9 juni 2010

Read me like an open book

Jag har hamnat i en total jävla boktorka. Jag står & glor i bokhandlarna bland detta hav av böcker om matlagning, hundpyskologi, tjejromaner, andra världkriget-tegelstenar, deckare, spionböcker, kändisbiografier - ALLT ÄR SÅ JÄVLA B! Jag längtar efter att hitta en bok som jag verkligen älskar igen! Så nu tänkte jag kasta ut en enkel bok-krok, presentera mina topfavoritböcker & så kanske någon därute har de ultimata boktipsen som passar min smak som handen i handsken. I WISH!

Lets start this. Min absolut favisar i bokväg följer (utan inbördes ordning):

Picture of Dorian Gray - Oscar Wilde


Den unga & naive snyggingen Dorian Gray blir avbildad av sin nyfunna vän konstnären Basil Hallward. Under sittningen möter Dorian Gray för första gången lord Henry Wotton, en ung sprätt av sin tid med ett knivskarpt intellekt, djupt förakt för moralism & som är otroligt förtjust i att med sina dekadenta teorier manipulera människors tänkande - lorden kommer att förändra Dorian Grays liv för alltid. När Dorian Gray inser via Basils porträtt vilken fager pjäs han vekrligen är, önskar han att det vore tavlan som skulle åldras & han själv skulle förbli ung & vacker - Dorian inser snart även vilken makt hans ungdom & skönhet har över hans omgivning.
Den här boken djupdyker i moraliska & filosofiska diskussioner, är helt fantastiskt skriven av historiens kanske coolaste, kvickaste & klokaste författare någonsin - Oscar Wilde. Boken var en stor skandal när den kom ut & trots att den har ungefär 100 år på nacken tycker jag att det är djävulskt spot-on även idag.

Ledord: Skönhet, konst, moralism, viktorianska perversioner, komplicerad attraktion, livsångest :D
Genre: Fager nattsvart roman.


Thérèse Raquin - Émile Zola


Boken handlar om den minst sagt instängda Thérèse Raquin som hela sin dödstråkiga barndom tvingas ta hand om den sjuklige, smärre motbjudande kusinen Camille som hon, för enkelhetens skull, sedan även tvingas gifta sig med. Äktenskapet blir minst sagt misslyckat & när Camille tar hem sin gamla vän silverback:en Laurent på middag blir Thérèse som tokig i den manhaftige Laurent, en man som på många sätt är Camilles totala motsats. Laurent finner till en början Thérèse både ful & trist, men dras ändå till hennes sexuella besatthet av honom. Laurent & Thérèse inleder en hysteriskt inteinsiv otrohetsaffär & blir snart helt fokuserade på tanken att röja den klene äkta maken Camille ur vägen.
En riktigt horribel psykologisk bok egentligen, där allting som kan gå åt helvete i stort sett gör det :D Den visar verkligen människors sorgliga småaktighet, patetiska djuriskhet, smuts & rusk.

Ledord: Naturalistisk skildring av begär, grymhet, otrohet, mord, kärlek & hat. Smutsig, äcklig, deprimerande & fantastisk.
Genre: Psykologisk nattsvart roman.


Slottet - Franz Kafka


Huvudrollsinnehavaren K tillkallas som lantmätare att arbeta i en mindre stad. Hela boken handlar i stort sett enbart om hur K förgäves försöker få tag på den myndighet som kallat dit honom, som befinner sig i slottet som ligger intill staden dit han trots alla hans försök misslyckas ta sig.
Hela boken är som en mycket ångestframkallande, konstig dröm man vaknar helt svettig av - men man kan egentligen inte riktigt sätta fingret på varöfr man uppfattade mardrömmen men precis haft som så fruktansvärt obehaglig. Som grädde på moset dog Kafka innan han hann skriva klart boken, så den slutar mitt i en mening :D

Ledord: Surrealism, främlingsskap, psykologi & byråkrati.
Genre: Mardrömslik, ångestframkallande roman.


