4 nov. 2015

Halloween DIY: "Hail Ming! Ruler of the Universe!"

I år hände det igen - trots att jag helt saknade peppen eller sugen i år. Festen var lördagen 31 oktober - onsdagen samma vecka började jag shoppa grejer för min outfit. Jag trodde ALDRIG jag skulle hinna, men det gjorde jag! Min outfit som MING THE MERCILESS, Flash Gordons svurna fiende, blev komplett!

Ming uppträdde första gången som Flash Gordons fiende 1934. Jag skapade en varm & långvarig relation med karaktären kejsar Ming när jag som liten såg 1980 års film FLASH GORDON, där ingen mindre än Sveriges stolthet Max Von Sydow spelade Emperor Ming. Den filmen har jag sedan dess sett säkert EN MILJON gånger, & jag får fortfarande gåshud av den mäktiga musiken när kejsar Ming första gången entrar scenen i filmen.

Att jag ville klä ut mig till kejsar Ming är något jag tänkt i flera år, men allt jobb med dräkten samt jobbig flintskallighet har stoppat mig. Men nu fick jag alltså ett ryck 3 dagar innan festen & BA GJORDE DET! Observera att jag inte heller hade någon symaskin, så allt som har sytts har gjort det för hand. Haha! Längre ner kommer en liten snabb How To-guide, för den om undrar lite hur man syr en egen Ming-dräkt :D

Iallafall! Såhär blev det:


Mings polare DEADPOOL kom förbi hem till mig på förfest. Ming & Deadpool käkade pizza & drack bubbel, såklart! När det var dags att ta sig till festen blev Ming mäkta oimponerad av Jordens transportsystem - "bussen" vägrade ju att dyka upp! Deadpool hade inga bra svar:  Kvällen var HUR kul som helst på partyt! Ambra har som alltid grymmaste Halloweenfesterna EVERZ! & extra jävla kul var att jag vann BÅDE "Nördigast Outfit" OCH "Bästa Outfit" - första gången historiskt någonsin nån vinner båda! :D:D:D Min fabulösa kompis Betty vann "Roligast Outfit" med sin mäktiga Crazy catlady outfit :D:D:DJag trivdes oväntat bra som flinto & i kejsar Mings lediga bekväma Yttre Rymden-stajl. Det var en grymt bra kväll! HAIL MING! 


Ming... MINGLAR! Hahahahaha! (förlåt)

Jag brukar få frågor om hur jag gör min Halloween-dräkt varje år & oftast brukar jag inte orkar knåpa ihop någon How To, eftersom jag är så himla lat! :D Men den här gången var faktiskt dräkten himla enkel att göra, så en liten extremt enkel guide följer!


MENTALA FÖRBEREDELSER! 
Jag brukar ALLTID inleda med att kolla på filmen som min karaktär är med i. Flera gånger helst, för att få maximalt med inspiration & fundera över vilka detaljer som är "viktigast" i dräkten. Man behöver nämligen sällan har med varenda lilla grej, utan det är helhetsintrycket som är viktigast. Jag ritar alltid hur jag tänkt mig det ska bli innan!

Jag bestämde mig för att försöka undvika att hela dräkten kändes alldeles för "schlager". I originalfilmen har Ming väldigt ljusrött glansigt tyg, samt EXTREMT glittrigt nyguld på alltihop. Generellt sett tycker jag att Halloweendräkter blir snyggare om man göra dem en nyans mörkare än originalet - det ger ett mycket mindre "plastigt" intryck. Så jag valde mörkare nyans på det röda, samt en mörkare mer varm guldton på detaljerna, än vad original-Ming har.

Ett varmt tips är också att googla dräkter andra har gjort av din utvalda karaktär. Har du tur hittar du inspiration! Men för det mesta hittar man klockrena exempel på hur man INTE vill att resultatet ska bli å kan därmed lära av andras misstag för att undvika dem. Här har vi två exempel på hur jag INTE ville att mitt resultat skulle bli:


Fniss/barf :D :( Chipsmannens chipskrage är obekrivlig & jönset till höger orkar jag inte ens kommenteraVERKTYG?
 • Tyglim
 • Tejp
 • Nål & tråd
 • Häftapparat
 • Bladkniv
 • Mannekängdocka från 50-talet

