24 jan. 2013

Ett långt pekfinger


Jag slutade äta kött av en simpel anledning: jag gillar djur, levande djur. Jag gillar däremot inte när djur far illa. Vilket de gör inom köttindustrin: vansinnigt illa. Nuff said - slut med kött på tallriken. Ett ganska enkelt resonemang, från en då 12-årig Andrea. De flesta tycks hålla med att djur inte ska fara illa, det har jag fått höra ända sen dess. Men ändå består köttätarnas emperium? 

Ju längre min vegetariska bana gått, desto mer inser jag att nackdelarna med köttindustrin är långt fler än att djur behandlas fruktansvärt illa. Först nu tycks en debatt komma upp kring alla övrigt negativa konsekvenser denna hysteriska köttindustri gör sig skyldig till.

Det lilla organet vi alla känner till som FN kom tex ut med rapporten "Livestocks Long Shadow" som helt enkelt konkluderar:


"Livestock’s Long Shadow är den världens största och viktigaste vetenskapliga djupgående rapport angående djurhållningens miljöpåverkan. Den är gjord av FN:s jordbruksorganisation FAO 29 november 2006. Rapporten pekar ut djurhållning för köttproduktion som en av de allra största miljöbovarna av alla mänskliga aktiviteter. Köttet toppar listan för bland annat jordförstörelse, förstörelse av vattenresurser, överutnyttjande av vattenresurser, försurning och luftföroreningar. Hela 18 procent av världens växthusgaser kommer ifrån djuruppfödningen."

Enligt den inte helt obekanta Naturskyddsföreningen "kan en grön rätt utan rött kött mer än halvera matens totala klimatpåverkan.". Självaste EU "uppmanar medborgarna att äta mindre kött- och mejeriprodukter för att bland annat skydda den biologiska mångfalden och för att förbättra hälsan." 

Kanske är det dags för oss konsumenter att inse att kött är inte & kan aldrig vara billigt. Därför att den faktiska kostnaden för kött är hög. Det märker du kanske inte i din matbutik, för det är, märkligt nog, inte du som konsument som betalar för köttet du äter. Det är andra som betalar för den faktiska kostnaden. Framtida generationer som får en sabbad planet att ta hand. Länder med vattenbrist. Det betalar dina kids genom försurningar & luftföroreningar. U-länderna betalar, genom att uppbåda & fälla regnskog för köttboskap. 

De som kanske betalar det allra högsta priset, är alla de slaktdjur därute som inte bara berövas på all form av värdiga livsförhållanden, utan dessutom berövas på större delen av sin livslängd. Tack vare de extremt lågt pressade priserna på kött som ni som köttkonsumenter pressar fram, tvingas slaktdjuren betala ett extremt högt pris.

Men du betalar inte, inte du som konsument. Nä, konsumenten här i väst vill hellre att köttet ska bli ÄNNU billigare. Jakten på billigt kött tycks helt sakna skamkänslor. Jag bara undrar - när ska kött få kosta vad det egentligen kostar? 

Jag längtar efter den dagen då ni carnivores inser vad kött egentligen är värt. När ni börjar betala för er. Jag önskar att ekologiskt kött & vilt var det enda som fanns på marknaden, & att det var guld värt, i liten upplaga. För då skulle ingen slänga hälften i papperskorgen - det är ni för snåla för. Ni skulle njuta 100 ggr mer den dagen i veckan ni kunde unna er en köttbit. Ni skulle för första gången faktiskt ge något såpass värdefullt ett värde & sluta ta det för givet.

Det talas om köttskatter & det talas om kött-körkort. Säga vad man vill om dessa förslag, men det viktiga är att detta är uppe till diskussion i den allmänna debatten. Kanske någon därute börjar med Meatfree Mondays. Kanske någon börjar tacka nej till industriellt skitkött. Kanske någon därute tom slutar med kött helt. Kanske någon därute börjar tänka efter & se sin egen del i allt det här eländet?

Drömma går ju.

8 kommentarer:

Septikemi sa...

Jag är inte veg. längre (pga. diverse strul med min mage och förändrad moral), men jag har aldrig förstått folk som måste ha kött till varje måltid eller ens varje dag. Eller vecka. Det är ju inte som att jorden går under om man endast äter vegetabilier, men tvärtom är det en annan femma...

Som svar på dina kommentarer om hårfärg: Jo det är ett jidrans gissel! Förstår helt vad du menar med den där bruna nyansen, och nej den har jag inte lyckats ta mig runt :I Har inte testat LUSHs färger än. Det är så lurigt, för de flesta färger som marknadsförs som naturliga alternativ (Herbatint, Tints of nature, osv.) innehåller PPD och annat tvivelaktigt som jag inte har full koll på. Helenas Henna har lagt ned tror jag. Jag har köpt McUrth-henna/indigo från http://www.grongava.se de senaste gångerna, men den kräver så mycket pill och tålamod att jag nästan gett upp. Får väl bli hippie på fulltid och låta allt vara sådär natuuuurligt bajsbrunt :P

Sarah sa...

<3

bela sa...

Du har ju i princip sagt allting. Och precis som du säger, med ekologiskt och vilt, självfångat så hade man 1. inte slösat på resurserna (förhoppningsvis inte på samma sätt) 2. inte gagnat den här massproduktionen av hormoner, förstörelse, svinn osv osv. vilken jävla omkostnad allt blir för att..? varför? för att man slutat tänka. man snackar om hälsosam mat, att vara nyttig och träna men vad fan stoppar folk i sig? Manipulerat kött som är alldeles för billigt egentligen. att man hela tiden tänjer på onaturliga proportioner och lidande för att få ut mer av det här snuskiga eländet. BLÄ!

allt det du skrev häromdagen om ekologiskt och vad man bör undvika att handla fick mig själv att bita ihop med tänderna och andas inåt. Jag har myyycket att jobba på där men tack vare dig kanske jag blir lite mer EKOCENTRERAD.

(Y)

Archont sa...

Jag gillar inte djur. Med ett gäng undantag, visserligen men som en generell regel ogillar jag djur ganska starkt.
När jag gick i tvåan på gymnasiet gjorde jag ett aktivt val att bli vegan, inte för att jag tycker det är fel i sig att äta kött utan för att köttindustrin är så vidrigt omänsklig att jag omöjligt känner att jag kan stödja den aktivt.
Ganska ofta blir folk förbryllade av att jag inte äter kött och ändå inte kallar mig en djurvän.
Själv kan jag inte för mitt liv fatta hur man kan kalla sig djurvän utan att helt ta avstånd från köttindustrin.

Amanda Malm sa...

Jag har på senaste tiden tänkt massor på detta och inser att jag har haft konstiga resonemang tidigare ang kött. Som du vet så har jag varit för kött men mest för att jag aldrig riktigt tänkt steget längre. (Jag har varit upptagen med att tänka steget längre inom andra problem och man kan ju inte tag i allt på samma gång!)
Iallafall så har jag märkt hur jag äcklas mer och mer utav kött och helst inte vill äta det. Här i Australien är det billigt med kött och jag vill inte ens tänka på varför. Jag kommer välja bort kött till stor del från och med nu och om jag ska så ska jag välja det med hjärtat inte med plånboken.

Tack för att du varit bidragande till att öppna mina ögon Andrea!! :)

andreadoria sa...

Septikemi - Nej det kan jag omöjligt förstå heller. Men mina misstankar om att folk gluffsar kött frukost-lunch-middga bekräftas ju av att svenskar tydligen högt på listan över europeer som käkar mest kött. Tragiskt! Jag förespråkar inte att alla ska bli veganer, jag vill bara se att köttätare faktiskt inser sin egen plats i allt det här. & att man drar ner drastiskt på sitt intag. :)

På tal om hårfärger är det så jäövla konstigt att det inte finns fler schyssta & bra märken! Har du du ngn aning om hur det ser ut med directions färger? Innehåller dom oxå allt det där läskiga, kemikaliska? Dom testar ju inte på djur iaf, alltid ngt :/

Sarah - <3 right back!

andreadoria sa...

bela - Word word word! Jag tycker det är så jävla märkligt att inte alla dessa upplysta, vuxna människorna som har tillgång till både tidningar, tv & internet, inte börjar grubbla iaf litegrann över det här? Industrin är värre än den läskigaste darkfuture-roman, & trots det händer INGENTING. argh! Jag blir toooookig! Å idag tjatar oroliga mammor om att det är tungmetaller & hormoner som hamnar i barnmaten. HELLO?! Samband & verkan, folks!

Åh, du anar inte hur otroligt glad jag om jag lyckas inspirera till lite ekocentri! Hoppas! Det är lite som du sa innan, om att man pratar om hälsosam mat men inte reflekterar över vad man stoppar i sig. Man slipper överbesprutat & elakt om man kör mer ekologiskt! Hurra!

andreadoria sa...

Archont - Jag har också flera vänner som inte är särskilt förtjusta i djur, men tycker att industrin är så vidrig att de är vegos pga det. Här kommer vi till en av de vanliga myterna om vegos. jag har faktiskt skrivit ett inlägg om detta - myten att alla som utesluter kött är skogstokiga catladies som vill utrota mänskligheten till fördel för GULLIGA DJUR.
& du har så jävla rätt - djurvän är det svårt att vara om man samtidigt trycker industriellt kött i min värld. Det är en anomali.

Amanda - ÅÅÅÅÅÅÅÅÅH GUUUUUUD jag blir så glad! Helt underbart Amanda! Jag tror att om man har hjärtat på rätt plats & har ögonen öppna så kommer man tillslut till insikten att den där industrin är himla ruggig. Billigt kött är alltid ngt fuffens med, NÅGON betalar priset, antingen slaktdjuren, eller producenterna, eller miljön som får ta smällen.
Underbart glad att du drar ner på köttet! Du anar inte vilken värld av fantastiskt god & nyttig vegomat som öppnat upp sig för dig nu! (Dessutom är det sjukt bra för hälsan att skippa rött kött, ännu ett plus!)

Världens största kram!