15 juni 2017

Boktips: skräcknoveller i sommarnatten

Det är magiskt med kreativa vänner. En av mina bffs Sofia kan inte bara måla som en gudinna utan hon är dessutom författare. Så ni anar min glädje när hon berättade att hon skrivit en skräcknovell där huvudrollerna inspirerats av mig & våran gemensamma kompis Carolina! 

Och inte nog med det - nu är novellen publicerad i boken "13 svarta sagor om ond bråd död". Jag har än så länge bara läst Sofias novell (såklart) men kommer garanterat läsa resterande också. Temat är nämligen bedårande trivsamt för en skräckentusiast som jag - alla noveller har kvinnliga huvudroller som antingen tar sig an, drabbas av eller utöver rejäl ondska. Juicy :D
Sofias bidrag till denna antologi är "Avväpnandet" - en jävligt charmig novell som förmodligen får kvinns att spinna nöjt & karlslokar att lägga benen i kors. Novellen är revenge porn för alla oss som är jävligt trötta på att den svagaste aldrig slår tillbaka, att offret aldrig får vara annat än ett offer eller för den delen för slapphänt hantering av sexualförbrytare och deras övergrepp. Jag vill inte berätta så mycket mer om handlingen i "Avväpnandet", för jag tror det ger maximal spänning att bara läsa utan förkunskap. 

Huvudrollen i "Avväpnandet" är rättsläkaren Annie som jobbar i Stockholm. Om man bortser från just yrket hittar jag små söta flirtar i beskrivningen av henne som jag känner igen från mig själv. Att hon bor nära ringvägen i Stockholm, att hon har rött hår med lugg, blåa ögon, alltid går i kängor & har en balettutbildning i bagaget. HURRA! <3 Annies vän & partner in crime Cornelia påminner väldigt mycket om vår vän Carolina. När Cornelias lägenhet beskrivs i novellen känner jag rent fysiskt hur jag är hemma hos just Carolina på riktigt, det var nästan lite läskigt. Givetvis är båda karaktärerna stora djurvänner & jag bara älskar hur novellen utvecklar sig.

Sofia har ett språk jag tycker väldigt mycket om. Hon är oförutsägbar i uppbyggnaden av text & meningar. Sofia är också fullkomligt orädd för att beskriva det äckliga, det frånstötande eller det bisarra - något utav hennes signum. Ibland tänker jag på Johan Ajvide Lindqvist när jag läser hennes mest köttiga beskrivningar - han liksom Sofia kan på ett kyligt & på samma gång oerhört målande sätt beskriva kroppsligt äckel, dofter & konsistenser. Jag tycker om hennes bildspråk - min favorit är den snabba notisen av en hund som "trebent färgar snön gul" <3

Jag rekommenderar givetvis kraftfullt "Avväpnandet" & denna novellsamling för alla som uppskattar köttig skräck, hämnd & gore. Ut & köp! Sofia har också skrivit ett inlägg om boken också här.

Inga kommentarer: