5 okt. 2015

Join me, my warriors! Kriget mot polyethylene har börjat!

In your FACE, oansvariga företag


Ok. Allting började med ett argt mail. Ett mail jag igår var ungefär en sekund från att skicka till Yves Rocher, gällande en exfolierande fejsscrub jag har från dem:
Hejsan Yves Rocher!

Jag blev himla glad blev jag när jag upptäckte er produkt "Daily Exfoliating Cleanser" (34572), en exfolierande produkt med, jag citerar, "Clean pore-effekt med vegetabiliska microkulor".

Jag är själv väl medveten om att microkulor av plast ar en stor påverkan på våra marina miljöer, & därför var jag lättad över att hitta en bra produkt som hade exfolierande vegetabiliska microkulor som kan brytas ner i våra hav, istället för dessa plastkulor som istället lagras i vattenlevande arters vävnader.

Men vad ser jag när jag en dag faktiskt kontrollera innehållsförteckningen? Den innehåller ju just dessa plastmicrokulor som jag velat undvika, & trodde jag undvek just genom er formulering "vegetabiliska microkulor"?! Riktigt uselt - jag kommer genast lämna tillbaks skrubben i närmaste butik.

Om ni mot förmodan skulle ha missat dessa plastkulors påverkar på miljön, unna er denna läsning: http://www.theguardian.com/environment/2012/dec/09/microbeads-microplastics-cosmetics-ocean-pollution.  
MVH 
/Andrea.
Som tur var dubbelkollade jag ingrediens-listan innan jag skickade mailet & upptäckte att det jag TRODDE var microkulor av plast, vad något helt annat. Yves Rocher är avskrivna från svarta listan & mailet skickades inte. Plastkulorna, som jag med näbbar & klor vill utesluta ur mina produkter, heter i själva verket Polyethylene. Det brukar också kallas “micro-fine polyethylene granules,” eller “polyethylene micro-spheres,” eller “polyethylene beads”. Dessa återfinns i ansiktsskrubbs, polerande tandkrämer eller duschkrämer.

Vad är problemet, undrar den frågvise? Plast & skräp fångas väl upp av våra reningsverk? Tyvärr är dessa vidriga små gynnare som kallas polythylener alldeles för små för att fångas upp av reningsverk - istället spolas de rakt ut i våra hav & vattendrag. Hav som numera kallas för "en enda stor plastsoppa". Härligt va? 

Spelar roll, undrar den kaxige, lite plast skadar väl ingen? Faktum är att plast är ett enormt miljöproblem idag. Alla har väl redan hört om hur 45% av vissa sjöfåglars magar är fyllda med plastbitar? Eller hur däggdjur drunknar pga plastsoppan i haven? Men vad händer när plasterna blir mindre, & dessa plastbitar äts upp av havens arter? Hur påverkar något som inte går att bryta ner våra kroppar?


Plast tillhör en av de där människoskapade material som, skrämmande nog, aldrig bryts ner naturligt. Vaddå aldrig? Precis som det låter - aldrig. Plasten delar upp sig i mindre & mindre delar, splittras sönder, men det försvinner aldrig. Mindre & mindre vattendjur i haven får i sig, eller äter upp, dessa inte sällan giftiga plastfibrer

Små djur äts som bekant oftast upp av större djur, som i sin tur får i sig högre & högre halter av dessa miniplaster. Faktum är att vi inte har någon aning om vilken påverkan dessa evighetsgranuler kommer ha för livet på jorden. Eller för djur som i sin tur äter fisk från haven överfulla av plaster.


Exempel på plastbitar som återfinns på stränder & i våra hav

Så vad i hela helveteskuken gör en massa minimala PLASTBITAR i våra ansiktsprodukter?! Räcker inte plastsoppan vi redan vackert har placerat i världshaven? Ska vi öka på skiten genom att spola ner microplaster i våra avlopp via något så enfaldigt som en tandkräm eller scrub? I helvete heller svarar jag!

Vad kan du & jag göra å det här eländet? Flera saker:
  • Köp ALDRIG produkter som innehåller Polyethylene eller “micro-fine polyethylene granules,” eller “polyethylene micro-spheres,” eller “polyethylene beads”. Har du en sådan skrub hemma? Lämna tillbaks den i affären & förklara varför. Det finns fabulösa alternativ med vegetabiliska mircokulor istället. Eller gör din egna scrub!
  • Återvinn alltid all din plast hemma.
  • Släng inte plast på gatan eller i parker - majoriteten av all plast som släpps på gatan hamnar tids nog i våra vattendrag & hav, där plasten stannar.
  • Ser du ensamma plastpåsar eller plastförpackningar flyga runt på stan - plocka upp å släng dem i närmaste soptunna.
  • Ladda hem appen Beat the Microbead som hjälper dig att avgöra om produkter innehåller dessa vidriga plastkulor eller inte.
Ladies & gents - joina mig gärna i det här! Plastic aint so fantastic :/

Sugen på ännu fler tips? Läs mer här!

4 kommentarer:

Emma-Maja Aniol sa...

Jag börjar sortera all plast vi slänger hemma och det är efter det som jag upptäckte hur mycket jävla plast vi faktiskt slänger (per vecka!!!!) Jag blir typ spyfärdig av tanken för som du precis skrev, Det bryts aldrig ner. Blir mörkrädd av tanken på att så många andra inte källsorterar plasten och det bara åker rakt ner i sopporna.
Fy asså! Damn you plast!

andreadoria sa...

Emma-Maja - Jag vet! Jag känner detsamma. Men tänk då hur FÖRJÄVLIGT det är att majoriteten av all jävla plast inte ens sopsorteras i de flesta hem eller företag? ÅH JAG FÅR SÅDANT ÅNGEST! :( Men grymt att ni iaf börjat plastsortera <3

Jag kan även upplysa om att majoriteten alla billiga klädesplagg dessutom är gjorda av olika plastmaterial - som akryl eller polyester. Uäääh! Det är en evig kamp! PLASTIC ISNT FANTASTIC!

Anonym sa...

Hej, jag försöker använda appen som du rekommenderar men den verkar inte känna igen några av produkterna jag scannar, funkar den på produkter som säljs i butik i Sverige? Eller är den liksom mer användbar om man beställer produkter på nätet som har andra streckkoder?

andreadoria sa...

Anonym - hej! Får erkänna att jag inte provat den där appen särskilt mkt själv. Kan tänka mig att den fungerar bäst på "kommersiella" märkena - inte mindre svenska liksom. :/ Då får man nog istället lära sig känna igen benämningarna för dessa elaka små plastkulor, dvs "Polyethylene", “micro-fine polyethylene granules", “polyethylene micro-spheres,” eller “polyethylene beads”.

Grymt att du iaf försöker få bort dessa ondingar ur ditt liv! :)