22 aug. 2012

Ett kemikaliskt giftermål

Det är egentligen bakgrunden till den här boken som gör den såpass intressant - den ingår som tredje publicerade verk i det rosenkreuziska manifestet som gavs ut på 1600-talet. Första boken "Fama Fraternitatis" gavs ut anonymt 1614 & presenterar legenden om ordens grundare Christian Rozenkreutz när han flänger jorden runt & lär sig behändiga saker som mystik, magi & matte. "Confessio Fraternitatis", bok två, gavs även den ut anonymt 1615 & avslöjar finurligt att det finns ett hemligt sällskap av alkemister & magiker som med hjälp av sin "sanna filosofi" kommer förändra Europa från grunden. Sedan har vi den tredje boken - "Chymische Hochzeit Christiani Rosencreutz anno 1459" - som alltså är den som jag har läst. Tydligen skiljer den sig markant från de två första böckerna i manifestet. Den är en allegorisk berättelse, indelade i sju delar utifrån sju dagar, sprängfylld med symbolik, mystiska ritualistiska sammanhang & kluriga gåtor. Jag skulle vilja kalla det en extremt underlig saga för vuxna. Eller en alkemisk allegori, beroende på hur man vill se det.

Kort sagt: Christian Rosenkreutz kontaktas av en flummig ängel med vingar av ögon (?) som bjuder honom på fest, eller rättare sagt ett bröllop. Glad i hågen beger sig vår Christian mot partyt - vägen dit kantas av underligheter & prövningar som fortsätter även när han nått fram till slottet där bröllopet ska ske. Tillvaron i slottet är sprängfyllt av suspekta ögonblick, konstiga ritualer, halvsadistiska prövningar, en massa snygga jungfrur & i källaren ligger självaste Venus begravd (?!). Christian glassar på & det hela tar i slutändan en spexig vändningJag älskade att läsa den här boken! Det är inte krånglig att läsa - nyöversättningen gör att språket är lätt att ta till sig. Jag njöt i fulla drag av att sitta med näsan i något som under många hundra år varit en hyperhemlig bok som smusslades runt bland samhällets grädda. Mitt ibland alla mystiska symboler & märkliga fraser på latin befinner man sig ändå i ett litterärt sammanhang 500 år bakåt i tiden. Det är svårslaget.
Är man minsta intresserad av Rosenkreutzarna, historisk litteratur, mystik, religionshistoria, esoteriskt flum eller alkemi så är det här en bok för dig. Man kan även läsa det som en, om än underlig, saga för intellektuella. Det funkar också alldeles utmärkt.
Jag verkar ge alla böcker en fyra, men det blir samma sak nu! 4 Shane MacGowans till "Christian Rosencreutz alkemiska bröllop":


Inga kommentarer: