/andre frelserreligioner ble innført. Ting stoppet liksom litt opp da de ble frarevet de hedenske religionene. Det eksemplet har man jo bare på Norden og vikingene. F.eks Norge var et mye mer velstående land i vikingtiden enn etter kristendommen gjorde sitt inntog... Hadde vikingene herjet litt mer, tror jeg ting hadde sett annerledes ut nå.
Spennende! :D

andreadoria sa...

Draupne - Har du sett fler BBC-dokumentärer? Jag började kolla på en om Elisabeth I igår, ska kolla klart ikväll. Vansinnigt bra!
Vad gäller förkristen tid är det ju extremt svårt att veta hur människor faktiskt hade det i jämförelse. Men jag finner det otroligt intressant att nordeuropa tycktes mer eller mindre sakna rädsla för döden och att tron på livet som en cykel förmodligen är förklaringen till detta. Se dokumentären ovan om du iten sett den - fantastiska nya teorier kring stencirklar tex!

Det gick en extremt bra svensk dokumentär om offer i kärr och mossor för några månader sedan, under brons & järnålder. Sändes den i Norge?!