16 aug. 2012

Mysa med Djävulen

Eftersom jag råkade glömma min pocketbok "Alvklingan" av Nick Perumov på tåget för någon månad sedan, & upptäckte att bestörtning över detta dessvärre uteblev, har jag sedan dess varit fullkomligt boklös! I ren chansning tittade jag modfällt in på det besynnerligt uppbyggda biblioteket vid Sergelstorg - det är så himla svårt att hitta böcker som charmar en numera. Men hör å häpna, som av ett Djävulens vingslag fann jag bokavdelningen "Kult" där redan min gamla flamma "I Avgrunden" av J-K Huysmans stod uppställd. Varför har inte alla bibliotek en egen kult-avdelning?! Jag fann iaf direkt två alster som fick följa med mig hem:

Den Förälskade Djävulen

 På omslaget, förutom en preppy rokokoherre som avspänt flyger runt på demonbevingad djävul, står det under titeln "Ockult roman från 1772". VEM kan inte vilja läsa något sådant?! :D Jag slet iaf ner boken från hyllan med vild blick. När följande sedan stod på baksidan var våra öden beseglade & "Den förälskade djävulen" fick följa med mig hem: 
 
"I denna legendariska ockulta roman från 1772 blandas demoniska krafter med flytande könsidentiteter och drömlik tvekan om vad som är verkligt och overkligt. Det groteska möter det poetiska och det humoristiska, i vad som kallats både den första esoteriska romanen och den första verkligt fantastiska berättelsen"

Yay! 

Christian Rosencreutz Alkemiska BröllopOm man är minsta lilla bevandrad i mystiska ordnar & sekter bör man känna till farbrorn Christian Rosencreutz, som anses ha grundat Rosencreutzorden. Ordern är ett hemligt sällskap grundat på 1600-talet som pysslat med mysko saker som esoteriska läror, alkemi, magi & har haft kändisar som Francis Bacon, Gustav III, Goethe, Descartes & George Washington som medlemmar. Om den här Christian Rosencreutz verkligen existerat eller inte vet man inte, men 1616 trycktes i hans namn för första gången "Christian Rosencreutz Alkemiska Bröllop". Följande flum återfinns på baksidan:

"Cristian Rosencreutz bjuds in till konungens stora bröllopsfest på det avlägsna muromgärdade slottet med sina väldiga salar. Endast de som kan lösa det kluriga gåtorna och klara de svåra prövningarna får komma hela vägen in och lära sig hur man tillverkar De vises sten, lockar till sig Fågel Fenix och vinner evig ungdom".
Redan på sida 7 förlänas man en mystisk symbol. Done & done! Den här boken fick oxå haka på hem!


Utöver dessa trivsamma alster att bita i, ska jag även såklart köpa Fias purfärska novellsamling "Den Plöstliga Dörren"! Den beskrivs som en novellsamling som "innehåller ett tiotal historier som rör sig i gränsområdet mellan fantastik, fantastik och vardagskomik. Från debutboken känner vi igen en gränslös, sedeslös språkglädje som frustar av vitalitet och vanvett. Allt är möjligt: en förväxt huvudfoting sitter i en tunnelbanevagn och gnäller, en man inleder en sexuell relation med en stor, svettig ost."

Den finns både på Adlibris & Bokus! Räcker inte det makabra innehållet kan man köpa boken bara för att Fia är så himla snygg:5 kommentarer:

barasaramara sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
barasaramara sa...

Jag håller själv på med Alvklingan atm och jag förstår att du inte blev bestört, den bits ju inte direkt.

Tyckte "Den förälskade djävulen" lät intressant, skriv gärna en rad om den när du ä klar så man får veta mer!

andreadoria sa...

Sara - jag ska faktiskt börja på den nu! Har precis läst ut 1616-års romanen som jag skrev om också. Återkommer med recensioner på båda! :)
Och ja... jag upplevde Alvklingan som ganska... stum? Det kommer liksom aldrig igång, blir snarare långrandigt. Nu har jag ju inte läst ut den så jag kanske missar ett fantastiskt slut, men ändå. :D

barasaramara sa...

Ser fram emot recensionerna! Jo, Alvklingan är minst sagt långdragen (men jag SKA läsa klart den!) fast det kan man ju förlåta när det är första delen av en trilogi. Jag har faktiskt större problem med hur den är skriven då det många gånger känns.. krystat. Lite svårt att förklara och kanske är det översättningen, vilket som går det bara inte hem hos mig.

andreadoria sa...

Sara - Jag håller med! Det boardar till lite klyschtråkig hela tiden. Jag gillade den precis i början, men sen dog liksom feelingen. Jag vet att det är orättvist att jämföra den med Tolkien, vilket jag försökt undvika. Men det känns som en seg fantasyroman. Du får berätta för mig om boken kommer igång öht. Isf kanske jag också läser klart den! Precis börjat på "Den Förälskade Djävulen". So far i like! :)