15 sep. 2010

"We are all animals, my lady..."

Jag har många vänner som kallar sig själv opolitiska. Som tycker att partipolitik är främmande för dem. Jag fattar verkligen det. Politik känns inte sällan ytlig & svåröversiktlig. Så man stannar hemma i sin soffa på valdagen & orkar inte rösta.

Men jag har också många vänner som inte intresserar sig för partipolitik men är väldigt politiska i sina liv ändå. Många är tex väldigt engagerade i miljöfrågor. Eller djurfrågor - man vill se bättre villkor för djurhantering, man tycker det är sjukt jobbigt med plågade djur inom köttindustri eller husdjur som lider av missförhållanden. Vissa äter inte kött längre, andra har dragit ner på köttet. Men väldigt väldigt mångas hjärtan klappar för djurs rättigheter.

Djurens Rätt har i sitt senaste nummer analyserat alla partiernas politik utifrån ett djurperspektiv. Jag var väl inte helt förvånad över deras slutsatser: de borgerliga underprioriterar djurrättsfrågor - det parti som "fäster sådan vikt vid djurfrågorna att de får vara med i valplattformen" är Miljöpartiet.

En av de första sakerna som Moderaterna gjorde när de tillträdde som regering var att lägga ner Djurskyddsmyndigheten som Sverige/sossarna, som allra första land i världen, precis infört. & som jag var så himla glad över. Istället fick Jordbruksverket ta över djurskyddsfrågorna, vilket är bara läskigt eftersom dom representerar de köttindustrier & minkindustrier som ofta missköter/misshandlar djur i sin hantering. Resultat av Alliansens inställning kom upp senast idag upp på Tv4's nyhetssänding:


Nya bilder på extrem vanvård av minkar i Sverige. Surprised?

Det finaste jag läst på länge var när de rödgröna snackade om att de vill införa en djurskyddsombudsman, precis som vi har en jämlikhetsombudsman. En djuretisk ombudsman - en djurO! :D HELT JÄVLA UNDERBART! Vilken dröm!

Den enkla slutsatsen är denna - tycker man att djurrättsfrågor är viktigt, vill man förbättra situationen för djur inom köttindustrin, i hemmen, minkindustrin mm så ska man absolut inte rösta på den borgerliga Alliansen. De två frågorna som Alliansen allra helst underprioriterar är just miljöfrågor & djurrättsfrågor. De skiter i djurens situation & tycker inte att sanktioner & regler mot djurmisshandel är viktigt. Alliansen såg till att pälsindustrin fortfarande får behandla minkar som skit, & har inga planer på att vare sig förbättra situationen för dem eller begränsa denna helt meningslösa industri.

Tycker man att grisar, kor & kycklingar ska ha ett bra liv innan de slaktas för våra tallrikar, om man tycker att minkfarmarna är hemska, om man tycker att det är viktigt att köttindustrin hårdgranskas för att minska missförhållanden för djuren, om man tycker att djur förtjänar respekt & värdiga liv - då ska man lämna sin soffa på valdagen den 19e september & lägga sin röst på de Rödgröna. Djurens Rätt are backing me up on this one.

Inga kommentarer: