6 mars 2015

Adjö bakfylla! Här ges Hannas serotonin-bomb!

Ni vet, man vaknar upp dagen efter en riktigt fantastisk öl eller vin-kväll med sina närmaste & käraste. Man vet att gårdagens var FAB & helt magisk - men trots det känner man sig ungefär lika glad som Marcus Birro i motvind. 

Varför? JO, det beror på enkel kemi: när man dricker en öl med folk man gillar frigörs både dopaminer & serotonin i kroppen. Det är därför man känner sig glad & nöjd. Dagen efter har man stora brister av dessa substanser i kroppen, & därför känner man sig ledsen/usel/deppig dagen efter. Att man mår dåligt fysiskt beror naturligtvis på en massa andra saker som vätskebrist & att alkohol egentligen är typ ett gift. :D MEN IAF! 

Hanna heter en tjeja som jobbar med hälsokost. Efter en ångestfylld helg kom diskussioner upp på fejjan - finns det inte inte mat som kan hjälpa en att balansera de där nivåerna man har låga dagen efter en partykväll? Visst finns det det, utbrast Hanna! 

Vi tiggde & bad om att hon skulle sammanställa den PERFEKTA bakissmoothien. Vi väntade många bakfulla helger, men nu är den ÄNTLIGEN här! HANNAS SEROTONIN & BAKIS SMOOTHIE:SÅHÄR GÖR DU:
Dr Hanna instruerar att man ska blanda samman följande i en mixer & bälga i sig för att linda sorg & elände när man är bakis:

 • Ta valfri växtmjölk - kan tänka mig att rismjölk blir godast, söt smak som kommer dölja resten av konstigheterna i denna smoothie)
 • Kokosvatten - rikt på elektrolyter som är bra när man har vätskebrist och magnesium som är kramplösande > kan vara gött mot huvudvärk eller spasmerna som kommer i benen efter vätskebristen. Jag får det iaf hehu)
 • Sojaprotein, antingen i form av proteinpulver eller typ silken tofu (rikt på tryptofan som bildar serotonin och melatonin)
 • 1-2 msk rå kakao beroende på hur ledsen du är - används som afrodisiakum även, fniss! Men även rikt på magnesium och typ allt som är najs. Har för mig att den omvandlar ett näringsämne till "kärlekshormonet" men vågar inte säga säkert.
 • 1 msk bjäst - rikt på b-vitaminer. B-vitaminer är vattenlösliga och det kan vara bra att tillsätta extra efter att man har kissat mängder av ölvatten.
 • C-vitaminrik god frukt - ger förutom c-vitamin samma fördelar b-vitamin ovan, samt gör smoothien GOD. Kan rekommendera hallon för att kompletera med kakaon. Eller jordgubbar.
 • Pumpakärnpasta/en näve pumpakärnor som man kan mixa om man har en bra mixer - innehåller tryptofan och magnesium.
 • 1-2 msk chiafrön som krossas och läggs i blöt i växtmjölken/kokosvattet i ca 20-30 minuter - rika på omega 3 och magnesium samt är bra på att behålla vätska i kroppen pga slemämnen som bildas.
 • 1-3 tsk gurkmeja - en klassisk krydda för att skydda levern pga bitterämnen och antioxidanter.
 • Lite salt - öl är kaliumrikt & för att väga upp detta kan man tillsätta natriumklorid.
 • Sönderkokat ris, så mycket man vågar - rikt på tryptofan och glutamin som är bra för magen.
 • Kokad havre, så mycket man vågar - rikt på l-tyrosin som i sin tur bildar dopamin och noradrenalin, dessutom ger kolhydrater insulin vilket behövs för att bilda serotonin.
 • 1 banan - bra för en ledsen bakismage & innehåller tyramin, tryptamin samt serotonin!

MIXA  + DRICK + VA GLAD!!!   

Dr. Hanna har inte provat exakt allt detta i en smoothie än, så man får blanda lite på känsla! 

Kombinera detta ELIXIR med att titta på videoklipp på eller umgås med gulliga djur (frigör oxytocin), ta en rask promenad (frigör lite endorfiner) eller ligg med någon du gillar (frigör oxå oxytociner). 

4 kommentarer:

Sarah sa...

Det här måste jag prova. Som bipolär blir mina dopaminer osv extra utplånade vid alkoholintag... uh!

Jenny sa...

åh underbart!
<3

andreadoria sa...

Sarah - jag har inte provat den här, men jag ska så fort jag får chansen! Om du testar den - berätta gärna vad du tyckte :)

andreadoria sa...

Jenny - eller hur! Nu jävlar ska bakfyllan spjälkas! :D