29 nov. 2011

Matvanor & pöbelns förvirring kring dessa

Läser ett fint inlägg om matvanor & bara nickar instämmande. När jag som 12-åring meddelade mamma att jag aldrig mer ville äta kött efter jag sett slakttransporterna inom EU på tv så var jag förberedd på att det skulle bli en stor omställning. Att det skulle vara svårare för mina päron att laga mat åt mig, att julafton skulle se lite annorlunda ut & att utbudet på restauranger skulle bli smalare för min del. Men jag räknade inte med att ständigt behöva sitta å motivera matvanor med folk, i tid & otid.

Att folk inte riktigt hängde med i svängarna på 90-talet kan jag förstå & att vegetarianism då upplevdes av kreti å pleti som udda, skumt & provocerande. Men att vi nu närmar oss 2012 & folk fortfarande inte klykar hur det funkar, känns ganska absurt. Vad är det som är så förbannat svårt att fatta? Vad man väljer att stoppa i munnen beror på olika typer av faktorer, & ens matval innebär inte per automatik att man skriver under ett visst avtal som alla omkring har rätt att kontrollera att man följer.

För att förenkla för oupplysta köttskallar därute (& låta lunchrasterna därute handla om annat än mina matvanor) presenterar jag här de vanligaste irriterande missuppfattningarna som man stöter på:


Alla vegetarianer hatar alla som äter kött!
 Av någon outgrundlig anledning inbjuder inte sällan min ensamma quorngryta till en hetsig diskussion med en småsur köttätare. Helt utan att jag på något sätt inbjudit till den. Jag har ingenting emot att man undrar varför, & sedan byter samtalsämne när jag förklarat, men att plötsligt hamna inför Spanska Inkvisitionen för att jag valt bort köttbiten känns rätt orimligt. Jag misstänker att en del köttätare därute tror att veggies per automatik ger dem dömande blickar i matsalen & för att skydda sig mot angrepp/det egna dåliga samvetet initierar köttätaren hetsig debatt så rigoröst att man sätter sin mat i halsen. Det stämmer nämligen inte att alla vegetarianer när ett dolt hat mot alla som väljer att äta kött. Man kanske inte tycker att det är ett särskilt försvarbart eller smart val, men dina matvanor är inget som ständigt ockuperar vegetarianers tankeverksamhet. Dessutom är har ju vi mammor, pappor, syskon, kompisar, sambos & husdjur som äter kött i vår närhet dagligen, som vi hatar väldigt lite.


Alla vegetarianer tycker kött är äckligt!

Är man vegetarian för att man tycker att köttindustrin är rutten, kan man säkerligen tycka att kött som koncept är ganska motbjudande, men det är inte för att man ogillar kött som man slutat äta det. Det här är en sak som många verkar ha svårt att svälja, vilket gör att man ofta får argumentera för varför man köper fejkkött, tex sojakorv eller vegetarisk körrfärs. "Men hallå, om man är vegetarian så fattar inte jag varför man äter sånt som liknar kött?!". MEN VAKNA, jag slutade med kött, inte för att jag tycker kött smakar illa, utan för att jag tycker att industrin smakar illa. Det innebär däremot inte att jag helt vill ändra mina preferenser i köket - jag gillar fortfarande Chili con carne, Tacos, schnitzel med ugnsbakad potatis, köttbullar med brunsås, Carbonara, köttfärssås med spagetti, korvstroganoff, wok med kycklingbitar, hamburgare & korv på julafton. Allt det här äter jag, fast jag byter ut köttet mot en snarlik hittepå variant. Enkelt, smart, nyttigt & jävligt schysst mot djur å natur. Hur svårt kan det vara att fatta?!


Alla vegetarianer är skogstokiga djurälskare!
Nej, det finns massor med vegetarianer som är det av helt olika anledningar. Jag vet tom vegetarianer som inte alls tycker om djur. Så blödighet & ulliga gulliga djur är inte förklaring för alla: utan man kanske tycker att kött är äckligt som koncept (blodiga muskler som steks), eller så tycker man att det är oförsvarbart ur miljösynpunkt (köttindustrin står för 35% av Sveriges växthusgaser & 1/5 av övergödningen i Östersjön) eller så gör man ur hälsosynpunkt. Det här innebär att man kan vara vegetarian utan att vara crazy catlady, bli ursinning för att just du jagar älg eller har på dig ett skinnbälte.

 

Alla vegetarianer älskar aubergine! Genom mina många år som vegetarian återkommer ett ständigt tema på tallriken: Auberginen. Jag har stött på denna smaklösa, sladdriga grönsak i alla dess former - stekt, kokt, grillad, hakad, mosad. Otroligt ofta presenteras denna grönsak som vegetariska alternativ & jag kan inte för mitt liv förstå varför. 

