13 apr. 2020

Coronahjälpen: doxtips från svtplay

Alltså, passande nog ÖVERSVÄMMAS svtplay just nu av riktigt mycket bra dokumentärer. Håll i dig, du ensamme, uttråkade. Här kommer räddningen:

Doktor Jack och Mr. Nicholson


"Charmig men samtidigt lite skrämmande, så har Jack Nicholson visats på vita duken sedan 1960-talet, från Easy Rider och framåt. Vem är denne man, som oftast undviker rampljuset privat? Möt skådespelaren med ett eget sätt att ge liv åt sina rollfigurer."

Finns här!

England 79


"En skildring av Storbritannien 1979, med anledning av fyrtioårsjubileet för skivan London Calling av The Clash. Om de politiska oroligheterna då och nu, och om musiken och konsten som skapades i ett land i fritt fall. Med bl.a. Jon Savage, Pennie Smith, Paul Gilroy och Don Letts. "

Finns här!

Thelma & Louise - en klassiker blir till


"Spoiler alert: När deras blåskimrande Ford Thunderbird flyger ut över stupet i slutet av filmen, är det slutet av en film. Men början på en legend. Geena Davis och Susan Sarandon gjorde sina livs roller. Här berättar de som var med om hur det gick till."

Finns här!

Caravaggio - konsten och blodet


"Med Caravaggio, ännu en konstnär som var lika begåvad som våldsam. De originella barockmålningarna är som teaterscener ur den bibliska historien. Garanterat barnförbjudna, plågsamt realistiska och dramatiskt belysta. Samma dramatik präglade Caravaggios eget liv. Till sist dräpte han en meningsmotståndare och fick fly undan ett dödsstraff."

Finns här!

Punk – en revolution i fyra delar


"En skildring av Storbritannien 1979, med anledning av fyrtioårsjubileet för skivan London Calling av The Clash. Om de politiska oroligheterna då och nu, och om musiken och konsten som skapades i ett land i fritt fall. Med bl.a. Jon Savage, Pennie Smith, Paul Gilroy och Don Letts. "

Finns här!

Vikingarnas djurvärld


"Vikingarnas liv gav stoff till sagor om djärva färder och erövringar. Men det finns en mindre exotisk sida av historien också. Den handlar om att leva av vad naturen ger. De seglade över samma hav som vi, såg samma sälar och sjöfåglar och skördade av samma resurser. Bara lite mer balanserat."

Finns här!

Skräckfilmens legender


7-delars dokumentär. "Hur har skräckfilmen utvecklats genom historien? Prisbelönade skådespelaren och regissören Eli Roth samlar skräckens alla mästare och tar en unik titt in bakom kulisserna med de som var med när historia skapades. Stephen King, Quentin Tarantino och Linda Blair bland andra berättar om sina värsta och bästa minnen från inspelningarna."

Finns här!
Hans Arnold – penselns häxmästare


"Möt skräckmästaren som chockade Sverige. En framgångssaga om officerssonen från den lilla medeltida byn i Schweiz som blev en älskad skräckkonstnär i Sverige.​ Med sina detaljrika och fantasifulla teckningar, till verk av bland andra Astrid Lindgren och Abba, borrade sig Hans Arnold in i det svenska medvetandet. Hans bildvärldar fyllda av skräck, sex, sagor och surrealism har fascinerat generationer av svenskar.​"

Finns här!

Harry Potter och hans rötter


"Magiska alrunor, hemliga chiffer och trollstavar. Medeltida dokument och farliga trollformler. J. K. Rowling blir vår guide genom Harry Potters värld. Var hämtade författaren sin inspiration? Hur fick urgamla riter sina uttryck i de älskade böckerna och filmerna? I den här dokumentären läser också skådespelarna i filmerna stycken ur romansviten."

Finns här!

Främlingslegionen


"De flydde från någonting i det trygga Sverige till den beryktade Främlingslegionen. Ryktet sa att man där tvingades äta levande höns och dricka blodet direkt ur strupen. Vad är legionen idag? Ett femårigt mandomsprov? Vad finns i livet där som gör det otroligt svårt att återanpassa sig till ett vanligt svenskt liv efter några år som legionär?"

Finns här!

Från Jesus till Picasso - barnet i konsten


"En tidsresa, där vi följer hur kända och okända mästare från 1500-talet fram till våra dagar har avbildat barndomen i sina tavlor. Allt började med Jesusbarnet. Som först målades med nästan vuxna ansiktsdrag. Det skulle dröja hundratals år, innan små flickor och pojkar fick visas som de barn de faktiskt var. I leken och i det dagliga livet."

Finns här!

Superhjältarnas legender


6-delars dokumentär. "Superhjältar och hjältinnor har format nationers självbild, varit idoler för generationer och de moraliska väktarna som alltid står upp för de svaga. Från serietidningarnas tummade sidor till dagens actionfyllda Hollywoodproduktioner – här är historien om superhjältarnas största legender. Om berättelserna, skaparna och ögonblicken som förändrade superhjälteserierna för alltid."

Finns här!

Den kvinnliga vikingakrigaren


"Vissa av de mest framstående vikingakrigarna var kvinnor visar de senaste arkeologiska fynden. Utifrån forskningsresultat berättas i denna dramadokumentär hur livet för en vikingakvinna kunde ha sett ut. Följ Signe, som drivs av hämndbegär i jakten på sin fars mördare, på hennes resa till Ryssland."

Finns här!

Oscar Wilde


"Oscar Wildes uppgång och fall i den londonska societeten speglas av några av Englands främsta skådespelare och ett knippe insatta experter. Däribland Stephen Fry. Vi ser hur hans rollfigurer, ofta med raffinerad humor, är paralleller till Wildes eget liv: Dorian Gray, Earnest Worthing, Salome och Spöket på Canterville."

Finns här!

Mona Lisas hemligheter


"Det är något mystiskt med Mona Lisa, och inte bara det gåtfulla leendet. Det kan finnas mer än en Mona Lisa, på andra ställen på jorden. Och kanske till och med under fernissan på Louvrens turistattraktion nummer ett. Vi har lärt oss att Lisa Gherardini satt för detta porträtt - men föreställer det i själva verket Leonardo själv? Eller en annan man?"


Vikingarnas försvunna armé


"En sömnig by i hjärtat av England skakas när en massgrav med nära 300 skelett hittas. Arkeologer misstänker att man snubblat över kvarlevorna från en legendarisk vikingaarmé som ska ha invaderat England under 800-talet. Med hjälp av den senaste tekniken kan forskarna nu ge nya svar, bland annat bevis för kvinnliga krigare och en förlorad kung återförenad med sin son."

Inga kommentarer: