17 sep. 2013

En hårresande historia...

Känner mig jävligt ytlig men så får det vara. Jag fortsätter ner exakt samma bana som föregående inlägg: 


The terrifying road of hair...

Tack vare min kompis Ola som är fräsig frisör, blev jag kallad till casting för att fixas & gå för Schwarzkopf på deras stora visning på Salon Stockholm 2013. Där skulle den famösa stajlisten Tyler Johnston & färggurun Lesley Jennison klippa färga & stajla ett gäng tjejer som sedan fick catwalka resultatet. Jag & Linde blev utplockade för att ingå i gruppen Punkettes - ruffsiga lite Blondie-inspirerade frisyrer, mycket blont, & rött. Så såg det iallafall ut på inspirationsboardsen. Skitkul, tänkte jag! :D Jag var noga med att poängtera två saker: 1. Ni kan färga hur galet å tokigt ni vill, vad gäller röda & orangea färger. Detta möttes av hurrarop & glädje. 2. Klipp helst inte av så mycket dock, utan stajla hellre. Mitt hår växer långsamt & jag vill inte ha någon tråkig page. Detta möttes av förståelse & löften om att inte klippa av allt.

So far so good. Låt oss hoppa händelserna lite i förväg å spana lite hur det såg ut backstage under visningsdagen? ÅLRAJT!
Men hur blev hårresultatet då, undrar ni kanske?! Haha FRUKTANSVÄRT! Har inte känt mig så obekväm i burret på år & dar.  Det första som hände var att de GIVETVIS klippte av 10 cm+, & lämnade mig med en rakklippt page i ganska tråkig röd färg:Till detta pålades sedan LILA SLINGOR (!!!), ser ut som svart på bilden ovan. Jag intalade mig i detta stadie att även detta kunde jag leva med (stoiskt, eftersom lila är min personliga skräckfärg), då stajlingen säkerligen skulle rädda situationen & göra att jag såg ASTUFF och SKITPUNK ut... 

...Så blev det inte:


FÄRDIG!!!! (?)


HAHAHAHAHA! Förlåt, men vid det här laget hade jag tappat hopp om allt & satsade enbart på att tycka att catwalken skulle bli kul. Vilket den blev. Vi fick gå till tuff 70-tals punk inför tusentals människor & vi var ett kul gäng som ingick med Punkettes:

Punkettes-brudarna!
För att HELT byta ämne ett tag kan jag ju berätta att tjejen längst till höger ovan, är hon som spelade PINKs naughty sex-dublett i ascoola musikvideon Sober!!! (Min kompis Petter (med stor svart mohikan är med i videon fö!). Hon fick alltså GROVHÅNGLA med PINK. Ganska mäktigt: 
IALLAFALL! Vad konkluderar vi av denna delvis roliga, men samtidigt skräckfyllda upplevelse? Att ungefär INGENTING av det som jag hade satt som premisser (se punkt 1 samt 2 ovan) efterlevdes. De klippte tio centimeter i en lång ful page, jag fick bruntrött hår & LILA slingor. Själva "stajlingen" förstod jag inte alls, men det ska väl uppfattas som "punk", vad vet jag. Som gammal punkare var jag mest förvirrad. Mest ledsen blir jag över att det alltid är såhär i kontakt med frisörer. ALLTID! Det går liksom inte att göra sig förstådd. Man säger: "Jag vill inte ha rakt klippt fin platt frisyr" - men det är just det man får. Man bönar & ber: "Snälla klipp inte för mycket, jag försöker få det att växa" - de kapar minst 10 cm. Är det någon slags sadistisk ådra som frisörer har - att medvetet INTE lyssna på sina kunder?

Den enda frisören i världen som jag varit nöjd med & som förstått vad jag menar är min kompis Sofie som jobbar i Malmö. Jag misstänker att anledningen till att hon fattar 100% är för att hon själv år hårdrocksbrud, & klykar det här med att man INTE vill ha tidy perfect hairdo's utan ruffsigt & långt!

Suck. Ser nu framemot ett par veckor av uppsatt hår under luva. Jag som PRECIS började känna att min längd började kännas acceptabel. Nu är 1.5 år av sparande åt hillvete. ARGH FUDGE CRAP SHIT! Ja ja. :( Som tur är Ola världens bästa kille å lovade direkt att återställa mitt horribla huvudman, så fin färg kan jag nig få igen. Längden blir svårare... :'(

19 kommentarer:

Septikemi sa...

Åh nej, det där frisörsdilemmat känns igen :( Men återigen - det ser faktiskt bra ut ur mina ögon. Du verkar passa i det mesta!

När du nämner en Malmö-frisör så måste jag bara fråga: var jobbar denna Sofia? Har försökt hitta en vettig frisör ända sedan jag flyttade hit (vilket är 10 år sedan!)

bela sa...

Min första reaktion var: Shit, snyggt!

Samtidigt så tycker jag att du passar så otroligt bra i den här ljusorangea du har på vissa bilder. Ingen har någonsin varit så snygg i orange tror jag! Inte i just den färgen.

Du har dock börjat luska i nåt som är anmärkningsvärt - Just den här sadisten som dyker upp bakom öronen på en. Därför klipper jag mig fortfarande i Orsa hos min frisör. Sad but true.

Jag vet att du nämnt att det är långt hår du vill ha men trösta dig med att 1. det är inte SÅ kort, 2. det växer ju faktiskt tillbaka. Det är ett som är säkert.
Sådär ja. Första romanen skriven! Katching!

Anna Nio sa...

Frisörer är jordens ondska, jag litar inte ett smack på nån av dem heller, och har, precis som du, upplevt EN ENDA frisör som förstått, lyssnat, och gjort som jag sagt, och det var en gammal synthare som hade (har?) salong i Gbg. Förstår inte heller varför de har så oerhört svårt att lyssna, samt varför så många av dem ärligt talat inte verkar ha nån känsla för vilken hårtyp deras kund (= OFFERLAMM) har. Fick t.ex. jämt rakt avklippt hår när jag var yngre, vilket ser helt sinnessjukt ut på mitt fluffiga barr.

Ååhhhh, alltså, frisörer, läkare och handläggare i allmänhet är nog de värsta yrksegrupper jag vet, har minimalt med positiva erfarenheter från kontakter med samtliga. >:( (Är helt aggro här nu, bara genom att ens tänka på hur illa behandlat jag blivit av folk med sax, stetoskop och ...mappar?)

Maja sa...

Hårförlängning?...

Tips på bra frisör i Malmö är Frida på Salong Frida!
Också en sådan där frisör som förstår om man vill spara och är sinnes grym med färg OCH har sjukt bra priser!
Säger man klipptopparna då klipps inte 5 utan 0,5 cm! <3

andreadoria sa...

SHIT vad mycket snälla & uppmuntrande kommentrarer hurrni! Tack! :D <3

andreadoria sa...

Septikemi - åh tack! :D jag är inte helt nöjd som märkes men det är ju glädjande att man inte ser ut som en clown iaf... Men det är för kort å för tråkigt! Hade bytt mot ditt långa burr any day! :(
Sofie heter hon å jobbar tydligen numera i Gislaved haha! Men kan du tänka dig åka dit så tar jag reda på vad salongen heter :D

andreadoria sa...

Bela - ååååh you flatter me! Jag inser att färgen är fin (djupt mörkröd) men det är kombinationen av tam färg med tam klippning & hopplöst skitful stajling (den kan du ju inte tycka var snygg haha?) som gör mig så less...
Tack så mkt för orange-hyllningen! :* tur att jag älskar den allra mest! Vet inte varför det funkar så bra med mitt plyte, skyller på min rödhåriga morfar :D ngt i generna är det ju.

Det verkar som att många delar min fobi för frisörer alltså! Hur sjukt är det inte att du måste åka hem å klippa dig för att frisörer bara inte lyssnar? Jag tror det är sadism, eller övertro på dem själva. "Det här är modernt = blir bäst" eller "det här tycker jag ser slitet ut, jag klipper av allt jag vill!". WTF?!?!

Du har ju rätt... Men mitt hår växer så långsamt å jag HATARHATARHATAR längden den är nu. Varken kort eller långt, bara ett ingenmansland av ångest! Med lila slingor... HAHAHA! :'(

andreadoria sa...

Anna - jaaaaa jag kommer ihåg din fabulösa frisör i Gbg! Då finns det alltså TVÅ, eller ja tre inklusive Belas frisör i Orsa ovan, som går att lita på å förstår vad man menar.
Håller s SJUKT mkt med om det där med hårtyper. Å då har jag ändå rakt mjukt förhållandevis okomplicerat hår. ÄNDÅ lyckas de ofta klippa ngt som gör det fluffigt åt sidorna, å raka kanter å konstiga etager. Alltså, är det rocket science!?
Läkare har jag nästan bara bra erfarenhet av (hehe särskilt som att min fantastiska karl är läkare å BÄST!) men det är nog med läkare som med frisörer: stämmer det inte överens med vad mainstream efterfrågar blir det ett JÄVLA krångel. Ååååååh!

andreadoria sa...

Jag har haft en massa extensions genom livet å det är nog pga det som mitt egna hår aldrig fått chansen å växt sig långt. Men tro mig! Jag funderar på det. Hur mkt tid ska man egentligen behöva spendera på att behöva gå runt å känna sig ful å trist? Jävla hår! :D

TVÅ bra frisörer i malmötrakten alltså, otroligt! Synd att jag bor i Sthlm :( en frisör som bara klipper lite om man ber om det...? Det låter i min värld helt overkligt! FINNS SÅDANA?! :D

Maja sa...

