4 jan. 2017

"Sex and the church"

Oh you lucky ones - just nu ligger en av mina favoritdokumentär-serier uppe på svtplay. Tyvärr bara 2 avsnitt av 3 i nuläget, och tiden rinner ut!


Det är historieprofessor Diarmaid MacCulloch, som specialiserat sig på kristendomens historia, som ger oss en fantastiskt lustfylld (pardon the pun), matnyttig och underhållande dokumentärserie om kristendomens relation till sex genom historien. Han visar hur kristendomen & den västerländska kulturen växt allt mer isär under de senaste trehundra åren & hur en alltmer ifrågasatt kyrka lett till en större självständighet för kvinnor. 

MacCulloch ger sig i kast med att titta närmare på människors förhållande till sex genom historien och vilken roll kyrkan har spelat i frågor som sex, äktenskap och kön. Från missionärernas spridning av kristendomen via Europas häxprocesser till 60-talets sexuella revolution. Det är smaskigt! Det är djuplodande! Det är allt man älskar med BBC!Det här är RIKTIGT bra! Självfallet är del 2 "Sexual revolution" min favorit eftersom det handlar om medeltid, reformationen och den följande konflikten mellan katolska och protestantiska kyrkan där bråket om sexualitet eskalerade i Europas häxprocesser under 1600-talet. Men det inledande avsnittet "From pleasure to sin" beskriver hur kristendomen skapade västvärldens syn på sex, kön och sexualitet. Allt man behöver veta om kristendomens födelse, dess hysteriskt ångestladdade relation till sexualitet och kvinnor samt hur ideen om celibatet växte fram.

Om ni missar avsnitten på svtplay, går dokumentären alltid att hitta online, nånstans, på något sätt ;) Den engelska titeln är "Sex and the church" och gavs ut av BBC 2015!

Inga kommentarer: