14 apr. 2016

Viking bling 4 me!

Mitt senaste loot av forntida bling! Jag blir helt varm i magen av vikingatida & keltisk estetik, & det är med glädje jag ser att fler & fler fantastiska smeder ploppar upp runt omkring i världen. 

Nedan fagra prylar kommer dels från silversmeder på ETSY, dels från Historiska Butiken som ställde ut på Vikingamarknaden i Stockholm förra helgen:Är nästan mest glad för min fina torcs, dvs halsringar. Halsringar av denna typ var populära i stora delar av Europa under järnålder ända fram till cirka slutet av vikingatid. För järnålderns kelter tycks halsring i guld vara en statussymbol som identifierade bäraren som en person av hög börd - flera av forntidens mest utsökta keltiska smycken är just halsringar. Vikingatidens halsringar i metall, främst silver, återkom i mode ungefär samtidigt som de verkar försvunnit i keltiska samhället. 

Med andra ord kan jag nu äntligen känna mig som den hövding jag förtjänar! 6 kommentarer:

Unknown sa...

Wow, beautiful pieces! I love all of them <3

andreadoria sa...

Lorkyn - wow, thank you! And i must say i agree, love them all very much. :)

Emma-Maja Aniol sa...

Men damn vad snygga! Älskar verkligen hela den där öronsmyckningen. Pluggen och ringen!! Vill också ha!
Halssmycket gjorde mig även till enojin med hjärtögon!

andreadoria sa...

Emma-Maja - åååh tack sötaste! :) Är himla nöjd med örhänget (ETSY all of it) & halsringarna har jag suktat efter i fan ett år & äntligen slog jag till! HÖVDING IS ME! :D :*

Anki sa...

Oh herrejä, halsringar! En liten fråga bara, när man ska tråckla av och på dem, hur stor är risken att man böjer sönder dem?
Det mesta metallböjandet i mitt liv har ju skett när jag justerar till föremålen, och en justerbar ring böjer jag ju till en gång för att passa fingret liksom.. Om inte annat har jag nu något att klura på över sommaren tills min smideskurs fortsätter i höst.

andreadoria sa...

Anki - Jag funderade på det innan jag köpte dem också men kan meddela att det är jättelätt att sätta på dem & ta av dem - det känns knappt som att man utsätter den för ngn böjande påfrestning alls. Så jag tror risken är extremt låg att man böjer sönder dem.

Fan vad häftigt med smideskurs! Blir nästan lite avundsjuk!