1984 - George Orwell


En bok som de flesta känner till utgår jag ifrån, på wikipedia står det såhär: Huvudpersonen, Winston Smith, som är en tjänsteman inom det "allenarådande partiet - engsoc", bor i det framtida London. Han står inte ut med samhället som det är, och drömmer om frihet. Han motsätter sig Partiet, det enda parti som existerar i Oceanien, och blir dessutom kär i den unga Julia. Ingetdera tillåts dock av partiet och den så kallade tankepolisen, varför han ständigt måste undgå att bli avslöjad.
Den här boken är utan tvekan en av de viktigaste böckerna jag läst - jag vet inte hur många gånger jag återkommit till boken många år senare med en mängd insikter om hur världspolitiken ser ut. Den här boken är så jävla mäktig! Jag blir alltid lika upprörd av att träffa människor som inte läst den :D Orwell is KING!

Ledord: Politisk fiktion, social science fiction. ”Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka.”
Genre: Framtidsdystopi i sitt esse med alla tio fingrarna i syltburkar fyllda med dagens världspolitik.


Skugga: Baldur - Sjón


Jag har redan hyllat den här boken till skyarna, så jag hänvisar till den recensionen.

Ledord: Moderniserad folksaga, modern prosa, 1800-talets Island, mänsklig grymhet, skandinavisk skönhet.
Genre: Fager, kärv & brutal roman om det onda & det goda.

I avgrunden - Joris-Karl Huysmans 


Jag har för mig att jag läste en recension av den här boken i Svd & genast beslöt mig för att jag måste läsa den här boken:
Efter experiment med satanism och djävulsdyrkan blev Huysmans till slut en mycket from katolik och hyllades för denna omvändelse av Strindberg, som själv genomgått en liknande utveckling. Romanen ”Là-Bas”, I avgrunden (1891), som nu översatts till svenska, är skriven under själva omvändelseskedet och innehåller en salig blandning av sex- och våldsfantasier, medeltida teologi, astrologi, kvinnohat, sadism och reaktionära utfall mot dåtidens demokratiska strävanden.
And yes, the bliss! Den här boken älskade jag helt sjukt mycket. Huysmans är återigen en gammal naturalist som skrev boken under 1800-talets slut. Den handlar om författaren Durtal som djupdyker i studier kring den gamle 1400-tals satanisten Gilles de Rais, en adelsman som fick fnatt & hängav sig åt djävulsdyrkan, barnoffer & diverse smaskig svartkonst. I sitt letande efter information kring Gilles de Rais hamnar Durtal både i teologiska diskussioner med en from klockare, han involveras i Paris mest dekadenta satanist sällskap & allting varvas med kapitel om Gilles de Rais minst sagt chockerande äventyr i 1400-talets Frankrike.

Ledord: Djävulsdurkan, dekadens, skräckromantik, naturalism.
Genre: Naturalistisk skräckroman.

When Fathers Ruled - Steven Ozment


En historisk analys av familjestrukturer i reformationens Tyskland.
Den fine amerikanen Steven djupdyker genom att gå igenom celibatet och äktenskapet, livet i kloster, äktenskapets disciplinering, de äkta makarna & deras plikter. Han går igenom relationen till sina nyfödda & sina barn, spädbarnsdöd, disciplin, husfadern - you name it, han går igenom allting kring tyska reformationens familjeliv.
Socialhistoria skulle man kunna kalla det & jag fullkomligt älskar det! Jag misstänker att jag redan läst den här boken cirka 8-9 gånger - det hela grundar sig troligen i min fanatism för både europeiskt 1500-tal, Martin Luther & genusfrågor, så det är kanske inte så konstigt att boken faller mig perfekt på läppen.

Ledord: Reformation, familjehistoria, sociologi,
Genre: Kulturhistoria, socialhistoria, genus.

