13 dec. 2010

Terrordåd ♥ islam = sant?

Som mitt gode ex Daniel snyggt poängterade i samband med nedanstående statistik: "Perspektiv?". Det borde iaf ge folk perspektiv...

Terrordåd i Europa 2006-2009 enligt Europol:
Totalt antal: 1770
Islamic: 6 (0.34%)
Right Wing Ethno-Nationalist and Separatist: 1596 (90.17%)
Left Wing: 106 (5.99%)
Other/Not Specified: 62 (3.50%)

Update:
Statistiken är tydligen illa ihopbuntat i siffrorna jag uppgav ovan & inte helt riktig, vilket är tråkigt men vanligt förekommande på internet Im afraid. Så intresserade matteskallar kan spana in senaste TESAT för att pejla terroristläget.
Jag vidhåller fortfarande att det uppenbarligen är européer (enligt Europol) som står för majoriteten av terroristklassade brotten i Europa, & att tokskräcken för muslimer med bombbälten är något överdriven. Det finns trots allt jävligt mycket mer skrämmande saker som pågår i vår omvärld just nu.

4 kommentarer:

andrea sa...

Daniel - thanks for the entry, and if its manipulated thats truly crappy & is, as you say, totally uncalled for.
Where to, for example put ETA in this is another question? They call themselves socialists, BUT their main focus is a saparate governed Basque. Are they separatists or left-wing? Id put them in the separatist-corner, i dont know where you put them according to your calculations.

But your new numbers doesnt really change my point: extreme islamists are obviously not lurking in every corner, trying to bomb us all to Allah. Its more likely to be affected by a bombraid from Basque-extremists or rightwing extremism for that matter, according to these figures.

Anonym sa...

Om du hade tagit dig tid att läsa på Europols hemsida skulle du ha vetat att ETA räknas till separatisterna. Du skulle också ha vetat att en helt övervägande del av separatistvåldet hörde hemma i Spanien och Frankrike (inklusive Korsika). Om man skulle ha begränsat sig till norra Europa skulle andelen för respektive grupp ha sett ganska annorlunda ut. Men, det är ju så klart lättare att bara hämta siffrorna från någon annan blogg än att gå till källan.

Du har alldeles rätt i att islamisterna är ganska få. Ur ett europeiskt genomsnittsperspektiv är risken att råka ut för en av de baskiska separatisternas bomber större än att råka ut för en med islamistisk avsändare. Problemet är att ingen lever i genomsnittseuropa. Jag bor i Stockholm. Här måste rimligen risken för islamistbomber vara större än den för baskiska dito. Detsamma torde gälla exempelvis Köpenhamn och Amsterdam. Till dessa städer hittar inga basker, irländska republikaner eller korsikanska separatister. Däremot har det bevisligen funnits ett litet antal handlingskraftiga islamister där.

Hälsningar
Greger

Sulla sa...

Greger: Fortfarande. Antalet islamistiska terrordåd är fortfarande så litet (och uppenbarligen utförda av B-laget) att svenska polisen måste räknas som ett större hot mot den svenske medborgaren (eller den organiserade brottsligheten för den delen). Men tänker vi på polisen så fort vi hör att någon har blivit skjuten eller ihjälslagen ute i europa? Nej. Däremot så har vi ett samhällsklimat där terrorism klumpas ihop med en viss religions utövare. Det är väl snarare det som är poängen. Men det fattar ju du.

Därmed inte sagt att ett eventuellt islamistiskt hot inte finns. Men det kanske ska ses mot lite perspektiv av all annan skit vi överlever varje dag.

andrea sa...

Anonymous - Ja, jag utgår från att du själv sätter dig ner & nogsamt kontrollerar all fakta/uppgifter/påståenden du finner på internet innan du på ngt sätt vidarebefordrar dem? Jag har framförallt inget mattehuvud för att kontrollera matematiska uppgifter, & hade i det här fallet förmodligen återgett ännu mindre korrekt statistik om jag skulle räknat på siffrorna själv.
För övrigt har vi absolut baskier, IRA-gubbar & andra separatister i Sthlm. Det är bara inte oss svenskar dom är arga på ;)

Jag använde Baskien som exempel, på samma sätt som man för en extremt flygrädd förklarar att chansen är större att man dör i en bilkrasch, än att flyget man sitter i ska störta.
Jag bor också i Stockholm, & trots att jag var tio minuter ifrån stället där bomben sprängdes, är inte islamister med bombskärp min största skräck. Jag är ärligt talat mer rädd för att någon svennebanan ska överfalla mig på vägen hem en sen kväll eller att min pojkvän ska bli hamna i allvarligt bråk med ngt dressman-fyllo. Det är mer reell skräck i min värld.

Sulla - det var precis perspektiv jag efterlyste - inte en analys av vad höger resp vänsterextrema pysslar med på sin fritid.