26 juli 2010

Pity the fools!

På tv4-nyheterna imorse visade det sig att 40 procent av tillfrågade är rädda för att bli gamla. Undersökningen av NOVUS visar att man inte tror att sjukvården kommer vara bra nog när man blir äldre eller att pensionsystemen kommer fungera. Detta samtidigt som våra 40-talister nu får ut sina pensioner, däribland min mamma, som är allt annat än dåliga.

En kvinna som tillfrågades sa att hon är "rädd att pengarna inte kommer räcka till" när vi blir äldre.

Det är en intressant rädsla, när Sverige faktiskt aldrig varit rikare än just nu. Vi har skyhög BNP & de generella inkomster är högre än någonsin under moderat styre. Ändå är vi rädda för framtiden. Varför det?

Jag vill istället ställa en motfråga - varför, om människor är oroliga för ålderns höst, röstar de på partier som erbjuder "snabba cash"? Varför la människor sin röstsedel på Moderaterna när de utlovade "en tusenlapp extra till alla"? (En tusenlapp jag f.ö fortfarande inte sett röken av. Har någon av er?)
Varför är folk som besatta av att ha så mycket pengar i månaden kvar just nu, att skatten ska sänkas så mycket som möjligt, samtidigt som man uttrycker rädslor för att den offentliga sektorn försämras & man tror att "pengarna inte kommer räcka till" i framtiden?
Vart tror människor att skattepengarna egentligen går?! Upp i rök? Iväg till mystiska projekt ingen ser?

Eller kan det vara så att vår relativt höga skatt de senaste 50 åren har gått till saker som just sjukvård, äldrevård, offentlig sektor, pensioner?
Det är ju därför min mamma tex får ut en högre pension nu än hon tjänat de senaste åren. För statliga pensionsystemet har under de senaste tiotal åren lagt undan den pensionen åt henne. Visst, hon har fått skattat en hel del i jämförelse med kanske ändra länder, men hon behöver inte oroa sig för att "pengarna ska räcka till".

Om vi skiter i den där tusenlappen extra i månaden (som f.ö bara yrkesgruppen läkare, enligt undersökning i Metro, verkligen får ut i månaden) & inser att skatt faktiskt används till något som vi i Sverige ofta är extremt stolta över - vår välfärd - så hoppas jag att alla röstar annorlunda i år & slipper ha den där ångesten över ålderdomen som 40% av människor tydligen lider av.

3 kommentarer:

Jenny sa...

Fan vad smart du är!
Jag fick frågan i en valpejl häromdan om jag tycker att skatten på lön och pensioner ska vara lika hög. Men JA! Varför är den inte det från början, helt skevt att man skattar mer för pension än lön. Schas på sånt!

andrea sa...

Jenny - holy smoke, var inne på din blog! :D en lika rödhårig tjej som jag med lika stor hjärna. HURRA! Det är inte varje dag man ser det - och en miljöpartist tillika. Win!

Ja det är rätt underligt, det håller jag med om. Det jag bara itne kan förstå är att det blå blockets lösningar på de allra flesta problemet tycks vara skattesäkningar generellt. Jag undrar hur bra skattesäkningar löser problem som hemlöshet, arbetslöshet bland unga, miljöfrågor, hatbrott, vårdköer, fritidsgårdar, kollektivtrafik? Jag fattar inte hur en 1000-lapp extra i månaden till gemene man (som var moderaternas förra ess upp i skjortärmen) ska lösa sådana saker?

Jenny sa...

Om Verklighetens folk delar med sig av sin extra tusenlapp till välgörande ändamål (suck för detta trötta uttryck) istället för att välfärdskonsumera åt sig själva, kanske? Jojo, det lär ju hända (om vänstern får bestämma ;-).