Sanningen är en sällsynt gäst - Lars Borgnäs


OOOOOH sicken ruggig bok! Jag tror de flesta känner till de läskiga styckmordet som var i Stockholm 1984, då Catrine Da Costas styckade kropp hittas i två svarta sopsäckar inte långt från rättsläkarstationen i Solna. Den uppmärksammade rättegången slutade med att de som i medierna kom att kallas Obducenten och Allmänläkaren friades från anklagelserna om mord, men ansågs ändå ha styckat kroppen.
Lars Borgenäs har gått igenom varenda papperslapp som ingick i denna rättegången & hittar helt otroliga missar som begåtts i samband med utredningen.
Han har även intervjuat massor med anhöriga till både de anklagade doktorerna, den mördade, människor inblandade i rättegången. Han visar hur skandalöst slarvigt en rättegång kan behandlas, hur läskiga typer de där doktorerna tveklöst är, hur tragiskt det är att samhället inte tycker att en prostituerad kvinnas öde är särskilt viktigt.
Jag kan bara konkludera att efter att läst den här boken måste man säga att verkligheten är FAN så mycket mer skrämmande, pervers & ond än fiction någonsin kan vara. Man sover riktigt dåligt efter att ha läst den här boken.

Ledord: Mord, historia, spänning, rättsprocesser.
Genre: Fakta.

Sagan om Ringen triologin - Jrr Tolkien


Haha behöver jag ens förklara eller närmare gå in på vad den här boken handlar om? Nä, jag misstänkte väl det. Jag kan istället berätta att jag läste den första gången i 9 års åldern & var inte särskilt imponerad. Jag tyckte den var bra, men ansåg ändå i min naivitet att enklare, mer modern fantasy var MYCKET större litterära verk :D
Sedan läste jag triologin på nytt i 20-års åldern blev jag så medtagen av böckerna att jag lipade flera gånger när jag läste dem :D I know I know, nerdy stuff. Men så jävla bra är de faktiskt! Man får inte glömma att Tolkien var en språk- & mytologiprofessor, & egentligen ingen "vanlig" författare, vilket innebär att upplägget & språket i boken kan kännas något ovant eller långrandigt. Men spillerill - här har vi ett episkt jävla verk!

Ledord: Epos, fantasyns grundare.
Genre: Klassiker, roman.

Det osynliga barnet - Tove Jansson


Åh, Tove Jansson! Jag älskar den här boken lite extra för att den nästan inte ens kan kallas en barnbok. Visst, novellerna cirkulerar kring Mumindalen & dess konstiga invånare, men teman är riktigt mörka, skrämmande & läskiga. Vi har novellen om Filifjonkan som trodde på katastrofer & som fullkomligen vältrar sig i en nattsvart ångest. Vi har Hemulen som älskade tystnad & berättelsen om Cedric som handlar om främlingskap & den intensiva ensamheten. Vi har En hemsk historia som är verkligt hemsk & mardrömslik. De gemensamma dragen är just de blytunga färgerna, kusliga nätterna, rädslan för ensamhet, rädslan för det svarta & farliga. Jävlar vad bra det är!

Ledord: Mumindalen goes pitchblack.
Genre: Novellsamling.


Memnoch the Devil - Anna Rice


Säga vad man vill om Anne Rice vampyrböcker - den här boken hade lika gärna kunnat haft en helt vanlig människa i huvudrollen. Att Lestat innehar huvudrollen är egentligen helt oväsentligt vad gäller min förtjusning iallafall.
I engelska recensioner har den jämförts med epos som Paradise Lost. Jag tycker inte jämförelsen är helt ute & cyklar - den här boken är svårt teologisk & mytologisk.
Det hela går ut på att Djävulen själv söker upp Lestat & föreslår att han ska bli Djävulens wingman, om man ska förenkla det hela. Lestat är inte så värst intresserad & för att övertyga honom beslutar sig Djävulen för att visa Lestat exakt hur allting hänger ihop. Han visar honom himlen, han visar honom helvetet. Han beskriver hela skapelsen, syndafallet, han visar vem Gud är & Guds relation till honom själv. Han visar varför Jesus sattes på jorden & sin egna relation till människan. Han förklarar systemet med ärkeänglar & vart människans själ tar vägen efter döden.
Anne Rice förtjänar en riktigt stor blöt kyss för de efterforskningar hon har gjort inför den här boken. På något fantastiskt sätt har hon lyckats väva ihop biblisk teologi med vår moderna förklaring om hur liv uppstod. Hon väver ihop gamla mytologier om djävulen & himlen. Jag lovar er - hade Anne Rice inte varit en författare utan grundat en sekt med hjälp av den här skapelseberättelsen hade hon fått en JÄVLA massa anhängare. It all makes sense! Jag streckläste den här boken på tre dagar & kunde inte sluta tänkta på den. Bra jobbat, fröken Rice!

Ledord: Vampire chronicles, teologi, mytologi, himmel & helvete.
Genre: Skräckroman?

Fearless Wives and Frightened shrews - Sigrid Brauner


Ah! Min kära kära Sigrid Brauner - en av vår tids mest prominenta författare kring kvinnohistoria lyckades publicera den här boken innan hon bog i en bilolycka. Jag var helt förfärad när jag läste om det, för hennes bok "Fearless wives & frightened shrews" var den bok som inspirerat mig att skriva både min b-uppsats & min c-uppsats på universitetet.
Det här är ännu en historiebok, mind you. Brauner undersöker centrala förändringar i renässansens Tyskland, främst kring häxprocesser men också hur synen på kvinnor förändras & hur djävulens hantlangare, dvs häxor, nu plötsligt ansågs vara nästan enbart kvinnor. Brauner väljer att titta på tre under tiden viktiga samtida profiler för att se vad de sa om häxan & djävulsdyrkan. Hon jämför även den katolska synen på häxeri med den protestantiska.
Tycker man att häxeri är ointressant, att historia suger, att renässansen är piss & att genushistoria är gäsp så är det här ingen bok att införskaffa. Men i min bokhylla är den på hedersplats - den är fullkomligt nerklottrad med understrykningar, kommentarer & post-its. Andrea <3 data-blogger-escaped-br="" data-blogger-escaped-sigrid.="">
Ledord: Renässanshistoria, häxeri, socialhistoria, genus.
Genre: Historisk fakta.

Låt Den Rätte Komma In - John Ajvide Lindqvist


Det här är ytterligare en sån där bok de flesta känner till, framförallt genom den hyllade filmen med samma namn. Är man fullkomligt clueless kan man ju läsa den här recensionen.

Jag önskar så innerligt att alla som ser filmen också läser boken. Jag var så FRUKTANSVÄRT besviken när jag såg filmen att jag inte kunde förstå varför den var så otroligt hyllad. Men jag insåg snart att de som älskade filmen inte alls läst boken, & tvärtom - de som läst boken var mycket sällan nöjda med filmen.
Boken är tveklöst något av det absolut mest skrämmande & äckliga jag någonsin varit i kontakt med. Den slår faktiskt ALLA SKRÄCKFILMER JAG NÅGONSIN SETT. Jag kunde överhuvudtaget inte läsa den dagtid.
Förutom skräcken i boken är den en otroligt varm bok, fylld med mänsklig (& omänsklig) kärlek, vänskap & fulhet. Jag fullkomligt älskar Ajvides språk & hans sätt att måla upp scener för en som läsare - bättre än någon film. Läs läs läs!

Ledord: Skräck, vampyrer, Stockholm, ensamhet, äckel, kärlek.
Genre: Skräckroman.

Parfymen - Patrick Süskind


Ytterligare en bok som filmatiserats. Jag måste säga att jag ändå tyckte relativt bra om filmen, men man kommer i vanlig ordning inte ifrån att en film kan aldrig porträttera mer än kanske max 10% av det du får ut av en bok. Så i högsta grad med denna bok...

