10 nov. 2015

DIY: upplevs DU som en potentiell våldtäktsman?

Tillhör du den mindre självmedvetna delen av den manliga befolkningen som resonerar som så att det inte är ditt problem om ensam tjej på väg hem en natt upplever dig som hotfull, eftersom du vet att du "inte är farlig"? Well, då är det här inlägget förmodligen inget för dig. 
Om du istället tycker det är väldigt jobbigt varje gång du märker att en tjej går snabbare för att du råkar befinna dig bakom henne en mörk kväll, eller känner att du vill på något sätt signalera att du är en av "the good guys" men vet inte hur? Då ska du absolut fortsätta läsa!

För att skapa större förståelse för dig som kille hur det hela kan upplevas som Ensam Tjej Sen Kväll: Föreställ dig att du befinner dig ensam mitt i natten i en stadsdel där du vet att det bara bor muskulösa 2 meter långa homosexuella män - vissa av dem flirtar lite med dig eller visslar efter dig när du går förbi. Du är ensam & måste gå igenom rätt mörka delar för att ta dig hem. Du vet också att det just här har förekommit brutala våldtäkter på ensamma män som du själv. Du kan omöjligen avgöra vem av de muskulösa långa männen du möter som bara är på väg hem eller vilka som eventuellt skulle tända på idén att attackera dig & mot din vilja använda din kropp som masturbationsobjekt. Hur skulle du känna dig? Hur skulle du vilja bli bemött i denna situation för att minimera din oro?

Problemet är att det inte finns en färdig formula för vem som är en potentiell våldtäktsman & hur en potentiell våldtäktsman ser ut. Våldtäktsmän är långa, korta, smala, tjocka, vita, svarta, unga, gamla, sociala, osociala, skalliga, håriga, fula eller snygga. Det innebär tyvärr att en ensam utsatt tjej på väg hem sent en natt omöjligen kan veta vilket fack just du råkar tillhöra, om hon råkar möta dig en sen kväll. Men det finns några saker man kan göra som kille, för att minska att uppfattas som en läskig potentiell överfallsrapist!

Efter ett helt liv av denna tröttsamma skräck varje ensam promenad i mörker eller sen natt på kollektivtrafik, har man som tjej samlat på sig en del insikter. Så jag tänkte dela med mig av lite DO'S and DON'TS som man som karlslok kan tänka på - för att försöka signalera att man inte är potentiellt hot, eller helt enkelt för att minimera oron hos motsatta könet. Varsegod, en DIY! ALLA SOM INTE FÖLJER DEN ÄR POTENTIELLA VÅLDTÄKTSMÄN! ;D


I kollektivtrafik/allmän plats:
 • Ser du en ensam obekväm tjej på t-bana/buss omringad av massa framfusiga killar/inträngd av obehaglig kille? Ta ögonkontakt med tjejen för att visa att du är medveten om hennes situation & ställ dig närmare. Visa att hon inte är ensam om något skulle hända.
 • Säg ifrån när killar är grisiga mot ensamma tjejer. Visa att oddsen av "bra killar" gentemot "grisiga killar" är lite jämnare än vad man som ensam tjej vågar tro. 

På väg hem sen kväll:
 • Gå med killkompis å prata högt om vadsomhelst för att signalera att ensamma tjejer inte är fokus för er attention. 
 • Gå med en tjejkompis/flickvän eller en gullig hund.
 • Håll avståndet om du hamnar bakom ensam tjej en kväll på väg hem.
 • Börjar tjejen gå snabbare efter att hon upptäcker att du är bakom? Stanna upp & låt henne få lite avstånd.
 • Byt själv sida på gatan, så slipper tjejen göra det (Standard att man som tjej gör vid läskig situation)
 • Prata högt i mobiltelefon om hur trevligt du haft det ikväll & dra roliga anekdoter eller ring din flickvän/pojkvän å prata högt. (Detta har jag många killkompisar som gör, tom fejkade samtal)I kollektivtrafik/allmän plats:
 • Initiera inte samtal med en tjej som lyssnar på musik eller på annat sätt uppenbart signalerar att hon inte vill ha kontakt med random snubbe på tuben/bussen. It's creepy.
 • Bli inte irriterad eller arg på en tjej som du kanske tycker är snygg, men som inte vill ha din kontakt. Att bli uppraggad när man är ensam mitt i natten är inte särskilt uppskattat av en majoritet av den kvinnliga befolkningen, snarare tvärtom. Ragga kan man göra på lokal/fest/trygg plats.
 • Sök inte överdriven ögonkontakt med ensam tjej på tex tunnelbana eller buss eller sätt dig bredvid henne om tusen andra platser är lediga. It's creepy too.
 • Om du erbjudit dig att gå med en halvt obekant tjej för att hon ska slippa gå själv hem, börja inte flirta med henne efter halva promenaden. Intresserad? Ta flirtandet över en kaffe på lokal istället, INTE i en mörk gränd.

På väg hem sen kväll:
 • Ropa inte efter en främmande tjej samtidigt som du springer ikapp henne (True story x 1000).
 • Dra inte upp din luva/täck ditt ansikte.
 • Gå inte fram till ensamma tjejer & säg "är det inte lite farligt för dig här? Tänk om jag skulle attackera dig" för att sedan berätta vilken bra kille du är & börja flirta (True story).
 • Har du bråttom hem men har en ensam tjej framför dig som verkar nojjig? Öka inte takten å gå snabbt ifatt tjejen för att sedan gå om henne. Byt istället sida på gatan, gå så snabbt som du önskar, byt sedan sida igen.


Jag tänker lite att om alla gör en teameffort, & inte bara alla tjejer som går omvägar/ringer kompisar/har nyckelknippan redo/sover hos kompis hellre än åka hem/halvspringer hela vägen hem/lägger pengar på överfallsalarm eller pepparspray/har 112 redo på mobilen, så kanske de nattliga miljöerna kan upplevas som lite tryggare för oss alla! :) PUSS & KRAM!

Av: Elin Lucassi (http://lucassi.se/)
Inga kommentarer: