9 dec. 2012

Smask till jul!

Jag tänkte förra året att jag skulle skriva det här inlägget, men det hanns aldrig med. Men nu jävlar! :D


 Jag har en stor familj, närmare sagt 6 stycken syskon, & fyra syskonbarn ovanpå det. Våra julaftnar brukar vara stora, röriga & fantastiska. Massor med julklappar, glögg & julmat går åt! Jag blev vegetarian som tolvåring & var då den enda i familjen. Som tur var är jag inte det längre! :D Till pappas oförställda sorg är numera 5 av 6 syskon vegosar & ett av syskonbarnen. Så nu börjar även det vegetariska julbordet se riktigt dignande ut. Tänkte bjuda på vad vi brukar käka på julafton:



Förutom givna delikatesser som grönkål, vörtbröd, vegansill, potatisgratäng, ekologiska ägg, julmust, saffranssup, knäck & julöl brukar vi steka upp massor med cocktailkorvar från Hälsans Kök. De är som prinskorvar, & lite kryddiga. Jättegoda! & brukar gå åt som smör i solsken.


Utöver det har vi två specialiteter vi brukar slänga ihop tillsammans:

SAFTIGA PORTER"KÖTT"BULLAR

Ingredienser för ca 5-10 personer:
ca 2 paket quornfärs
½ gul lök
1-2 dl porter
ca 1 dl ströbröd
ca 1 msk salt
1 kryddmått vitpeppar
1-2 tsk fransk senap
½ msk socker
1-2 ekoägg

Dis how you do it:
1. Blanda ströbröd och porter i en stor bunke. Röran ska vara saftig. Fördela färsen i samma bunke och blanda den väl med ströbrödet och portern.
2. Tillsätt den fint hackade löken, salt, socker, peppar, senap och ägg. Blanda väl.
3. Rulla färsen i så stora köttbullar du önskar och lägg upp på en bräda eller bricka.
4. Stek försiktigt köttbullarna i margarin så att de blir lagom brynta runt om och genomstekta i mitten. Ha inte för hög värme så de bränns.




Skippa skinkan!
SENAPSGRILJERAD QUORNFILÉ

1 pkt Quorn Filé
1 ägg
4 msk stark grovkornig senap
3 msk ströbröd av bröd med lågt GI

Dis how you do it:
Marinera innan med honung+olja+vitlök! NOM NOM!
1. Placera Quorn filéerna på en smord plåt eller galler
2. Blanda ihop ägg senap och ströbröd
3. Pensla blandningen jämnt över filéerna
4. Grilla i ugn på 225 grader i ca 20 minuter eller tills de fått fin färg 



 ♥♥♥

Så här ser vårt vegetariska julbord generellt sett ut! Har någon av er fellow veggies några bra tips på svingoda grejor, så tipsa gärna! NU SKA DET SVULLAS! :)

10 kommentarer:

bela sa...

porterbullar alltså? DET ska jag prova!
jag har tänkt göra ett riktigt julbord åt mig själv i år för att fira min ledighet, därför tackar jag & tar emot liknande tips!

har du provat att panera brysselkål någon gång? också förbannat gott på julbordet (istället för köttbullar då).

andreadoria sa...

Bela - Ja! Gör det! Det är så JÄVLA gott! Jag ÄLSKAR ju dessutom porter, så all in! :D

Panera brysselkål? Hm... nej det har ajg aldrig. Har du något recept? Jag giller ju brysselkål, så varför inte?
Kan i övrigt tyvärr bara varna för Astrid & Apornas julskinka, om du tänkt köpa den. Den åt nästan ingen av förra året, inte alls god! :(

Cissi sa...

provlagat porterbullar och quorn nu ikväll, fileerna blev grymma men bullarna hade jag svårt att få att hålla ihop!? några tips? tänkte göra en laddning till lagom till jul :)

andreadoria sa...

Cissi - hurra för filéerna! Synd på köttbullarna. Jag minns att när jag & syskonen gjorde dem senast så plattade vi till dem istället (lite som tjocka plättar?) för som regelrätta bullar, men i övrigt satt det ihop bra. Eventuellt att man kan experimentera lite med att ha lite mer ägg i, för hålla det samman? Sen måste jag erkänna att jag inte minns om det var sojafärs eller quornfärs vi använde :O Om nu det gör någon skillad? Vad tror du?

Cissi sa...

jag tror att sojafärs håller ihop bättre men att det känns mer spännande och mer likt vanliga köttbullar (bra grej om man vill bjuda skeptiska köttätare tänker jag..) att köra med quornfärs!? ska prova köra quornfärsen i matberedare nästa omgång o kanske riva löken :)

mina egna tips till veg.julbordet är janssons med tartex istället för ansjovis, wheatys vegankorvar och rökt ost

bela sa...

jag är duktig på att kommentera men följer ju sällan upp ämnet jag har påbörjat. jag glömmer liksom bort det.

sv: njae, jag har inget direkt recept på panerad brysselkål men låt säga så här: Koka brysselkålen tills den är någon mjuk, dubbelpanera genom att doppa i ägg, sen ströbröd x2 - Stek, ät och njut! :D Lätt som en plätt.

Oj. Jag var så sugen på att köpa den där apskinkan förra året men den var ju slutsåld som den kunde bli. fick dock höra sen att den var julens nederlag, så jag tänkte faktiskt köra quornvarianten du föreslog. jag måste ju prova det jag inte har provat än :)

Anonym sa...

hur gör man vegansill? :)

andreadoria sa...

Cissi - Ja du kanske har rätt! Ska ändra i receptet att man kanske testa med antingen soja eller quornfärs. Prova igen & återkom om du vill med ett förbättrat recept. Vore bra å veta inför jul! :)

Jag är inte så förtjust i janssons frestelse, men ska kolla om syskonen är fans. Rökt ost var ett bra tips! nomnom! :)

andreadoria sa...

Anonym - det är ganska lätt faktiskt! Kolla här: http://www.vegankrubb.se/vegansk-sillinlaggning/ för egna man gör hemma! Sen om du vill köpa färdigt på burk finns det på goodstore: http://www.goodstore.se/?p=1389 :):)

andreadoria sa...

Bela - Haha jag är likadan! :D

Sweet! Ska försöka sälja in brysselkålen till familjen. Hoppas dom är game!
prova gärna quornfileerna istället. jag rekommenderar verkligen att marinera dem över natten, gärna genom att skära en skåra i mitten av fileerna så det kan suga åt sig lite extra. Man kan text marinera med lite rökessens & soja, om man vill får lite mer skinkfeeling. Eller bara med en marinad man gillar! :)