Såhär: Grenouille kommer till världen under en grov träbänk där hans mor rensar fisk. Platsen är Paris Hallar, tiden 1700-tal. En vanlig människa skulle snabbt gå under i den stinkande och grymma värld som Paris fattigkvarter utgör. Men Grenouille är ingen vanlig människa. Han saknar helt kroppslukt och människor blir, utan att förstå varför, illa till mods i hans närvaro. Han lever i en obruten isolering. Desto lättare för honom att bevara sin hemlighet - han är född med ett luktsinne så fint att han i mörkret kan följa en enskild människa rakt genom stinkande människomassor, på flera kilometers avstånd. Han glömmer aldrig en lukt. Dofter blir hans besatthet, hans passion, hans livsinnehåll och också hans yrke - parfymörens. Den doft som ger honom den mest utsökta njutningen finner han hos unga oskuldsfulla kvinnor; kvinnorna intresserar honom inte - men Doften! Den måste utvinnas och förädlas efter konstens alla regler. Som världens mest framstående parfymör kan hankonsten. Men utövandet är bundet till ett fruktansvärt villkor...
När jag läste den här boken satt jag & oavbrutet sniffade omkring mig, följde dofter, analyserade lukter - alla jag känner som läst den här boken vittnar om samma sak. Boken gör läsaren inte bara fullkomligt besatt av lukter under tiden man läser den, utan är en otroligt skrämmande, fascinerande & bisarr historia. Jävligt bra!

Ledord: Dofter, besatthet, parfymer, psykologi, skräck.
Genre: Roman.

Tärningsspelaren - Luke Rhineheart


Fan vad det här är en intressant bok! Om vi säger såhär - det handlar om psykologen Rhineheart som börjar ifrågasätta själva grunden i sitt enformiga liv & han bestämmer sig helt sonika för att låta en tärning börjar avgöra hans beslut & val i livet. Det hela börjar på en oskyldig nivå men snart tar tärningen över tokige Lukes liv & han låter den avgöra i stort sett alla val han gör i sin vardag. Det hela får naturligtvis snart ganska stora konsekvenser, både för Dr Rhineheart själv & hans omgivning.
Den här boken blev en jävla kultbok, & jag förstår verkligen varför. I USA uppkom exalterade fan-groups som själv började experimentera med att låta tärningen göra valen i livet. Författaren själv kan inte dementera tjusningen i att låta livet styras av en tärning, men han ändå meddelat att det knappt går att leva på samma sätt som hans huvudrollsinnehavare utan att tids nog hamna i fängelse eller bryta mot lagen. Oops! :D

Ledord: Psykologi, moral, slump.
Genre: Psykologisk bisarr roman.

Nässlorna Blomma - Harry Martinsson


Min mamma ringde mig mitt i sommaren för några år sedan, helt exhalterad över en bok som min mormor hade trugat på henne. Jag rynkade lite på näsan men gick ändå med på det. Framförallt övertygade det mig när mamma berättade att det här varit en av min morfars absoluta favoritböcker, då Martinssons barndom påminde min morfar mycket om hans egna...
Så, vad är nu detta? Jo, det är en delvis självbiografisk barndomsskildring som beskriver pojken Martins inte särskilt lätta ungdomsår. Det är förra seklets fattigsverige som Martin växte upp i, med allt var föräldralöshet, fattigstugor, barnhem och hunger innebär.
Den här boken är en svensk klassiker & jag förstår exakt varför. Det finns ingen författare i Sverige som skriver som Harry Martinsson - han har ett fullkomligt brutalt, oklassiskt vackert språk som inte lämnar någonting osagt. Han är oerhört poetisk i sin stil utan att en enda gång kännas blödig eller patetisk. Han påminner mig lite om Sjons språk - fullkomligt oförutsägbar i sina ordval. Jag älskar Harry Martinsson! Det här var en ljuvlig bok som man blev tusen gånger miljoner kilo chockförälskad i, & jag är fortfarande nerkärad. Mmmm-mm!

Ledord: Halvbiografi, klassiker, barndomsskildring, sekelskiftets Sverige.
Genre: Klassisk roman.


SÅDÄRJA! :D
Var lämnar det här mig egentligen? Klassiskerälskande satanist med förkärlek för genusfrågor, Martin Luther & dystopi? Hur fan hittar man böcker att läsa då? :(

18 kommentarer:

Martin sa...

Vet inte riktigt om det passar, men har du inte läst Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón tycker jag du ska prova den!

Anna Nio sa...

Jag håller med Martin, både om att jag inte vet om den passar damen, men också om att den bör läsas, löjligt välskriven och intressant bok som man lätt försvinner in i. Den kvalar in under min bästa genre: historisk och creepy, typ, eller old peculiar, vilket är en benämning min bror läst nånstans, haha. :D

Men okej, jag skulle säga att du gillar mörka, tunga ångesthistorier, vampyrskräck, historia blandat med filosofi, religion eller mysticism, gensuaspekter och medeltid, surrealism och övernaturlighet, samt välskrivna och psykologiskt välgrundade karaktärer i tillika titlar. Och lite alver och sånt. :D

Antar att du läst Ajvide Lindqvists andra titlar? Annars har jag inte tyckt illa om nåt han skrivit so far, allt har varit väldigt bra eller sjukt bra. Utan att ha läst den själv (än) så låter ju Umberto Eco's "Rosens Namn" som om den bara väntar på dig, och du som gillar "True Blood" borde kanske kolla upp böckerna som är förlagor till den?

"Historikern" av Elizabeth Kostova handlar om sökandet efter Dracula, och är likt "Vindens Skugga" (Carlos Ruiz Safón) en historisk roman med inslag av övernaturlighet, och bägge har ett underbart språk, samt är bland mina favvoböcker.

"Det Infantila Samhället" av Carl Hamilton handlar om hur vi i dagens samhälle alla verkar sträva efter att vara unga och oansvariga, leva ut våra drömmar och bli tv-stjärnor, alltmedan världen har sin gång och någon måste sköta om den, samt vilka signaler detta ger till barnen, etc. Länge sen jag läste den nu, men den var en sån där bok som jag bara ville ropa "Ja, JA, precis så tänker jag med!" medan jag läste, många gånger. Inte helt knivskarp alltigenom, men merparten är väldigt intressant. Try it! Faktaböcker om hemskheter gillar jag med, får klura på om jag har nåt mer tips på den fronten, om det är av intresse, förstås?

På surrealism- och klassikerfronten måste du läsa "Mästaren och Margarita" av Michail Bulgakov, om du inte redan gjort så. Jag levde i den världen medan jag läste boken, det kändes som om den verkliga omvärlden var en kuliss till ett magiskt och märkligt Moskva. :D Bonus för gott och ont-religiösa inslag, fantasy och lite historia!

Annars tycker inte jag själv om tryckande ångestböcker, så jag har nog inget att erbjuda just där. :D

andrea sa...

Anna & Martin - Åh Hurra! "Vindens Skugga" av Carlos Ruiz Safón låter precis som något i min smak, den ska jag verkligen kolla upp så fort jag läst ut senaste Sjòn-boken jag lånat! :D:D:D:D

Anna - Old peculiar..? Det låter jävligt mkt som min genre :D
Men annars är din analys jävligt spoton - men det låter onekligen som en gammal övervintrad blackmetallares boksamling haha :D OOPS!

Ja jag har nog läst allt utom den senaste boken av Ajyvide. Den om den sjungande bäbisen som ajg VERKLIGEN ska läsa, men den är omöjlig att få tag på på bibliotek.
Historikern låter däremot jävligt smaskigt. Och I Rosens Namn gav jag ett försök för tusen år sedan, men gillade inte språket. Den är iofs en ganska tung roman har jag förstått, kanske skulle försöka igen i vuxet tillstånd. Har du läst den?

"Mästaren och Margarita" har jag också helt missat. Skall kolla upp!

har du inte läst "Sanningen är en sällsynt gäst" så föreslår jag verkligen att du gör det. Jag blev som besatt av Catrine Da Costa-fallet efter den boken. Så jävla bra!

Anna Nio sa...

Hahaha, jag hade redan skrivit upp "Sanningen..." i min lista, efter att ha läst ditt inlägg, så fint att du förstod att det var nåt för mig. :D

Men guuuud, jag visste inte att Ajvide Lindqvist gett ut en ny ens, THE CRAVINGS, I HAZ DEM NAO! :D Jag är pocketmongo, dock, så jag väntar tålmodigt tills allt jag begär utkommer i pocket. Jag har ju ett 40-tal titlar olästa och stående här redan, så there's no rush (intalar jag mig, försöker låtsats som, mässar som mantra, osv osv). ;D

Missa inte "Historikern" också, som sagt, särskilt om du läser "Vindens Skugga" och älskar den. Oh, och i samma linje, såklart "Jonathan Strange & Mr Norrell", också! Magi! Historia! Olde England! 800+ sidor! UNDERBART språk, till och med i översättningen (nånting som sällan sker)!

