7 sep. 2010

12 dagar kvar.... !

Jag cyklar igenom söder och spanar på varenda valaffisch jag får se. Hel färgpalett av kolörer, fonter, färgbilder, layouts. Det är som en lång lång reklampaus. Mest jobbigt, med andra ord.

Jag måste säga att moderaterna är grymt skickliga med sina affischer. Jag upptäckte det idag, hur allisansen medvetet leker med färger i sina planscher - man spelar enligt associationspsykologins alla regler (eller fulknep, beroende på hur man ser det). Alliansen undviker noga färger som ger tydliga politiska associationer. Moderaterna har smart valt bort den klassiska rojalistiska, konservativa mörkblå & ersatt den av ett muntert, gulligt ljusblått. Man kombinerar det med en glad orange, ytterligare en färg som saknar politiska associationer & resultatet blir en ganska glad, lite tokig orange-babyblå affisch med en flintskallig leende gubbe i matchy skjorta.
Men... moderaternas affischer hade egentligen kunnat vara reklam för precis vad som helst. Tandkräm. Pensionssparande. Regaine.. Vad röstar man på egentligen?

Centern leker i sin tur med färgerna lila & mörkgrön, i grälla lite tokiga upplägg. Kristdemokraterna kör svartvita bilder med en texttyp a la "skoltext med krita på svarta tavlan" som för mina tankar till någon slags lekfull IKEA-affisch.

Det är smart. Jävligt smart. Som ett företag som skickligt lanserar sin produkt. & det är precis så alliansen arbetar. Som ett företag som inte är lika intresserad av att sanningen lanseras som de är intresserade av att produkten säljer. Det är ju det som är fördelen om man lanserar sig som ett företag eller som en produkt. Man behöver egentligen inte förhålla sig till någon form av exakt sanning. Det viktigaste är att man etsar sig fast i betraktarens minne, att man övertygar betraktaren.
(När man sen läser att Alliansen har 7 miljoner kronor mer inpumpat i valkampanjen än de rödgröna, så är det kanske inte så konstigt att de har så finputsad, ärtig reklam.)

Jag tänkte också på alliansens retorik. Nästan som slogans - fyndiga, slagfärdiga... & förvirrande. Folkpartiet säger tex: "Kärnkraft - för miljöns skull". Ett intressant grepp, då jag skulle vilja påstå att majoriteten av alla stora miljöorganisationer absolut inte skulle skriva under på att kärnkraft är miljövänligt på något vis. Tvärtom!
Vi har även affischen till höger - man ska alltså rösta på moderaterna om man vill ha en tuffare miljöpolitik. Men moderaterna har ju den mjäkigaste miljöpolitiken av ALLA partier? Miljöintresset är, & har alltid varit, löjligt lågt hos de konservativa M. Men ändå påstår de något helt annat på sina valaffischer...

Eller den här då: "Moderaterna - ett arbetarparti". Moderaterna tar sina motståndares retorik & applicerar det på sig själv. Men det är just bara retorik, ord. Kosmetiskt. Jag hoppas att de flesta inser att moderaterna är allt annat än ett "arbetarparti".
Eller "Att spara är också välfärd", som jag tror Kristdemokraterna skriver på en av sina valplanscher. Men välfärd handlar väl om en grundläggande standard som alla i ett samhälle ska ha tillgång till, inte något som avgörs av hur mycket var & en kan lägga undan i månaden, vilket naturligtvis helt & hållet beror på vilken inkomst man har? Right? Om välfärd hängde på hur mycket folk i ett samhälle utifrån sin lönenivå faktiskt privat sparar, så skulle välfärden vara jävligt ojämlik. Eftersom vi har enorma löneskillnader i samhället generellt. Do you follow? Men istället förvirrar KD oss med sin dubbla retorik. Man fattar inte riktigt vad de egentligen menar.

Så... idag när jag cyklade genom stan & följdes av alla dessa motsats-slogans, där man sätter motsatser bredvid varandra & egentligen inte säger någonting så kom jag å tänka på George Orwells begrepp "doublethink", från boken 1984:

Doublethink is the act of simultaneously accepting as correct two mutually contradictory beliefs. It is related to, but distinct from, hypocrisy and neutrality.
[It] contains many words that create assumed associations between contradictory meanings, especially true of fundamentally important words such as good and evil; right and wrong; truth and falsehood; justice and injustice.


Känns det bekant...?

Inga kommentarer: