17 juni 2013

KÖTTFRI MÅNDAG: Linus Lyxiga Kikärtsbiffz!

Limpan the halfnaked chef!
(Inspo från Cinderalleys prima meatfree monday-inlägg!)

Eftersom min karl är hysteriskt händig i köket & jag är hysteriskt dålig, så bad jag honom senast han slängde ihop en magisk anrättning, att skriva ner allt åt mig så jag kunde laga det hemma också. Men jag insåg ju att de här sjukt goda biffarna vill jag sprida till fler vegosar! Går lätt att göra vegansk, man får bara byta ut äggen mot ngt smart!



I GIVE YOU:

Linus Lyxiga Kikärtsbiffar!




Du behöver: 
1 lök + rotselleri + 3 vitlöksklyftor + 1 burk kikärtor + 1-2 dl hasselnötter + 1-1½ dl oliver + 4 ekoägg + 1 dl mjöl + stavmixer + kryddor! 

Gör såhär: Finhacka 1 lök & en stor skiva rotselleri! Hacka med 3 klyftor vitlök, stek allt med ölja + grönsaksbuljong (sån lyxig torr, inte sketen tärning). Låt svalna lite i en skål.
Häll sen ned en burk med sköljda kikärtor & 1-2 dl grovt hackade hasselnötter. Tillsätt 4 ekoägg, & mosa ihop allt med en stavmixer. Sikta med lite mjöl, ca 1 dl. Om man vill kan man även tillsätta 1-1½ dl grovhackade oliver. REKOMMENDERAS! Nom nom!

Värm stekpanna med smör+olja & klicka ner smeten i varm panna. Salta med trefvligt flingsalt & vänd på steken när konsistensen är fast & med fin yta. 


TADAAAA!

Servera med valfritt tillbehör. Vi åt med hemmagjord tzatziki, sparris & fänkål i lime & olivolja. Något så DJÄVULSKT gott!

4 kommentarer:

Anna Nio sa...

Låter onekligen om nom, men varför kallar du dem för linsbiffar? Är det inte kikärtsbiffar, snarare? :O

Prova det här recpetet med, det har några av samma ingredienser som din karls recept, och är även detta sjuuukt gottigott:

2 dl hackad gul lök
2 dl grovriven rotselleri

1 dl grovriven zucchini/squash
2 dl malda/finhackade hasselnötter
2 ägg
1 tsk fransk senap
1 hel (enklyfts-)vitlök/ca 4-6 klyftor
1 tsk (ört-)salt

Finhacka lök och riv rotsellerin grovt, fräs i olivolja ett par minuter. Vänd ned detta, tillsammans med de övriga ingredienserna, i en skål tills du har en kletig smet. Värm lite olivolja i en stekpanna, och klicka sedan ut smeten till handflatsstora, platta biffar. Stek i några minuter per sida på medelhög värme. Klart!

De här hasselnötsbiffarna är goda med vad som helst till, i princip, och jag kan även rekommendera att testa en färdig pepparsås (Erik Lallersteds) som finns i kyldisken i de flesta mataffärer. Yu-hum!

andreadoria sa...

Anna - haha t'ntke jag inte ens på! Körde bara på LLL-konceptet! Nu är det ändrat, jag ville ju inte fara med osanning!

Tackar, ser verkligen yummie ut. Särskilt med lite fransk senap i, älskar det!
Å ja, hasselnötter är king! Slurpz!

Magda sa...

Hey you gorgeous creature. I was in your page and i loved your posts so much. I hit the translation even though is not in english i found it very interesting. You don't have to "follow back" i just got here to express my opinion about your page!!!

Take care and keep posting <3

andreadoria sa...

Magda - Wow, thank you so much! I really like you blog aswell, and im currently stalking you via bloglovin ;)
Im sorry its all in swedish, maybe one day ill start translating ;)
Keep feeding your beautiful blog and keep Greece purrdy!