Aloha Riot sa...

Jag vågar nästan satsa en peng på att boken skynda kom och se skulle fall dig på läppen! Författare står helt still nu men iaf, den är mörk, bisarr och har en gnutta romantik, andra världskriget och tivolihiatoria i sig.änniskoöden som skrämmer o fascinerar

Kort o gott handlar den om dvärgen glauer o lilleputten ka som flyr från sitt hem och sin arbetsplats Luna park i amerika. De kommer till Europa i hopp om att överleva och finna något bättre men som de freaks de är så blir de inte riktigt så i hitlers Tyskland vidare flyr dom till stockholm o nöjesparken gröna Lund..

CINDERALLEY sa...

Skriver under pa typ alla Annas rekommendationer, och lagger till "Karlekens vidunderliga historia" av Carl-Johan Vallgren, om du inte har last den. Vann Augustpriset for nagra ar sen, och ligger och balanserar pa gransen mellan pekoral och genial. Men cirkusfreaks kan man i alla fall inte fa for mycket av!

andrea sa...

Anna - oh yes oh yes, och Ajvides bok handlar som sagt om en bäbis som sjunger så vackert att folk blir helt konstiga av sången :D Helt genialiskt, only he can pull this off! En ganska tjock bok dock, men den kommer säkert ut på pocket också.

800+ tegelstenar gillar jag dock inte! Kan jag inte ha dom smärtfritt med mig i väskan vart jag än går blir jag irriterad :D Jag läser otroligt mkt under färdmedel nämligen.

Lotta - Hette boken "Skynda kom & se"? Jag måste säga att handlingen låter förjävla fin! Jag ska genast kolla upp! Tack! :)

Sanna - Den har jag faktiskt läst redan. Tyckte mycket om den, även om den kändes lite som en Parfymen ripoff... Dont you agree?

Gunnar sa...

http://www.youtube.com/watch?v=WMbuZSfV41w

Anonym sa...

Snubblade in här och tyckte att boklistan var trevlig.

Bulgakovs "Mästaren..." kommer du säkert att gilla, men kanske även:


"Vägen" av Cormac McCarthy

Alice i underlandet

Vindens skugga

Oscar Waos korta förundeliga liv

Fågeln som vrider upp världen

Om du gillar noveller - Båten av Nam Lee?

Hmm...kommer inte på fler nu, får återkomma när jag tittat i bokhyllan.

Förresten, tack för intressant läsning, genusfrågorna du tar upp får mig att undra om jag inte valde fel som läste litt.vet. Har du något tips för nybörjare där? Gärna på svenska..

andrea sa...

Hej herr/fröken anonym! :D

Dina boktips var så jävla bra att jag måste erkänna att jag redan läst flera av dom :D Alice i Underlandet är en av min favoritböcker. Vägen läste jag rätt nyligen och ÄLSKADE!

Vindens skugga, Oscar Waos korta förundeliga liv samt Fågeln som vrider upp världen har jag inte läst dock! Vindens skugga är det skitmånga som tipsat om, & "fågeln.." fick jag stoppad i min hand så sent som för några dagar sedan så den väntar i min bokhylla. :D:D och this very moment läser jag faktiskt Mästaren & Margarita - & fullkomligen ÄLSKAR den :D:D <3

Genusvetenskap är något alla borde fördjupa sig lite i. Det är så jävla intressant, för min del framförallt historiskt. Förutom böckern jag redan listat så är mina heta förslag i den genren "Den mörka kontinenten", tveklöst Thomas Laqueurs klassiker "Om könens uppkomst" (SJUKT BRA!) samt om man som jag älskar renässanshistoria "Oedipus & the devil" av Lyndal Roper. Läs läs läs! :D
I generella genusvetensakpliga sammanhang kan jag även tipsa om kapitlet om könstillhörighet i boken med den kanske för många avskräckande titeln "Socialismen min vän", men som är helt fruktansvärt jävla grym. Också LÄS LÄS LÄS! :D Återkom om ngt faller dig på läppen eller om det är ngt annat du hellre vill ha tips gällande :)

Anonym sa...

