26 mars 2020

En utsträckt hand: dokumentärtips mot corona-tristess

Hej du isolerade ensamvarg som antingen sitter hemma hela dagarna med en överhettad laptop i knät och ostbågeformad rygg. Eller du tappra hjälte som tvingas ut i verklighetens bistra ödevärld på grund av ett jobb du inte kan sköta hemmavid, och sedan möts av ekande tomma kvällar utan mänsklig kontakt.

Vem du än är, vet jag att du behöver något att avväpna din stressade hjärna med. Och vad är då bättre än lite livsföraktande true crime? Så luta ditt huvud tillbaka, öppna munnen, stick ut tungan och låt min doxtips regna över dig:

The pharmacist


Smärtsamt aktuell dokumentär som inleds med mordet på en ung man, ett mord som i sin tur triggar mannens pappa, en apotekare, att obevekligt och på gränsen till maniskt undersöka USAs opioidkris i samspel med fattigdom, sjukvård och polisväsen.

Finns på Netflix!

The innocent man


I flera delar följer vi totalt mördarkaos under tidigt 80-talet med döda kvinnor, märkliga sammanträffanden, anklagelser åt höger och vänster, röriga polisutredningar och skumma omständigheter.

Finns på Netflix!

The confession killer


Flerdelsdokumentär om helvetets luffare och satans egna rättejök Henry Lee Lucas och hans äventyr i livet. Henry var en hängiven kriminell tillika världsberömd seriemördare som spred dålig stämning över hela USA under 60-, 70- och början på 80-talet.

Finns på Netflix!


Överklassmördaren


80-tal, preppy överklasskids, New York, pengar, droger, snusk, Central park, mord och en ung mördad kvinna. Rekommenderas varmt!

Finns på svtplay!


The unabomber in his own words


Djupdyk i knöppgöken Ted Kaczynskis inre värld, genom att kika på hans egna ord i intervjuer samt hans egenpräntade manifest.

Finns på Netflix!

2 kommentarer:

Ellet sa...

Att titta på "internationella" serier har jag tyckt varit bra för hjärnan också. Du vet, såna som inte är på engelska. Så man måste glo på bilden och läsa texten för att överhuvudtaget förstå nånting alls. Prick omöjligt att hetsscrolla nyhetssajter eller memes under tiden, bra för lugnet har jag upplevt.

Valhalla murders och Black Spot rekommenderas starkt!

andreadoria sa...

Ellet - AH, jag fattar absolut vad du menar! Jag brukar kunna se dokumentär och göra annat, men visst, ibland måste man sppola tillbaks ett par gånger haha :D Nu under Corona är det dock perfekt att ha dokumentärer på engelska eller svenska i bakgrunden medan man jobbar.

Helt missat både Valhalla murders och Black spot! Tack för tips! <3