31 jan. 2017

Är du dum i huvudet?

Jag tror vi är rätt många som upplever oss som kvicka, snabbtänkta & experter på att hålla många bollar i luften. En vardagshjälte som lyckas multitaska hela dagarna i ända. 

Jag verkar tex inte vara den enda som drabbats av bloggtorka. Hela bloggvärlden har sedan rätt lång tid gått ner i en Törnrosadvala. Jag tycker det är jävligt synd & misstänker att hänger ihop med denna återkommande multitasking. Man känner att man "inte hinner". De flesta verkar ha kortare å kortare attentionspan. Det är korta, snabba ryck som gäller. Instagram med ögonblicksbilder. Facebook med 5 rader långa uppdateringar. Videoklipp på max 2-3 minuters längd. Man orkar tex inte kommentera bloggar längre. Knappt ens klicka på ett like. Bloggägaren får intrycket av att ingen läser - trots att statistiken säger tvärtom. Allt som tar en sekund för lång tid hoppar man över.

Det är lite läskigt. Jag märker själv att jag uppslukas av denna blixtsnabba konsumtion. Det får mig samtidigt att tänka på när jag läste att de som har flera bollar i luften kan uppleva sig själv som smarta & kvicka, men att det i själva verkar gör oss dummare och sänker vår IQ. in other words - man blir korkad av att ha för mycket igång i hjärnan på en & samma gång. Jag tänker som en dator med tusen program tuggandes i bakgrunden samtidigt... Då kan man ju fråga sig hur fan det påverkar vår hjärna med den blixtsnabba ständiga konsumtion av Facebook/nyheter/instagram/snapchat/twitter vi alla bollar med samtidigt som vi jobbar, lagar mat, tittar på film, är på restaurang, umgås med familjen, spelar tevespel?

Alltså egentligen, vafan.

Jag har kompisar som börjat med mobilfria kompisträffar. Fatta grejen. Jag själv tänkte direkt "fan vad drygt" men insåg snabbt att det vore ju befriande. Jag tillhör själv gruppen som egentligen blir extremt irriterad av om man sitter ett gäng på pub eller restaurang & ngn plockar på mobilen konstant. Det känns som ett dåligt betyg av sällskapet - ni roar mig inte tillräckligt. Samtidigt som jag vet att det inte är en medveten handling, utan snarare precis samma sak som över allt. Snabb, enkel konsumtion. 

Jag har tex suttit & skrivit på en sådan där inlägg om Förväntan På Ditt Nya År-frågestund. Det är kul, & läskigt. Lyckades inte göra klart den riktigt. Fast jag vill. Men sedan slog det mig. "Ingen kommer orkar läsa det här ändå. Det är ju längre än 10 rader". Depressionen. Jag är ju själv likadan! Är ett blogginlägg alldeles för långt läser jag det sällan. Även om ämnet intresserar mig. Jag sparar oftast länken & läser det eventuellt innan jag ska sova eller på bussen hem. Om jag inte är upptagen med alla annan multitasking jag inte hunnit med under jobbet & därmed måste avhandla efteråt.

Dessutom gick jag utbildning på jobbet häromdagen om beteenden på webben. Som läsare orkar man ungefär läsa 30 % av en sida på webben. Alltså knappt en tredjedel. Man läser inledande 30%, sedan skummar man snabbt igenom resten för att inte alls läsa slutet. Med andra ord är det förmodligen ingen som läser den här delen av mitt inlägg :D Så det är väl bäst jag rundar av denna randoma tankespya om vår hjärnas överbelamring av snabba (inte sällan helt oviktig) information. 

Men bilder tror jag de flesta kanske ändå kollar på. Så vi kör lite blandat kompott från 2017 so far som gör mig glad:
 
8 kommentarer:

Anonym sa...

Så fin hårfärg, vad använder du för någon? :)

Hannah sa...

Bara som motvikt, jag har sedan länge bokmärkt din blogg, och går in och läser ALLT du skriver med någon månads mellanrum, ofta så resulterar det även i att jag googlar vidare efter intressanta tips och tricks :)

Keep up the good work :D

andreadoria sa...

Anonym - åh! Tack så mkt! För det mesta färgar jag med Original Minerals på frisörsalong. Men annars användar jag "punkhårfärger" hemma, som tex Directions, eller Manic Panis. Min favorit just nu är Crazy Colors, billigt å bra! Läcker aldrig färg & ger bra resultat. :)

andreadoria sa...

Hannah - åh wow, är det sant?! Gud vad glad jag blir! Tack så mycket för dihn kommentar. Nu får ajg nästan dåligt samvete för att jag inte uppdaterat på så länge. Får jag fråga vilken typ av inlägg du gillar bäst? Så får jag lite inspiration!

Tack igen! <3

andreadoria sa...

Hannah - PS, är hellaholics.se din sajt? :O Så himla mycket fina pryttlar!

Hannah sa...

Yes helt sant :). Men trots det så har jag aldrig tidigare kommenterat något så typisk nutida surfare där.

Vad jag gillar:
A) Den värmer mitt gamla subkulturella hjärta :)
B) Mixen, personliga betraktelser, tips om smått och gott från läpp-gunk till bra dokumentärer.
C) Din kunskap och intresse för historia, vilket jag uppskattar att få ta del av.
D) "Inget nonsen" attityden och några välriktade kängor till sånt som suger i dagens samhälle piggar alltid upp.

Sen så äter jag mkt veganskt och är rödhårig så smått partisk ;)

Hannah sa...

Hellaholics- Tack! Jepp det är "min" site, är med och driver den. Kul att du gillar sortimentet :)

andreadoria sa...

Hannah - Hurra! Tack för din lista, jag blir sjukt inspirerad faktiskt. Du tände min blogg-gnista igen! Tack :D Får man fråga hur tusan du hittade dit in the first place?

Väldigt fina saker på sajten, kommer garanterat shoppa hos er. Älskade en choker samt två halsband. Man kan aldrig ha för mycket bling.