22 jan. 2013

5 tips att slaviskt hänge sig åt!


Ibland är det mycket enklare än man kanske tror. Särskilt när någon så bra som Naturskyddsföreningen hjälper en lite på traven! :) 

Eftersom grönt är skönt & jag är keen on da green så tänkte jag vidarebefodra NSFs 5 tips på varor man i allra högsta grad bör byta ut till ekologiskt när man handlar i matbutiken. Read and learn:Kaffe

På kaffeplantager används ett av världens farligaste bekämpningsmedel som varit förbjudet länge i Sverige och EU. Det skadar - och dödar - både natur, djur och människor. Välj ekologiskt kaffe så gör du stor nytta för en liten kostnad. 

Finns som både rättvisemärkt & ekologiskt? Win-win!


Bananer & vindruvor

Två frukter som är riktigt hårt besprutade. På bananodlingar används extremt miljöfarliga bekämpningsmedel som ger arbetarna och deras barn nervskador. Och vindruvor, med sina tunna skal, kan innehålla rester av flera kemiska bekämpningsmedel. I ett EU-stickprov på ett paket russin hittades till exempel rester av 26 olika bekämpningsmedel. Om du inte hittar ekologiska bananer, vindruvor, russin eller vin kan det alltså vara en idé att välja något annat. 

Mejeriprodukter

För några kronor extra kan du få ekologiska mejerivaror som gör stor nytta både i Sverige och i andra delar av världen. På hemmaplan bidrar du till friskare vatten, gladare djur, mindre gifter och att fler fåglar och blommor trivs. Och i länder som Brasilien behöver ingen regnskog skövlas eller natur och människor förgiftas för att svensk boskap ska få billigt foder.Kött

När du äter kött är det bäst att välja ekologiskt, av samma anledningar som för mejeriprodukterna. Finns inte ekologiskt, så är kött från svenska djur som betat utomhus ett bra alternativ. Men det viktigaste av allt är faktiskt att käka mindre kött överhuvudtaget. 

Ingen har väl missat Jordbruksverkets rapport? "Under de senaste åren har man kunnat slå fast att kött, i synnerhet nötkött, står för en betydande del av livsmedelskonsumtionens utsläpp av växthusgaser. Det har också kommit flera larmrapporter om att en ökande köttkonsumtion inte är hållbar. "


Potatis

Här gör du också en stor insats för en liten slant. Potatis är den gröda som besprutas mest i Sverige. En riktig skurk är King Edward - en kung som borde störtas!

Allt ovan är från Naturskyddsföreningen! :)

5 kommentarer:

Ida sa...

Bra inlägg! Önskar verkligen att jag kunde köpa ekologiskt, ibland gör jag det men det är en ekonomifråga också. Which kind of sucks! Men det var ett inspirerande inlägg och jag ska tänka på det nästa gång jag handlar.... : )

Kattbilden = fantastiskt! Mailar över blogglösen till dig på fejjan! ; )

andreadoria sa...

Ida - Kolla upp olika märken, så brukar det inte vara så mkt dyrare! Tex har Willys ofta mkt ekologiskt ganska billigt. Skitbra! :D ALla tjänar på att man köper ekologiskt! Djur, natur, en själv :) Go go go!

Ida sa...

Jag köpte ekologisk vaniljyoghurt igår och kände mig genast som en lite bättre människa! Hahahaha! : ) (med tanke på hur LITE mat jag faktiskt köper så var det ganska mycket rent procentuellt...) Tack för inspirationen : D (och nej, jag tror inte att jag gjorde världen någon jättestor tjänst genom att köpa en yoghurt, jag gillar att driva med mig själv... men många bäckar små JU!)

andreadoria sa...

Ida - Om du kollar upp skillnaden i hur djuren föds upp, vad de får äta, hur mkt onödig medicin de slipper bli isprutade & hur mkt mer de får vara ute under året så inser du snart hur mkt värt det är med de där extra små kronorna faktiskt är.
& eftersom ALLA går & tänker att "vad spelar det för roll vad lilla JAG köper" så jo, det gör faktiskt en stor skillnad varje gång en konsument väljer en ekologisk produkt framför en konventionell. So keep up the good work! :) Jätteglad att du blivit inspirerad! <3

Anonym sa...

Wow that was unusual. I just wrote an extremely long comment
but after I clicked submit my comment didn't appear. Grrrr... well I'm not writing
all that over again. Anyhow, just wanted to
say great blog!

My page; laser cellulite treatment