22 sep. 2014

Den dystra diagnosen

Irrar du runt i en dimma av av diffus livsångest? Lider du av en blytung känsla av Je Ne Sais Quoi över bröstet? Känner du dig som en urvriden kökstrasa, håglöst slängd över världsalltets droppande kran? Passar låttexten till En Stor Stark in som beskrivning på din tillvaro just nu?

Då har förmodligen även du drabbats av syndromet P.D.S - Political Depression Syndrome. Ett illasinnat intermittent psykiskt tillstånd som oftast triggas i samband med politiska val eller omvälvande världsomspännande händelser.

Kännetecken på P.D.S:

Den drabbade upplever att man saknar kontroll över samhällssituationen, detta trots stor personlig involvering i tex politiska sammanhang eller ideellt arbete för En Bättre Värld. Triggern är exempelvis oväntade resultat i val, ett oengagemang från omvärlden eller nynazism.

Konsekvenser av syndromet är depressivt tillstånd, håglöshet, fientlig inställning till sin omvärld, överdrivet intag av alkohol, humörsvängningar, plötsliga gråtanfall, känsla av att något gått förlorat & tom blick.

Tillståndet är nästan aldrig kroniskt, även om ett fåtal exempel på detta säkert kan återfinnas.


Eftersom jag själv ända sedan det svenska riksdagsvalet gått igenom kraftfull P.D.S & har flera vänner som också kan diagnostiseras tänkte jag vägleda er drabbade & ordinera följande under 1-3 veckors tid:


Undvik sociala medier & sociala politiska situationer

Facebook, Twitter & dylikt är inte den P.D.S-drabbades vän. Allt som innebär politiska diskussioner, påminnelser om den politiska situationen som triggar syndromet etc skall undvikas. Det kan alltså vara god ide att stänga av tv & radio. Undvik vänner & bekanta som involverat sig politiskt tillsammans med dig. Det får helt enkelt sättas på paus ett tag.

Hänge dig åt världsfrånvända aktiviteter

Eftersom verkligheten kan framkalla ovanstående bieffekter för den P.D.S-drabbade är allting som INTE påminner om den bistra verkligheten välkommet: filmer i genrer fantasy/scifi/tecknat/förrivärlden ger oväntat bra effekter (min personliga lista över 80-talets bästa fantasy kanske kan inspirera). Jag rekommenderar även en stor portion av tv-spel som går i samma genrer, exempelvis The Witcher, Dragon Age, Mass Effect eller HALO - det ger dessutom en ytterligare gynnsam effekt om spelet innehåller stora portioner våld, för att på ett kontrollerat sätt kanalisera PDS-relaterad ilska.


Undvik i största möjliga mån alkohol

Den som lider av P.D.S har mycket låga halter av serotonin i kroppen pga emotionell chock & sorgearbete. Ett överdrivet alkoholintag kan upplevas som en väg ut, men är endast en mycket temporär lösning. Alkoholen gör snabbt slut på dina mycket små serotonindepåer & kommer bereda dig extremt ångestfylld bakfylla.

Snus går däremot bra. Samt all form av s.k "comfort food".

Låt djurriket förtrolla dig

Djur har en synnerligen gynnsam effekt på människor som lider av livsleda eller depressioner, det är redan etablerad kunskap. Om du inte har möjlighet att dagligen umgås med valfritt djur rekommenderar jag en stor daglig dos av djurklipp på internet. Djurklippen kan varieras utifrån personliga preferenser, för min del föredrog jag teman som: Livsglad Elefant eller Katter Som Jävlas Med Andra. Alltså, klipp av den här typen:


Om 1-3 veckor enligt ovan recept inte hjälper dig att återfå din kämpaglöd, återstår endast psykofarmaka. Im sorry.

4 kommentarer:

Cissi sa...

Jag förstår precis vad du menar. Tyvärr. Lider också av denna åkomma. Stänger av datorn bums!

andreadoria sa...

Cissi, vi kan båda glädja oss åt att det det här syndromet är ytterst temporärt & att du kommer bli helt återställd förhoppningsvis :) Ladda videon med fantasy & kramar katten! :*

Skogsraah ☾ sa...

sv: Jaaa! Så fina så <3

andreadoria sa...

Krog Friheten - haha givetvis får ni göra det, varför inte liksom. Ni verkar vara ett bra gäng :) <3