Känner med dig så fort mitt hår blivit långt händer ngt som gör att jag måste kapa hälften. Par ggr har det varit själv förvållat (åh sidecut! åh klippa kort sidecut och va synth!...)
Men två senaste var de operation av huvudet (ofrivillig sidecut) sen kom jag på att jag skulle gå tillbaka till naturligt (rött efter typ 7 år med svart) så de var ju bara att kapa hälften för att överhuvudtaget kunna kamma håret...

Det är faktiskt sant! Frida är Magisk, tänkte framför allt på de som ett tips till Septikemi som leta bra frisör i Malmö :)

Septikemi sa...

Ah typiskt att hon har flyttat till Gislaved, men Majas tips kan jag ju ta till mig (tack Maja) :)

andreadoria sa...

Maja - Oj, frivilliga och ofrivilliga sidecuts måste verkligen sabotera hårtillväxten... :/ Hoppas du slipper fler ofrivilliga sidecuts nu då...?

men du kan ju iaf skatta dig lycklig att du har en bra frisör :D Dom växer som bekant inte på träd... Dessutom lyckas du värva nya kunder åt henne, se nedan! :D

andreadoria sa...

Septikemi - ja så jävla synd... men om jag någonsin hör att hon flyttat tillbaks till Malmö så lovar jag att säga till! Du får prova Magiska Frida sålänge :D Återkom gärna med recension :D

D sa...

Alltså man ser inte ens håret för dina ögon. Jesus kvinna.

andreadoria sa...

D - men oj, tack! :D Jag tycker inga ögon i världen hade räddat den där stajlingen, men jag tackar å bockar för vänligheten :D

Petra sa...

Letat igenom bloggen men inte lyckats hitta något inlägg om hur du fick tillbaka din orange färg.

La nyligen i en färg med förhoppning att den skulle bli klarröd utan lila/bruna nyanser då exakt samma färg och märke blev det sist.
Men icke denna gång så skiftar den i lila/brunt och blev tokmörk.

Så hur gjorde du och vad använde du för färg osv?
För att få tillbaka din otroligt snygga färg :D

andreadoria sa...

Petra - Tack för fina orden om min burrfärg! :D jag måste dock erkänna att jag inte lyckats helt än :( Men min fina kompis Ola som jobbar som frisör (3e bilden ovanifrån i detta inlägg) färgade om det åt mig, med mer rödorange färg. Men mitt hår är fortfarande ganska mörkt :/ Just nu tvättar jag det ORDENTLIGT med LUSHs Fair Trade Honey Schampoo. Läste någonstans att honung bleker hår extremt skonsamt & tvättar ur färger. Så just nu är jag mest snäll mot håret, med massor med oljeinpackningar & produkter utan sulfater & silikoner.

Men vill du gå HARDCORE så blek håret men inte med den mest extrema blekningen - det gör ju ingenting om håret blir mer gult än vitt liksom. Ta ngn snäll blekning & färga sen om.

Mina tips är faktiskt att gå på färger som man vet fungerar & inte testa en massa färger som man anar skiftningar av brunt/lila i. Jag gillar färger som har benämningen 4.7:ish. Dom brukar vara orangeröda! Vill du vara hundra procent säker - köp punkhårfärg, typ Directions. Man får exakt den färgen man vill ha oftast. Jag gillar tex deras färg Coral Red!

Lycka till! Haru fler frågor, svarar jag gärna :)

Petra sa...

Åh tack för svaret :)
Använt special effects tidigare men tyvärr är det problem med leveranserna på denna :(

Lite färg har tack och lov gått ur. Fick tips av frisör att ha i schampo i torrt hår.
Det med färg koderna är ju super om alla märken kunde hålla sig till en och samma skala.
5 som reflex färg har jag nu fått veta står för lila pigment iallafall.

Ska vara extra snäll mot håret ett tag nu för att sedan kunnat färga det igen.
Så jakten på den perfekta färgen fortsätter suck :/

andreadoria sa...

Petra - Men gillar du Special Effects tycker jag det kan vara värt att prova Directions. Den fäller förmodligen lite mer, iaf coral red, men det blir enligt mig väldigt fina röda färger. Du kan ju också blanda färger hur du vill också! (Kanske man kan med SE oxå iofs?)

OoOO Schampoo i torrt hår säger du? fan, det kanske man ska prova med LUSHs honungsschampoo? Det lär ju funka extra bra då? :D Jag vet ju att man kan snällbleka med citron också, dock inget jag har testat själv.

Nummer 5 säger du... huga. Det ska jag undvika nogsamt isf. Tack för tipset!

Det sura för oss båda är att just röda färger är dels SVÅRT att få den nyans man vill, samt att det är den färg som har kortast longevity av alla färger! Haha ironin! :D

Men förresten - har du testat Revlon Nutircolor? Skriver om den här: http://andreadolores.blogspot.se/2013/06/nytt-darknezz-vs-nyfargat.html