18 okt. 2013

Oil of the devil

Ok, jag vet att det är en förjävla hemsk jävla bild. Men det är det för att det här handlar om en förjävla hemsk jävla verklighet. Känner du till den lilla ingrediensen palmolja? De flesta har kanske hört att den är ganska dålig, men man vet inte exakt varför.Well, let me tell you why. Inte nog med att de enorma odlingarna av denna elaka palmolja ligger bakom en av vår tids värsta ekologiska katastrofer & dessutom en riktig jävla miljöbov - det är dessutom en industri som aktivt söker masslakta de redan utrotningshotade primater som lever i regnskogarna man skövlar bort:
Orangutans are considered as pests by the palm oil industry. In the deforestation process, workers are told that if wildlife gets in the way, they are to do whatever is necessary in order to dispose them, no matter how inhumane. Often orangutans are run over by logging machinery, beat to death, buried alive or set on fire… all in the name of palm oil.
Man räknar med att mellan 6-12 orangutanger dödas enligt ovan metoder dagligen av palmoljeindustrin, och man ger dem ungefär 12 år kvar att öht existera, om det här fortsätter. Att döda dem genom eld eller att begrava dem levande tillhör tydligen inte ovanligheter. Och varför? Jo för en billig vegetabilisk ingrediens i kakor, godis, diverse hygienprodukter, smink & matprodukter. Men man måste inte ha den här billiga oljan i sina produkter. Man kan använda sig av RSPO-märkt palmolja (Roundtable on Sustainable Palm Oil) eller en naturvänligare vegetabilisk olja.

Det är helt enkelt mer än dags att bojkotta den här jävla skitolja! Jag har iallafall fått så jävla nog, inga mer produkter med palmolja! Läs här hur du hittar de olika luriga smeknamnet på palmolja som används i ingredienser samt vilka märken som dels använder sig av palmolja, samt vilka som inte gör det. Jag har också gjort en liten översikt över de mest kända märkena som utan skam i kroppen proppar palmolja i sina produkter:Känner du igen att några av dessa produkter finns i ditt hem? Scrolla då upp till den första bilden i detta inlägg & fråga dig själv - vill du verkligen ha kvar den produkten i ditt liv? I sure dont.

(Hjälp att hitta produkter med & utan palmolja? Spana här.)

6 kommentarer:

littlesoldier sa...

bra att du uppmärksammar detta!!!

andreadoria sa...

Little Soldier - Hur kan man inte? Det är så bedrövligt sorgligt... :( Hoppas fler joinar mig i bojkott av företag som inte orkar ta sitt ansvar.

Septikemi sa...

Jävla bajskapitalism :(

Har fått höra att Tartex har blivit uppköpt av Nestlé som i sin tur också ska använda palmolja...så sjukt svårt att undvika utan att lusläsa allt och ha koll på företagen. Men man får göra det ändå.

andreadoria sa...

Septikemi - Agreed :(

Nestlé är ju konstant ondskans hantlangare, så jag blev lite chockad när jag återfann dem här: http://www.saynotopalmoil.com/palm-oil.php under överskriften "PRODUCTS THAT CONTAIN OR ARE SWITCHING TO 'SUSTAINABLE' PALM OIL:". Vad betyder det - att dom håller på att byta till "snäll" palmolja eller vaddå?!
Angående Tartex, står det "vegetabilisk olja" i ingredienserna? Brukar ju vara rätt ordentlig innehållsförteckning på just Tartex tänker jag, kanske kan hoppas att palmolja alls inte är med? :O

Anonym sa...

såvitt jag vet är det palmolja i tartex.. :( försöker att leva så bra som möjligt men det är svårt.. :(

andreadoria sa...

Anonym - ja just kring Tartex uppstod faktiskt en lång diskussion på facebook. Vi hittad ett uttalande i frågan från de som tillverkar tartex:
http://www.nyform.se/home/home_tartex_palmolja.html

Varför i helsefyr de inte skriver ut detta är för mig en gåta. Vi hoppas att det kommer på tuberna snarast!
Jag tror ingen kan leva perfekt, men man kan försöka! Finns det livärdiga alternativ, så tycker jag man ska försöka välja det. Går det inte så går det inte, men man kan iaf försöka. Lycka till i kampen mot palmolja! :)