18 juni 2010

Kids, if you see an ad that says Cardinals looking for a bat boy, watch out, that has nothing to do with the baseball team!


Jag har precis sett Amy Bergs dokumentär "Deliver Us From Evil". Dokumentären Oscar-nominerades 2007 & jag måste säga att den verkligen rörde mig jävligt djupt. Så nu följer ett långt inlägg om katolska kyrkans sexuella övergrepp - på sig själv & på andra.


Ok. Säga vad man vill om de faktum att den katolska världen bevisligen har ett inneboende problem med präster som utsätter barn för övergrepp; att katolska kyrkan består av kraftfulla hierarkier som medvetet mörkar övergrepp som utförs av deras präster, som medvetet ignorerar offren, medvetet skuldbelägger små barn för övergrepp deras vuxna manliga präster utför. Säga vad man vill om allt det här - det jag tycker är mest intressant, & skrämmande, är att människor trots allt INTE KAN FÖRSTÅ hur det här kan hända. Hur kan en "Guds man" begå dessa vidriga brott?!För mig är två saker fruktansvärt uppenbart med hela den här situationen:

För det första: Den katolska kyrkan är, & förblir, i realiteten styrt på precis samma sätt som ett enormt företag med tydliga vinstintressen. Jag tror inte folk ens kan föreställa sig de rikedomar som den katolska kyrkan sitter på. Hur otroligt mycket pengar denna maktinstitution genererar & förvaltar i just denna sekund.
Någon beskrev i dokumentären att katolska kyrkan än som en monarki, som styrs av en maktpyramid som består av män som inte bara innehar makt, positioner & veto i hela världen, utan även anses av de troende vara det allra närmaste man kan komma Gud. Kombinationen av dessa två faktorer - en maktpyramid med vinstintresse som tillskrivs vara Guds direkta länk till de troende - innebär naturligtvis att det är otroligt lätt för enskilda individer inom katolska kyrkan att missbruka den makten & på samma gång komma undan med det.

För det andra: katolska präster skolas till celibat. Jag tror inte en enda psykolog, psykiatriker, läkare, sexolog eller biolog skulle skriva under på att celibat inte är skadligt för en människa med en normal sexualdrift. Möjligen fungerar ett avhållsamt liv för en liten minoritet asexuella, men med tanke på hur många länder som är katolska & hur många präster i celibat som de utbildar, så måste man ändå anta att majoriteten av dessa förmodligen lider stora kval av sitt celibat. Jag tror att sexualiteten styr oss i mycket högre grad än vi egentligen är medvetna om. Eller snarare - förvägras vi ett normal sexuellt utlopp kommer de sexuella behoven vi har att yttra sig på andra sätt. Jag säger inte att alla som lever i celibat kommer att utvecklas till pedofiler, det är en annan diskussion jag tänkte återkomma till. Jag säger att vår sexuella frustration, & våra sexuella behov (som dessutom är tätt sammanknutna med det mänskliga/biologiska behovet av fysisk närhet) inte går att fullständigt förtränga, utan att det medför tydliga konsekvenser.

Alltså - kombinationen av ett maktimperium med andligt veto, som styrs av pengar & består av människor som hela tiden söker att klättra i maktstegen uppåt, med en djupt liggande sexuell frustration är dömt att sluta precis såhär.

I dokumentären konkluderas bl a att unga män påbörjar sin prästutbildning, & därmed även sitt avhållsamma liv, precis i den åldern då den sexuella utvecklingen hos män är på topp. Unga män i 14-15-års åldern får mitt under sin sexuella peak lära sig att äktenskapet är fel, att kvinnor är farliga & ansvariga för syndafallet, att den sexuella åtrå som finns inom dem är ond. Kombinera sedan detta med det faktum att sexuella övergrepp från äldre präster tydligen tillhör vanligheten, så kan man ju bara spekulera i hur snedvridna utlopp sexualiteten sedan blir hos de unga präststuderande? En psykolog i dokumentären konkluderade att dessa män får sin sexuella utveckling rubbad, den stannar på ett barns nivå om man kan förklara det så. Vilket sedan innebär att prästerna som vuxna per automatik tyr sig, eller dras, till barn eller unga vuxna, som de uppfattar är på samma sexuella nivå som dem själva. Med skillnaden att barnen fortfarande är barn, & prästerna istället är vuxna. När dessutom kvinnor & vuxen sexualitet framställts för prästerna som det ultimata hotet mot deras frälsning - då blir barn rimligen både tillgänglig & mindre skrämmande på ett sätt vi utomstående rimligen har svårt att förstå. Barn som dessutom är långt mycket mer lättmanipulerade än vuxna...

