31 dec. 2013

Gör tu som här Präntat står / Steenen tu får i thetta Åhr / Så blifwer tu en Man så säll / Thet önskar iagh / här medh faar-wäll!


 Jag är hemma & tvättar. Det behövdes, särskilt inför ett nytt år. Jag är inget stort fan av Nyårsafton överhuvudtaget. Det är en av de få högtiderna jag verkligen inte känner någon större samhörighet med. Nyårsafton är som vilken helg som helst, förutom att den är sämre. Ofta i obekväma "finkläder", där alla krystat kämpar för att ha så roligt som möjligt, inte sällan utan större framgång.. & så smäller det hela tiden - fyrverkerier & smällare är varken min eller vårt lands alla djurarters favoritgrej. :/

Nä, i år hade jag mest ångest & mailade mitt kompisgäng: "Vad ska ni göra på nyårsafton? Själv vill jag helst sitta hemma & sura, men det kan man väl inte göra.". & jag fick samma svar från nästan alla "Jag vill också egentligen helst sitta hemma och sura!". Så vi beslöt att sura ihop allesammans. Med massor av champagne. Champagne är nämligen en av de få riktigt bra grejerna med nyårsafton :D Så blir det ikväll!

Men det var faktiskt inte nyårsafton jag ville skriva om! Igår hittade jag av ett sammanträffade ett gammalt presentkort på Rönnells Antikvariat, som jag fått i födelsedagspresent för två år sedan. Oh joy! Jag åkte dit efter jobbet & fick utmärkt hjälp av min kompis Anders som jobbar där. I själva verket var jag så nöjd med mina fynd att jag på vägen hem inte bara satte mig på tunnelbanan åt helt fel håll - det tog dessutom en halvtimme innan jag upptäckte det :D DÅ är man uppslukad av sina nya bokfynd :D

Alkemiska Skrifter - Johannes Franck 

Den här lilla ädelstenen är återtryck från 1652. Uppsalaprofessorn Johannas Franck ger ut sin alkemiska skrift "Ett filosofiskt Samtal Med Bergsgudarna". Farbror Franck hade till syfte att förändra världen genom ett par gamla profetior, som behändigt nog tycktes utlova just det nordliga riket Sverige till världens fjärde monarki. Att regera detta Nya Jerusalem utpekade han sin egna, då mycket unga, drottning Kristina. För att verkligen nå ut till alla med sin lövtunna lilla framtidsvision släppte han dessa texter på förenklad svenska, för att folket skulle kunna läsa dem. 



Smaskigt to say the least! Särskilt är ganmelsvenskan så jävla fantastiskt mäktigt att jag blir varm i brallan! Åååh!

 

Henrik VIII:s sex hustrur - Antonia Fraser

Jag hade ganska länge en hang-up på Elisabeth I. Men snart började jag grotta ner mig i hennes pappa istället - den bindgalne Henrik VIII. Han är kanske mest känd för hans minst sagt komplicerade relation till damer. Men det var även Henrik VIII som reformerade den engelska kyrkan under sitt styre. 
Jag skulle sammanfatta Henke såhär: pompös, självkär, tjejtjusare, paranoid, ombytlig, kraftfull & lättkränkt. Dessa personlighetsdrag i kombination med stark libido ledde till en mycket intr3essant karaktär i Europas historia. 

Jag har har länge letat efter en biografi om Henrik VIII & hans laydeez. Frasers biografi har jag läst en hel del om, så glädjen var stor när jag hittade den till ett mycket trivsamt pris på Rönnells! Yay-hay! Här får vi följa hela det Tudor-Dallas som urspelade sig. Ser verkligen framemot det!

 

Svenska Folksägner

Först föll jag för omslaget - varför gör man inte böcker såhär vackra längre?! Sen var bilderna helt magiskt fina, så innehåller vara egentligen bara YTTERLIGARE en bonus - svenska folksägner. Vi får hänga med Näcken, bergatroll, runmagiker, skogsrån, bortbytingar, mylingar, spöken & elaka tomtar.
Men framförallt blev jag helt chockad när jag såg att boken var tryckt 1882! & alla teckningarna är av samtida konstnärer - flera av självaste Jenny Nyström! Tänk så gammal & fin den är, & nu är den min. Nu blir det läskiga kvällssagor för många nätter framöver..








Gustaviansk Mystik - Kjell  Lekeby

På 1700-talet kom ny vurm för mystik & flum! Alkemister, kabbalister, magiker, andeskådare, astrologer & skattegrävare flockades i societeten & vår egne kung Gustav III var själv ivrigt fan av de här åskådningarna, tillsammans med sina adelskompisar.
& vad vi får i den här boken är inget mindre än en fullständig katalogisering av frimurarakrivets hit intill hemliga arkiv på Bååtska palatset på Blasieholmen - ett arkiv folk undrat över i flera århundranden. Vertigo har tillsammans med idehistoriken Kjell Lekeby gett ut den här smaskiga samlingen som jag velat ha i flera år - nu äntligen! OOooOoo!



Jag önskar er alla ett lika bra bok-år som mitt tycks bli! Undvik alla elaka smällare & fyrverkerier om ni är nära djur, & glöm inte att väl smaka champagne hela kvällen! Ses 2014! :)

7 kommentarer:

Samantha sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Samantha sa...

Ledsen för den raderade kommentaren ovan, hittade inget sätt att redigera texten.

Håll gärna ögonen öppna efter min släkting som lär ha varit en kammarjunfru (lady in waiting) åt Anne Boleyn om du ser några referenser till henne i litteratur om Henrik VIII. Skulle uppskatta alla uppslag om böcker där hon nämns, Anne Gainsford hette hon http://en.m.wikipedia.org/wiki/Anne_Gainsford

Håller för med dig om nyår :-)

Septikemi sa...

Ja jag håller med, varför gör man inte sådana böcker längre? Fina fynd iaf!

andreadoria sa...

Samantha - WOW har du släkting som var med mitt i händelsernas centrum?! Nu bli jag JÄVLIGT avundsjuk! Om hon dessutom var fager tillhörde det ju kotym för Henrik att ragga på just kammarjungrur! TÄNK OM DIN SKLÄKTING HÅNGLAT MED HENKE? :D
Jag lovar att hålla ögonen öppna efter din släkting & genast återkomma om jag hittar ngt om henne. Just nu är jag fortf på drottning nummer 1, Katarina av Aragon, men snart är det dags för Boleyn :D

Gott nytt år Samantha! <3

andreadoria sa...

Septikemi - det är fan skandal :/ Tur att vi fortf kan njuta av de gamla böckerna iaf :) Gott nytt år!

Samantha sa...

Hehe, svårt att veta om hon var ful eller fager eftersom det är osäkert om det är hon på porträttet. Finns massa intressanta släkthistorier om just Henrik VIII. Han lär ha planterat ett träd på vår släktgård Crowhurst Place (ej längre i släktens ägo) under ett besök men ingen vet länge vilket träd det är så ägarna vårdar alla träd som kan vara tillräckligt gamla.. Och en samtida manlig släkting hade också åtta fruar, dock lyckades han bättre med barnaavlandet och fick hela tretton barn.

Eftersom det är så långt tillbaka i tiden känns inte släktskapet så starkt men det är absolut roligt att läsa om och lära sig mer :-) Jag gillar ju också historia jättemycket och det är kul att veta mer om "vanligt folk", inte bara kungar och drottningar.

andreadoria sa...

Samantha - Om hon nu var en av Boleyns närmaste, är det kanske inte riktigt troligt att hon bolande med kungen. men kan ju alltid drömma!

Wow vilka historier. Älskar hela smeten av Tudors & Plantegenets! Måste säga att boken som jag nämnt ovan av Fraser är OTROLIGT lovande. Extremt detaljrik & djuplodande, jag har inte kunnat lägga ner den två nätter i rad nu. Jag tror absolut det finns en chans att Gainsford kan nämnas i avsnittet om Boleyn. Spännande som fasen! :D