17 jan. 2013

ALLA VÄGAR GÅR TILL ISLAND

Det är bra att lyssna på SR. För ibland, på p1 iallafall, så kommer roliga program om nordiska gudamyter. & då får man höra om en isländsk författare vid namn Halldor Laxness! En glad gubbe, som en google-sökning avslöjade:


TILLÅT MIG PRESENTERA: Halldor Laxness!

Förutom ett roligt & fint isländskt namn & gott humör är Halldor känd för att han influerat & dominerat den isländska litteraturen under 1900-talet. På 20-talet blev han först katolik efter lite resor i Europa (& levde ett tag tom som benediktinermunk! Respect!), men det blev kortlivat & en USA-visit gjorde istället Halldor till socialist istället :D

Grävde lite i hans bokgömma, & hitta massor som jag vill läsa. Kolla:

"Store vävaren från kashmir"


"För en tid konverterade Laxness till katolicismen och levde i ett kloster som benediktinermunk i Luxemburg men lämnade snart klostret för nya ideologier och resor. Hans genombrottsbok, ”Den store vävaren från Kashmir” (1927), är en utvecklingsroman som formmässigt påverkats av surrealismen och expressionismen. Till stor del utspelar den sig i huvudpersonen Stein Ellidis inre och handlar om hans väg från vanekristendom till mystisk religiositet och därifrån vidare till kommunism, nietzscheansk övermänniskofilosofi, fascism och nihilism. " (Källa svd)

"Gerpla"


"Med sagaparafrasen ”Gerpla” (1952) riktade Laxness ett verkligt dråpslag mot det han uppfattade som den isländska sagans världsbild. "Hans kluvenhet symboliseras på typiskt sagavis av en övernaturlig syn: Thormod får se hur bergväggen öppnar sig, och därinne sitter en trollkvinna och en valkyria som kastar hans ”livsägg” mellan sig, medan de kväder en vers om hans öde. Valkyrian vill ge honom hustru och barn och ett lyckligt liv, men trollkvinnan vill ge honom ”de döttrar som mest likna Hel, de heta Natt, Tomhet och Tystnad.” Synen avslutas med att trollkvinnan behåller Thormods livsägg och bär det in i berget." (Källa)

"Islandsklockan"

"En mer positiv syn på sagatraditionen får Laxness först under 1940-talet, då han skriver sin stora historiska roman ”Islandsklockan” (1943-46) som utspelar sig på 1600-talet och handlar om Danmarks koloniala förtryck av Island. Vi möter här bland annat den lärde handskriftssamlaren Árni Magnússon – porträtterad under namnet Arnas Arnæus – och hans strävan för att rädda de isländska fornsagorna till eftervärlden, ett projekt som endast kan föras i hamn genom att den lärde offrar den kvinna han älskar." (Källa)


Farbror Laxness har även skrivit boken ”Det återvunna paradiset” som låter skitkul: Den handlar om bonden Steinar som skänker danske kungen sin häst och därefter söker finna paradiset bland amerikanska mormoner i staten Utah. WIN! :D

Om inte dessa små alster får en att dregla av otyglad läslust så vet jag inte vad som gör :D Jag hoppas jag gillar herr Halldors språk, det är alltid kritiskt moment för min introduktion med nya författare. Förutsägbara ordval, banala beskrivningsuppbyggnader, plattityder är min nemesis när det gäller litteratur.


♥♥♥

En annan isländsk författare som är raka motsatsen till plattityder & tråkigt språk är min gamle favorit Sjón. Hans bok "Skugga-Baldur" har jag vurmat för tidigare & nu råkade jag snubbla över ytterligare en bok av honom som jag tycker låter smaskig. Stilfullt omslag dessutom:

"Skymningsinferno"


"Året är 1615. Jorden är ännu universums medelpunkt, hjärtats kammare är två och isländskt enhörningshorn ännu en eftertraktad mytomspunnen klenod. Jónas den lärde förstår sig på att hela kvinnor med bara händerna och anlitas för att driva ut onda andar. Han känner varje isländsk bergart, växt och fågel, kan tyda de gamla skrifterna och dikta så att änglarna sjunger. Men när han står upp mot överheten döms han till fredlöshet för att ha spritt trollkonst och kätteri. Han förvisas ensam till en kobbe på Islands östkust.
Med utgångspunkt i ett verkligt levnadsöde, den självlärde vetenskapsmannen och ordsmidaren Jón Gumundsson, gestaltar Skymningsinferno rörelsen från den gamla magiska världen till reformationens nya värld, där förbindelsen mellan folkets och kyrkans religion är bruten, där människan är alltings mått men kärleken till nästan är satt på undantag." (Källa)

Sjón skriver förutom romaner även poesi, låttexter och dramatik och var en av de ledande krafterna bakom den isländska undergroundscenen på 1980-talet. Han har skrivit flera texter åt sångerskan Björk och för librettot till Lars von Triers film Dancer in the Dark, nominerades han till en Oscar. Som en boss, helt enkelt.

6 kommentarer:

Cinderalley sa...

Åh jag älskade också Skugga-Baldur, blev himla sugen på att läsa Skymningsinferno nu.

Anja Wettergren (Wren E. Gade) sa...

Alltsa jag vill typ lasa ALLA bocker du har rekommenderat! Nasta loning... :)

andreadoria sa...

Sanna - Jaaa, den är så otroligt bra. Ska leta rätt på Skymningsinferno, älskar att den grundar så på en riktig känd islänning på 1600-talet. MUST READ! Skickar din mamma över böcker åt dig eller hur kommer du billigast undan att får skandinavisk litteratur till usa? :D

andreadoria sa...

Anja - Åh, tack! :) Har inte läst något av Laxness, så det är mitt nästa projekt. När jag väl läst ut alla böcker jag är mitt i just nu... :D Har du läst något av Sjón tidigare? Om inte, gör det! Skugga-Baldur är, som synes av inlägg ovan, riktigt omtyckt! :)

Cinderalley sa...

Japp, mamma skickar böcker! Börjar bli dags att skriva ihop en lista till henne igen :)

andreadoria sa...

Sanna - haha perfekt att ha en bokdealer hemma i gamla skandinavien. Jag läser Skymningsinferno nu, den är rätt märkligt & jag har inte hunnit så långt, men jag gillar den skarpt!