5 juli 2012

En kriminell transa från förr

När en gubbe på sent 1800-tal tillfrågades vilken bok som var den mest lästa bland vanligt folk svarade han ”Bibeln. Och Lasse-Majas äventyr förstås!”. Boken som trycktes i ett 50-tal upplagor är 1800-talets mest lästa folkbok. Lasse-Maja var något av sin tids anti-hjälte, och är fortfarande en kändis, framförallt i Bohuslän.


Eftersom jag är uppvuxen med somrar i Bohuslän är Lasse-Maja mig lika välbekant som Christer Pettersson eller Svartenbrandt. Lasse-Maja satt nämligen i 17 år i fängelse på Marstrands Fästning som man ser från den lilla ön som är mitt landställe, och jag visste allt om honom redan som liten. Lasse-Maja var en av 1800-talets mest kända tjuvar, med en imponerande kriminell bana. Hans trademark var något utav en sensation – och jävligt queer – majoriteten av hans räder & scams utfördes nämligen utklädd till kvinna! Och jävlar vad grym han var på att transa, gott folk! Så grym att han under sitt liv fick 3 frierier & ett antal kavaljerer efter sig :D Han var en sån prima skådis att han lyckades lura i sin omvärld att han var alltifrån piga från Örebro, till Mamsell från Arboga. Han satt med vid middagar, utklädd till kvinna, tillsammans med nämndemän & konstaplar som själva gripit honom – utan att någon avslöjade honom!

Men allt har ett slut, & tillslut fångades även den famösa Lasse-Maja under dramatiska former, och han hamnade på den fruktade Carlstens fästning på Marstrand. Där upptäcktes snart hans grymma matlagning så Lasse-Maja fick avancera till kock. Det sägs att det var hans eminenta matlagning som tillslut fick honom benådad av självaste kungen. Den franske Bernadotte var så urbota trött på svensk tråkmat att när Lasse-Maja på en fängelsevisit bjöd honom på franskinspirerat krubb, blev kungen så överlycklig att han gengäldade kocken Lasse-Maja på bästa sätt!Lasse-Maja var en entreprenör i ordets sanna bemärkelse och utnyttjade alltid sitt ofrivilliga kändisskap på bästa sätt. Boken ”Lasse-Majasbesynnerliga öden” gavs ut av Lasse-Maja själv 1833, i samarbete med en bokhandlare i Uddevalla. I boken får vi följa hela hans liv från hans födelse i Bergslagen 1785, hans äventyr på den kriminella banan, till hans sista dagar. Fokus ligger på hans häpnadsväckande tjyvräder, även om man får ta alla förunderligheter med en nypa salt ibland. Språket är gammeldags & enligt moderna mått mätt är boken inget litterärt mästerverk direkt. Men jag tyckte det var helt fantastiskt att få en direkt inblick i 1800-talets bakgator och bondeliv – man får följa med på lyxuösa middagar hos herrefolk, det stressiga gatulivet i Stockholm, man reser runt hela Sverige på gamla landsvägar & man följer med på rymningar i vinsterslask, iskalla sjöar eller gömd i buskar. Framförallt uppskattar jag Lasse-Majas finstämda humor & tidvis ironiska påpekanden. Lasse-Maja känns som en riktigt reko karlslok som man verkligen inte hade bangat ett par pilsner med. Allra helst i kjol & hätta. För vem gillar inte en 1800-tals transa med flinka fingrar, sociala skills och teatrala färdigheter som lurar rika snåljåpar på pengar?!


4 av 5 Shane Macgowans till Lasse-Majas Besynnerliga Öden!

6 kommentarer:

Anja Wettergren (Wren E. Gade) sa...

Vad bra, jag har faktiskt alltid (sant!) undrat varfor han kallades Lasse-maja. Nu vet jag. Tackar :)

andreadoria sa...

Anja - har du?! :D Där ser man! Jag kan verkligen rekommendera boken om man intresserar sig för 1800-tals historia på svensk landsbygd med tjuvaktig transa som huvudroll. :)

Anja Wettergren (Wren E. Gade) sa...

Jag ska definitiv kolla upp den. Jag kan också rekommendera "Skulle jag sörja, då vore jag tokot: en bok om Lucidor" av Torbjörn Säfve. Den går i samma anda och är vad vissa kallar "en mustig skröna" men låt inte det avskräcka dig, jag tyckte den var väldigt underhållande. Även hans bok om Ivan Agueli kan rekommenderas :)

Anja Wettergren (Wren E. Gade) sa...

Sorry, menade "Dygden har jag platt försummat" (1995) om Lasse Lucidor, inte vad jag skrev ovan. Det var några år sen jag läste den.

andreadoria sa...

Anja - Tack för boktipsen, jag ska absolut kolla upp dom! Älska 1600-tals historia! Om du gillar historiska skildringar grundade på verkliga persoenr så kan jag i min tur rekommendera 1500-tals historia i form av "Borgmästarens dotter": http://www.bokus.com/bok/9789127063310/borgmastarens-dotter-en-skandal-i-en-tysk-stad-pa-1500-talet/

Anja Wettergren (Wren E. Gade) sa...

Yay för boktips!