Hur uppstod myten att vegetarianer är besatta av att få aubergine på matbordet? Gillar någon aubergine? VAD ÄR GREJEN?!

Alla vegetarianer är fundamentalister!
Det finns vegetarianer som går all in & utesluter alla animaliska produkter ur sitt liv (äter man ingenting ur djurriket kallas detta vegan). Sen finns det massor med vegetarianer som, precis som vanliga människor, ibland äter lite olika. Man kan ha perioder då man nästan kör helt vegansk med sojamjölk & inga mejeriprodukter. Sen finns det vegetarianer som kanske bara äter ekologiska mjölkprodukter, eller som kanske tom äter fisk eller kött någon gång om året. Att styra över vad man själv stoppar i magen innebär inte per automatik att man skriver under ett kontrakt att bli renlevnadsmunk som i perfektion lever som man lär. De flesta gör val som de tycker stämmer överens med sin livsstil & moral, vilket innebär att de i de flesta fall inte alls är intresserade av din åsikt om deras val. 
Tänk er själva om varje gång ni satt till bords tvingades svara på varför ni inte käkar tjurtestiklar eller sniglar, eller varför ni kan tänka er att äta gris men inte katt? Om ni som köttätare inte är intresserade av att motivera varenda val ni gör i köket, utsätt inte andra för det heller, så till vida de inte tycks vara intresserade av att diskutera det med er. Vilket de i de flesta fall inte är - man vill bara äta sin skitgoda quorngryta innan den kallnat.

8 kommentarer:

Sofia sa...

Jag undrar också VEM det är som envisas med att äta aubergine? Why? Den både är och smakar bara som slem!

Säkert en köttis som utger sig för att vara vego som går runt och sprider information om att alla som är vego älskar aubergine... för att förpesta vår tillvaro! ;D

Det enda bara med den är att när jag ser en så tänker jag på den där reklamen när det sitter en kvinna framför en dator och ser bekymrad ut, med en aubergine i handen, och googlar "svart gurka"!

andreadoria sa...

Sofia - TACK GODE GUD för att jag inte är ensam vegetarian som inte fattar det här fenomenet. Sladdrig smaklös slemgrönsak - VIK HÄDAN!

Gillar namnet "den svarta gurkan" dock. Tycker det ger en ondskefull, berättigad, klang till denna vidriga grönsak.

Anna Nio sa...

Jag säger bara att aubergin heter äggplanta på svenska. Det säger ju allt - ÄGGPLANTA? Motherogod! Och den smakar papper och har en otäck, overklig konsistens. Squash, däremot, är en utmärkt grönsak som man kan byta ut mot äggplantan i alla recept som påbjuder skiten. Heja zucchini, ner med aubergin!

Och skottpengar på militanta, arga köttisar som bara inte kan slappna av och låta folk äta som de vill.

andreadoria sa...

Anna - Jag är inte skitförtjust i zucchini heller, men jag kan tolerera den. Äggplantan däremot måste bort. KRIEG!

Militanta bråkiga köttätare oxå för den delen. KRIEG 2.0!

myra sa...

Och jag funderar på det där med svamp som ersättning för att "alla vegetarianer" älskar det. Urk och beurk för svamp, då är äggplantan (trots namnet) att föredra i min bok. Haha. Men den måste såklart vara ordentligt tillagad och kryddad. :D

andreadoria sa...

Myra - nu gilalr ju jag svamp, men jag håller med. Det måste vara lättja i kombo med en total oförståelse inför hur man kan laga ordentlig mat utan kött. Som tur är börjar det där ändra sig rejält - massor med ställen har ju quorn eller sojavarianter som vegomat. Äntligen! Mer fejkkött! :D *FEJKKÖTTERIAN*

Cinderalley sa...

Men VA!? Håller med om allt, utom det där med auberginen. Aubergine är ju skitgott! Squash också. Och svamp. Nu låter ni ju som köttisar som INTE FATTAR HUR MAN KAN ÄTA GRÖNSAKER ISTÄLLET FÖR KÖTT. Haha.

andreadoria sa...

Sanna - ARGH DU ÄR EN DEL AV KONSPIRATIONEN SOM HÅLLER AUBERGINEMYTEN LEVANDE!!1
alltså, whats to like about it? Den smakar ingenting, den har en läskig konsistens & jag kan inte för mitt liv tänka mig att den är särskilt nyttig heller utan mest innehåller vatten. Wtf!
Grönsaker rules men aubergine är ngt annat... ngt onämnbart... :D