3 mars 2012

Färga håret med hästskit!

Man kan med lätthet säga att jag varit rödhårig i ett helt mannaminne. eller iaf sedan ungefär -97. Min liv som ginger har genomgått flera traumatiska episoder, som tex när Lóreal plötsligt slutade tillverka min favorithårfärg (med det catchiga namnet Peachy Power) & det tog mig ungefär 1.5 år & rensing av otaliga hårfärgsbuiker i London & Berlin innan jag hittade en färg jag gillade igen. Det hela inföll nämligen exakt samtidigt som modevärlden beslutat sig för att orangerött var HOPPLÖST omodernt. (Tack vidriga trendvärld!). Jag har tragglat mig igenom oändliga nyanser av rött, med stark aversion mot allting som lutar åt lila/vinrött & inte sällan slutat upp med färger som blivit ljusbruna efter en tvätt. (=SKRÄCK!)


Skogstokiga punkhårfärger (Directions!) i knallkolörer blev tillslut räddningen. Inget brunt. Inga skiftningar av lila. Bara knalligt orange-rött. Men nackdelarna är flera. Färgerna fäller som en katt i vårtid. Färgar av sig på allt vitt & ljust, å lämnar en otrevlig gul färg efter sig. Dessutom måste man färga om extremt ofta, eller alternativt göra avkall på sin hygien å tvätta håret så sällan som möjligt.
Dessutom framkallar pangfärgen "onaturligt rödorange" alldeles för många Pippi Långstrump-gubbskämt från en oförstående omvärld för att vara mänskligt uthärdligt.Så jag har letat vidare genom gingerdjungeln. & hittade nyligen Sante Herbal Hair Colour med bara naturliga ingredienser, inte testat på djur & dessutom förhållandevis billig (99:-) som jag tänkte att det var lika bra att testa:

Steg ett: betrakta ditt tråkiga urtvättade hår en sista gång.


 Steg två: Det är betydligt mer kladdpalt av hela proceduren med Sante-hårfärg.Man kokar upp vatten, blandar med en stor påse pulver, guckar runt tills det svalnat lite. Resultatet är skrämmande lika hästbajs - både till utseende & lukt :D

Steg tre: Att applicera smeten i håret var verkligen inte helt lätt, det är klumpigare & tjockare än vanlig hårfärg & man får kämpa mer för att få det heltäckande. Dock otroligt härligt med en hårfärg som inte alls svider eller kliar när man applicerar, utan iställtet faktiskt var SKÖNT för hårbottnen. 


 Steg fyra: skratta åt det faktum att det ser ut som att du gett en kossa en rectal läkarundersökning. Sen lindar du in håret i handduk... & här kommer nackdel nummer två: blandningen ska sitta i 1-2 timmar! Ingen snabbfärgning direkt med andra ord. EN film kan exempelvis vara lämplig underhållning medan färgen får verka. Steg fem: Tvätta ur skiten. Här stöter vi på nackdel nummer 3 - det var ett helsike att få ut gucket! Jag fick tvätta 3-4 ggr på raken & sen smeta på med ordentligt med balsam innan allt var ute. Men ve den som ger sig. & när håret väl torkade blev iaf jag VÄLDIGT nöjd! Rött å fint, inget brunt, ginger is happy! :)

Kontenta: Det är mkt meckigare med den här typen av hårfärg & kräver lite tålamod. Men resultatet är en fin färg, & håret känns kraftigt & friskt efteråt. Som med all henna så blir håret strävare & stråna känns tjockare efteråt - vilket bara är rena glädjen för min del! Lättare att styla, inte alls lika flygigt & fragilt. Dessutom ska henna hålla mycket mycket bättre, & jag har hittills inte märkt ngn färgfällning alls. Så jag är happy happy: 

En grej till: alla svarthåriga & brunhåriga därute - ni vet väl att henna finns i svart & brunt oxå?! Värt att testa om man vill ha en färg som har lång hållbarhet å inte fräter sönder håret. Just sayin... ;)

10 kommentarer:

Anna Nio sa...

Jag använder ju också henna nu, fast inte samma märke som du. Tycker också det är ett satans jobb att få ut det i håret, men till skillnad mot dig så har jag aldrig upplevt att vanlig hårfärg (eller blekning) svider i hårbotten, så jag önskar mig fortfarande en kemisk, vanlig färg istället, men hittar ingen. :(

Och det här är nog olika från person till person, men jag märker inte av att hennafärgningen sitter bättre än något annat, färgen blaskas ur lika mycket som vanlig färg gör - på mig i alla fall. :(

Men nog om det såliga, tänkte ge lite tips som gjort att hennafärgning blivit lättare för mig i alla fall.

#1 Man måste inte ha kokande vatten, jag låter bara vattnet rinna i kranen tills det är riktigt varmt och blandar sedan med det.

#2 Ha mer vatten i, så smeten blir mindre som en gröt och mer som en sockerkakssmet (inte vattnig, men heller inte grötig) - den blir mycket lättare att applicera då.

#3 Ha lite flytande honung i (typ 1-2 msk), det funkar som bindmedel till smeten.

#4 Blanda i plaststkål, med plastvisp, så blir smeten mycket jämnare och man löser upp alla små pulverklumpar man annars inte får bort (det är de som sedan sitter i hårbotten och kliar och är torra, och som gör att man får rödbrungojs under naglarna när man kliar sig i hårbotten, yuck). Har hört och läst för många gånger att metall kan reagera med hennan, vilket är varför det är viktigt att köra med plast-utensils - även om jag inte vet säkert att det verkligen förhåller sig så, dock.

#5 Kolla upp om du verkligen måste ha i det i två timmar - jag fick höra att "min" henna skulle sitta i tre timmar (!), vilket tillsammans med allt det andra jobbiga gjorde det outhärdligt att använda först. Sen dristade jag mig själv en gång till att bara ha i det i en timme för att se vad som hände, och lo and behold, det blev mycket bättre reslutat för mig då! När den satt i i tre timmar blev färgen jätteojämn, och den höll inte ett dugg bättre än när jag haft den i i bara en timme heller.

Anna Nio sa...

sålig = dålig, OF COURSE! :D

andreadoria sa...

nio - oooh massa bra tips, visste inte att du guckade med henna. Dock är färgen jag använder inte ren henna, utan ngn slags ört-henna-mix. Men det tycks ju vara ungefär samma teknik ändå. Jag ska testa dina olika trick nästa gång!

Hur länge den håller återstår att se, men so far är det inte en massa färgfällning, vilket bara det är glädjande! Om du är missnöjd med hållbarheten på den henna du använder nu, så testa lite olika märken. har hört att det finns en massa rätt kassa märken därute.

Anna Nio sa...

Vassego! :)

Det jag använder heter Herbique, och sitter väldigt olika bra på olika hår - Bepa har använt det förut och på henne satt det som berget, tydligen. På mig tvättas det ur ordentligt (torrfäller dock noll, inga förstörda örngott här inte), men det gör alla röda färger på mitt hår.

Jag borde leta vidare, men jag ooorkar inte. Har ju försökt hitta rätt nyans + bra hållbarhet = Den Perfekta Röda Färgen, sedan 2009 och egentligen inte lyckats än. :O Om jag bara hade nåt annat önskemål för mitt hår skulle jag köra på det istället, men det har jag inte, så antingen får jag se ut som en skabbräv i skallen, eller så kör jag vidare med halvbra henna. Livet är hårt! :D

Ida sa...

Det lät meckigt, men guuud vilken fin hårfärg du har. Jämt. Hoppas den sitter som berget! ; )

andreadoria sa...

Ida - meckigt var det! :) Men jäg gillar vekrligen hur håret känns efteråt. DÄremot verkar inte färgen sitta skitbra. FAAAN! Men tydligen kan längden man låter det sitta i spela roll. Jag ger inte upp än iaf, ska lattja vidare med "hästbajset" lite mer. :)

Anonym sa...

Hej!
Jag har färgat håret med röd henna från "Grön Gåva", men hittar ej de resultat jag vill ha.
Den sista bilden du har vid steg 5 är det henna och isåfall vart har du beställt den?
tacksam för svar leijon1991@hotmail.com

andreadoria sa...

ANonym - dåliga nyheter! Färgen ovan var skitfin först, men tvättades ur nästan direkt :( Jag har inte experimenterat med henna sen dess. Jag kommer göra det igen, men just nu kör jag andra medel. Sjukt trist! Återkom om du har ngt bra tips på henna-märke!

Karin sa...

Gammal tråd som kanske är oaktuell men jag vill tipsa om en sak
Jag gjorde en sak med håret som kräver tålamod..jag "avgiftade "det med rasullera ett antal veckor innan hennafärgningen sen körde jag det traditionella henne pulvret och det är rejält kopparfärgat och färgen sitter som en smäck så jag behöver bara färga utväxten. Jag använder rasullera och schampoo som inte innehåller kemikalier

andreadoria sa...

Karin - Wow! Det låter ju som ett grymt bra tips - har faktiskt inte vågat prova färga med henna sedan denna gången, just eftersom det inte satt i alls. Jag vill verkligen ha TOKORANGERÖTT! Ju mer desto bättre - har du fått till det? Vilket märke använder du?