28 aug. 2012

Alla gillar varulvar!

Jag har PRECIS gett mig i kast med att påbörja romanen Den Förälskade Djävulen, skriven 1772. Inte nog med att förordet är ihoppräntat av trivsamma Per Faxneld - som ligger bakom en bok om satanism jag tidigare recenserat - så ligger Den Förälskade Djävulen dessutom på ett bokförlag jag aldrig hört talas om tidigare, men måste flagga för: Malört Förlag!

Malört förlag säger själva att de "ger ut texter om det fantastiska, det numinösa och det avvikande". Well, I sure am intrigued! :D Särskilt när jag spanar in kommande alster som förlaget ska släppa: Mikael Hälls Skogsrået, näcken och Djävulen: Erotiska naturväsen och demonisk sexualitet i 1600- och 1700-talens Sverige, Stanislaw Przybyszewski's Dödsmässa eller varför inte Johan Nilssons Opiedrömmar: Ockult drogbruk 1860–1947? Själv slog jag till på följande lilla sockerbit: Varulven i svensk folktradition av Ella Odstedt. Den beskrivs såhär:

"I gamla tiders Sverige fanns en rik folktro rörande varulvar. Ella Odstedts bok Varulven i svensk folktradition från 1943 är det enda verk som gått på djupet med våra förfäders föreställningar om människor som förvandlas till mordiska rovdjur. Denna klassiker, som hyllades av samtidens stora forskare, har länge varit eftersökt på antikvariaten. Nu görs den tillgänglig igen, så att nya generationer kan ta del av berättelserna om dessa märkliga varelser. Läs om människor vilka faller offer för trollformler som fängslar dem i vargskepnad, om kvinnor som försöker mildra födandets smärtor på magisk väg och straffas genom att få barn som är varulvar, om trollkunniga som av egen vilja kan anta vargens form… "


IM SO BUYING IT!
Som grädde på moset upptäckte jag dessutom att en av översättarna på Malört Förlag är min kamrat Guillaume - densamme som är ansvarig för den eminenta översättningen av just Den Förälskade Djävulen! Boken jag just nu läser. Aaah. Världen är liten, cirkeln är sluten, alea iacta est, osv osv. :D

22 aug. 2012

Ett kemikaliskt giftermål

Det är egentligen bakgrunden till den här boken som gör den såpass intressant - den ingår som tredje publicerade verk i det rosenkreuziska manifestet som gavs ut på 1600-talet. Första boken "Fama Fraternitatis" gavs ut anonymt 1614 & presenterar legenden om ordens grundare Christian Rozenkreutz när han flänger jorden runt & lär sig behändiga saker som mystik, magi & matte. "Confessio Fraternitatis", bok två, gavs även den ut anonymt 1615 & avslöjar finurligt att det finns ett hemligt sällskap av alkemister & magiker som med hjälp av sin "sanna filosofi" kommer förändra Europa från grunden. Sedan har vi den tredje boken - "Chymische Hochzeit Christiani Rosencreutz anno 1459" - som alltså är den som jag har läst. Tydligen skiljer den sig markant från de två första böckerna i manifestet. Den är en allegorisk berättelse, indelade i sju delar utifrån sju dagar, sprängfylld med symbolik, mystiska ritualistiska sammanhang & kluriga gåtor. Jag skulle vilja kalla det en extremt underlig saga för vuxna. Eller en alkemisk allegori, beroende på hur man vill se det.

Kort sagt: Christian Rosenkreutz kontaktas av en flummig ängel med vingar av ögon (?) som bjuder honom på fest, eller rättare sagt ett bröllop. Glad i hågen beger sig vår Christian mot partyt - vägen dit kantas av underligheter & prövningar som fortsätter även när han nått fram till slottet där bröllopet ska ske. Tillvaron i slottet är sprängfyllt av suspekta ögonblick, konstiga ritualer, halvsadistiska prövningar, en massa snygga jungfrur & i källaren ligger självaste Venus begravd (?!). Christian glassar på & det hela tar i slutändan en spexig vändning



Jag älskade att läsa den här boken! Det är inte krånglig att läsa - nyöversättningen gör att språket är lätt att ta till sig. Jag njöt i fulla drag av att sitta med näsan i något som under många hundra år varit en hyperhemlig bok som smusslades runt bland samhällets grädda. Mitt ibland alla mystiska symboler & märkliga fraser på latin befinner man sig ändå i ett litterärt sammanhang 500 år bakåt i tiden. Det är svårslaget.
Är man minsta intresserad av Rosenkreutzarna, historisk litteratur, mystik, religionshistoria, esoteriskt flum eller alkemi så är det här en bok för dig. Man kan även läsa det som en, om än underlig, saga för intellektuella. Det funkar också alldeles utmärkt.
Jag verkar ge alla böcker en fyra, men det blir samma sak nu! 4 Shane MacGowans till "Christian Rosencreutz alkemiska bröllop":


16 aug. 2012

Mysa med Djävulen

Eftersom jag råkade glömma min pocketbok "Alvklingan" av Nick Perumov på tåget för någon månad sedan, & upptäckte att bestörtning över detta dessvärre uteblev, har jag sedan dess varit fullkomligt boklös! I ren chansning tittade jag modfällt in på det besynnerligt uppbyggda biblioteket vid Sergelstorg - det är så himla svårt att hitta böcker som charmar en numera. Men hör å häpna, som av ett Djävulens vingslag fann jag bokavdelningen "Kult" där redan min gamla flamma "I Avgrunden" av J-K Huysmans stod uppställd. Varför har inte alla bibliotek en egen kult-avdelning?! Jag fann iaf direkt två alster som fick följa med mig hem:

Den Förälskade Djävulen

 



På omslaget, förutom en preppy rokokoherre som avspänt flyger runt på demonbevingad djävul, står det under titeln "Ockult roman från 1772". VEM kan inte vilja läsa något sådant?! :D Jag slet iaf ner boken från hyllan med vild blick. När följande sedan stod på baksidan var våra öden beseglade & "Den förälskade djävulen" fick följa med mig hem: 
 
"I denna legendariska ockulta roman från 1772 blandas demoniska krafter med flytande könsidentiteter och drömlik tvekan om vad som är verkligt och overkligt. Det groteska möter det poetiska och det humoristiska, i vad som kallats både den första esoteriska romanen och den första verkligt fantastiska berättelsen"

Yay! 

Christian Rosencreutz Alkemiska Bröllop



Om man är minsta lilla bevandrad i mystiska ordnar & sekter bör man känna till farbrorn Christian Rosencreutz, som anses ha grundat Rosencreutzorden. Ordern är ett hemligt sällskap grundat på 1600-talet som pysslat med mysko saker som esoteriska läror, alkemi, magi & har haft kändisar som Francis Bacon, Gustav III, Goethe, Descartes & George Washington som medlemmar. Om den här Christian Rosencreutz verkligen existerat eller inte vet man inte, men 1616 trycktes i hans namn för första gången "Christian Rosencreutz Alkemiska Bröllop". Följande flum återfinns på baksidan:

"Cristian Rosencreutz bjuds in till konungens stora bröllopsfest på det avlägsna muromgärdade slottet med sina väldiga salar. Endast de som kan lösa det kluriga gåtorna och klara de svåra prövningarna får komma hela vägen in och lära sig hur man tillverkar De vises sten, lockar till sig Fågel Fenix och vinner evig ungdom".
Redan på sida 7 förlänas man en mystisk symbol. Done & done! Den här boken fick oxå haka på hem!


Utöver dessa trivsamma alster att bita i, ska jag även såklart köpa Fias purfärska novellsamling "Den Plöstliga Dörren"! Den beskrivs som en novellsamling som "innehåller ett tiotal historier som rör sig i gränsområdet mellan fantastik, fantastik och vardagskomik. Från debutboken känner vi igen en gränslös, sedeslös språkglädje som frustar av vitalitet och vanvett. Allt är möjligt: en förväxt huvudfoting sitter i en tunnelbanevagn och gnäller, en man inleder en sexuell relation med en stor, svettig ost."

Den finns både på Adlibris & Bokus! Räcker inte det makabra innehållet kan man köpa boken bara för att Fia är så himla snygg:



15 aug. 2012

Tystnaden som uppstår...

... när man åkt på medeltidsveckan & härjat ihjäl sig :D Jag vet inte om bilder säger mer än tusen ord i det här fallet, så jävla roligt har jag haft det. Men jag kan iaf ge en sneakpeak av hur fagert det kan vara att dricka öl, äta grill & skratta med vänner i tokiga kläder intill en solnedgång på stranden i Visby:


1520-tals mode is simply teh best. Jag & Linus illustrerar. :D