MATERIAL?
 • 5 meter mörkrött glansigt tyg från Olssons tyger (39:- /m)
 • 4 meter guldigt band från Olssons tyger (49:- /m)
 • 2 meter guldigt kantband från Olssons tyger (39:-/m)
 • En massa papp/kartong från sopsorteringen!
 • En mörkrödglittrig tröja från Myrorna (40:-)
 • En guldglittrig topp från Myrorna (30:-)
 • Metallic röda tajts + handskar från partykungen.se (149:- + 49:-)
 • En guldring med stor röd sten på (20:-)
 • Lösskägg från partykungen.se (49:-)
 • Baldcap från Smink & Perukmakarn (89:-)
 • 2 par blingiga metall-örhängen på Myrorna (20:- + 20:-)

Samlat kompott av skrot!

SEN DÅ?
Är man stressad med en dräkt är tumregeln nummer ett: lägg endast tid på det som syns. ALLA övriga detaljer, sömmar etc, kan med glädje fuskas ihop med tejp/häftapparat/lim/fantasi. Så gjorde jag denna gången, för att hinna. Det lämnade dock ändå ungefär 6-7 meter handsydda sömmar. OHWELL.

Först slängde jag ihop en hysteriskT enkel undersärk. Vi snackar typ en ärmlös avlång kvadrat  med två sömmar i sidan som lämnar ärmhål. Klippte upp slits längst fram, som fållades med Ming:igt guldigt kantband. Sydde även fast de två stora runda örhängena som de två cirkeldetaljerna Ming har på sin dräkt.
Ett fräckt & tufft bälte gjordes av lite utklippt kartong, som med hjälp av lim & häftapparat täcktes av rödglittrigt tyg! Intrikat utomjordiskt mönster skapades med hjälp av lim & några sömmar. Voila:
Överkaftanen syddes ihop på enklaste möjliga vis som en morgonrock med enorma ärmar! Jag stödhäftade med häftstift för att få ner kanter FORT SOM FAN & sedan handsydde jag alla synliga sömmar. Fördelen med att fulsy med lite häftstift är att jag sedan kan handsy framsidan med fagert guldigt kantband, som täckte fint & bra! Avslutade även med några guldknappar (slaktade örhängen part 2) som flådiga knappar på ärmarna.

Kragen då, ropar den vetgirige! Ja, den var nog jobbigast av allt. Först lyckas skära ut en bra form, vilket gick efter lite olika tester. Sedan slaktades både topparna från myrorna - den röda fick bli triangeln på kragen - den guldiga fick bli själv kragen framifrån. Allt fuskades till max så långt det gick - tejp, häftstift, tyglim!En extra krage, producerad av guldkantbandet samt en Barilla spagetti-förpackning, tejpades på som slutkläm innan hela baksidan täcktes med det röda glanstyget som resten av dräkten är gjord av.


Sedan handsydde jag ihop alla kanter längs med hela kragen - detta var jävligt pilligt, men just därför blev det ganska bra resultat. En symaskin hade ALDRIG lyckats med så rekorderligt resultat :D ALL HAIL HANDSYTT!
Ja ungefär så! :D 


Avslut för en komplett intergalaktisk diktator var såklart läckra metallicröda tajts, handskar i samma material, lösskägg, min goda vän MUA-Lina som hjälpte mig applicera bald capen & sminka/limma in den, samt elaka Ming ögonbryn, ögonskuggningar & en massa skuggningar i fejset. SEN SÅ! SEN ÄR MING FÖDD!
 


 ALL HAIL MING!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Overjordiskt bra! Sjukt imponerad och inspirerad! /Anja

andreadoria sa...

Weee! Tack för dina fina ord, Anja! :):):)

Anki sa...

Oh, glömde ju kommentera detta! Awesome, som alltid. Hoppas att det om några år blir en museiutställning av dina dräkter. :D

andreadoria sa...

Anki - haha stort tack! & grymt rolig ide - "Andreas Maskerad Museum"! :D Jag har faktiskt en dröm om att ha som typ en walk in closet eller en korridor där jag skulle kunna ha alla mina maskeraddräkten uppställde på dockor liksom. ÅÅÅÅH! :D Nerdgasm! Just nu kan jag ju bara ha en outfit framme åt gången :'(

Villfaren sa...

Glemte å si det: Jævlig imponerende!! :-D

andreadoria sa...

Villfaren - wiiiee, tack & bock! :)