See where Im getting? Hela upplägget är som upplagt för att skapa pedofiler, om man ska dra det grovt!

Jag vet att flera säkert anser att jag är ute på hal is här. Det är mycket möjligt.
Men jag minns att jag när jag såg den här dokumentären, & flera gånger tidigare när man hört om sex-skandaler inom kyrkan, varje gång tänkt på det faktum att den katolska kyrkan kritiserades för exakt samma saker för mer än femhundra år sedan. Det här är inte ett modernt problem - det är ett inneboende problem som existerat under större delen av den katolska kyrkans existens.


De som känner mig vet att jag är ett stort fan av Martin Luther (inte King, han var en jävla hjälte han med visserligen, utan den i mångas ögon unkna renässansens Martin Luther).
Här har vi en sketen tysk munk som under sent 1400-tal, alltså mer än 500 år sedan, insåg konsekvenserna av det katolska celibatet & valde att kritisera det. Naturligtvis var inte detta det enda som Luther ifrågasatte inom katolska kyrkan (reformationen sprang ur en stor teologisk konflikt) men Luthers kritik var otroligt befogad...
Om vi nu, med den här dokumentären, alla sexskandaler & övergrepp som katolska kyrkan begått i bakhuvudet, läser citat från Martin Luther när han talar om det katolska prästerskapets propaganda för celibatet är det svårt att inte vara jävligt igenkännande:
"They [katolska kyrkan] were completely unjustified in forbidding marriage and in burdening the priesthood with the demand of continual celibacy. In doing so they have acted like . . . tyrannical, unholy scoundrels, occasioning all sorts of terrible, ghastly, countless sins against chastity, in which they are caught to this day."

"To this day" stämmer minst sagt, 500 år senare. Hur fan är det möjligt att det här har kunnat fortgå? Hur kan en såpass mäktig institution som den katolska kyrkan, misslyckas med att tackla ett problem som har förföljt dem i hundratals år? Hur många Martin Luther & Tom Doyle ska behöva påpeka & kritisera det uppenbara problemet den katolska kyrkan har med ett prästerskap som begår ständiga övergrepp innan någonting händer?

Ja vad säger man? Kan det vara så enkelt att, Gud förbjude, de katolska strukturerna helt enkelt banar väg för dessa typer av övergrepp? Kan det vara så illa att majoriteten av katolska kyrkans män egentligen inte anser att övergreppen på barn är ett egentligt problem? Anser de kanske att det, på samma sätt som de fördömer homosexuella eller anser att våldtagna kvinnor inte får göra abort, egentligen är offrets eget ansvar? Kanske tycker det djupt misogyna katolska prästerskapet tom att sexuell kontakt med barn är mindre illa än sexuell kontakt med kvinnor? Har hela katolska kyrkans HELT JÄVLA VIDRIGA MÄNNISKOSYN kanske något med saken att göra? POSSIBLY? HELLO?
Min starka aversion mot den katolska kyrkan remains strong! Jag tänkte avsluta med ytterligare ett citat av Martin Luther, inte för att jag på något sätt är protestant eller för den delen ens kristen, utan för att verkligen understryka hur jävla länge det katolska imperiet varit skenheligt & överslätande:
"... and we are to consider them [prästerskapet] extremely wise, though they cannot but devote themselves to incessant fornication and though they praise chastity with their pens only..."

2 kommentarer:

LadyAngore sa...

DEN måste man ju se!

andrea sa...

anna - see it and waep, my dear :/ Går att ladda hem på piratebay!