Hej :)

Å, vad glad jag blev när jag såg boktipsen *fem flikar öppnades med en gång och vild jakt pågår!* Tusen tack! Oidipus och djävulen - bara titeln får mig att glädjas som ett barn i en glassfabrik!

Misstänkte nästan att du hade läst en del av dem jag nämnde och såg för sent att Vindens skugga var nämnd flera gånger. Oups. Men idag, på bakluckeloppisen här i stan, hittade jag"Ängelns lek" av samme författare. Den ska vara minst lika bra har jag hört.

600 sidor, ser oöppnad ut, 5:-

Och så en massa fina boktips på genuslitteratur.

Ibland har man tur som en tok :)

andrea sa...

Anonyyyym: Gud vad kul att mina tips föll dig på läppen! Har du fått fatt på någon än? Lite större bibliotek borda ha det, särskilt huvudbiblioteket i sthlm, men du kanske inte bor här iofs...

Grattis till Ängelns Lek! Älskar när sådana grejer händer :D
Jag piper till om jag kommer på fler genusböcker som är värda att läsa. Vilken tidsperiod gillar du mest? Om du droppar lite favo-områden så kanske jag kommer på ngt mer :)

Ida sa...

Tack Andrea för en MASSA boktips! "Låt den rätte komma in" såg jag & Niklas hos Ida & Daniel för två veckor sedan, jag gillade faktiskt filmen (den amerikanska versionen som inte alls kändes som en amerikansk film..) - men har inte läst boken. Och filmen Perfume "tvingade" jag Niklas att kolla på i måndags kväll med mig, det var 3:e eller 4:e gången jag såg den, den gillar jag. Har inte läst boken dock, visste inte att den fanns! : )

Hmm, nja eftersom jag läser i sängen innan jag ska sova så är jag mer för lite lättsmälta böcker.. men man ska ju inte vara omöjlig : ) Fan, jag tänker på en fin bok nu som jag lånade av en kompis, men nu kommer jag inte på vad den heter... den kan jag rekommendera, den är speciell ^^ (Men åh Ida vad bra att du inte ens minns vad den heter, och google vill inte hjälpa mig trots alla ord jag skriver.. ehum..)

Ha en trevlig kväll ikväll you twooo! ♥

Ida sa...

......och nej, jag gillar inte heller att läsa om tjejer som blir bedragna... ^^ Därför håller jag mig undan resten av hennes böcker.

andrea sa...

Ida - filmversioner is not the way to go! Läs bäckerna först, se sen filmen & bli sur över hur kass filmatiseringen alltid är i jämförelse. Det är det enda rätta :D

Låt den rätte komma in är helt otroligt mkt läskigare i bokform. Filen (har iofs bara sett den svenska) är som en kids version av boken, i shit you not. Låna av Niklas!
Perfymen MÅSTE DU FÖR FAN LÄSA! Annars blir jag sur! Filmen är som en hyllning till boken (inte mer tyvärr), med ett obegripligt slut som istället är helt glasklart i boken istället. Läs läs läs! Pronto!

andrea sa...

ida - jag tror helt ärligt adlrig jag läst en enda bok som handlar om tjejer som blir dumpade haha. Chickflicks är inte min kopp té! Ge mig satanism, socialrealism, dystopier & äckel så blir jag nöjd! :D

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Hej. Halkade in här pga lite sökningar om Dumasklubben.
Intressant sida :)Du har liknande boksmak som jag så tänkte tipsa om några till!
Platform - Michel Houellebecq
Övärlden- Ursula K LeGuin
Lars Hård - Jan Fridegård
Damgambit - Walter Tewis
The Cabinet of Curiosities - Douglas Preston och Lincoln Child
Vinterdrottningen- Boris Akunin
Resa till nattens ände - Celine

Kram T