25 jan. 2018

Vad gör du när zombieapokalypsen slår till?


Jag vet inte hur vanligt det är, förmodligen mer vanligt än jag tror, men jag älskar att grubbla över hur jag skulle hantera en zombieapokalys. Innan jag somnar brukar jag ligga & grunna på bästa packningen, & har jag fått en öl innanför västen kan jag sitta i timmar å tjöta med folk om vart de skulle ta sig om apokalysen slår till.

Men jag inser att hur charmiga zombies än är, så är det förmodligen inte zombies som skulle trigga en krissituation. Istället är det förmodligen långt mycket läskigare saker som Trumputin, naturkatastrofer eller klimatförändringar. Oavsett är det ju rimligt att börja fundera över hur väl förberedd man själv är om kris skulle uppstå - zombies or not.

Igår vad jag och Fia på föreläsningen "Prepping, förberedelser och tankar om undergången" på ABF-huset i Stockholm, arrangerat av Civilförsvarsförbundet. Det var tre föreläsare, bla Herman Geijer som är Sveriges zombie-expert samt Jan Alsander som är utbildad i militär överlevnadsteknik. Det fem bästa tumreglerna som jag tog med mig efteråt är dessa:

TOP 5 ZOMBVIVAL TIPS
  1. 7 dygnsprepp. Som privatperson ska man klara 7 dygn utan el och värme. Stat/kommun kommer kunna fortsätta ansvara för livsnödvändiga funktioner. Men resten ska du kunna klara själv. Inte många som har kolla på detta.
  2. Handla dubbelt. När du mathandlar, köp lite extra av det du äter ofta med schysst hållbarhet. Då konsumerar du ändå grejerna och har samtidigt lite extra i skåpen.
  3. Information. Garantera att du vid elavbrott ändå kan få tillgång till information. Säkraste kortet: vevbar radio.
  4. Värmereka. Har du tätningsmöjligheter, sovsäck, varma kläder, tält (kan slås upp inomhus vid kyla), värmekällor som inte kräver el? Har du bra möjligheter att släcka eld om ngt går snett?
  5. Vatten är boss. Har därför tillgängligt vattendunkar att fylla på samt vattenreningstabletter. Vi i Sverige behöver inte främst oroa oss för att vatten kommer ta slut (detta finns det tydligen bra backup för) men däremot kan man själv få ansvara för att hämta vatten.
Sedan pratade typ alla tre om att man ABSOLUT måste ha god grannsamverkan & ha workshops med dem för att ha backup. men alltså, nä. Jag är alldeles för mycket stockholmare för det. Grannar är onda som snor tvättider & borrar tidigt på morgonen. Jag planerar att hänga mef familj & vänner - hederligt folk!

Så jag å Fia planerar faktiskt att styra en typ workshop där någon från Civilförsvarsförbundet kommer å preppar en för vad man ska tänka för att klara sig utan el & vatten i 72 timmar. En apok-fest, helt enkelt. Jag längtar redan :D


Me en uppvevningsbar nödradio då, utropar den orolige! Jo vafan, det första jag gjorde idag var att köpa en för 400:-. Men alltså, kolla hur fin, liten, & fantastisk den är:

Om det är just zombieattack som är krisen vi står inför, har jag redan på ett ungefär bestämt vad jag ska ha för utrustning. Jag äger ju nämligen ett helt MC-ställ i skinn, med boots, handskar & hjälm! Med allt detta ordentligt påpälsat, hjälmen säkrad under hakan & mitt baseballträ i högst hugg känner jag att man är sätt sejf mot naffsande odöda? Right? 

Sedan inser jag att jag givetvis förmodligen är körd om zombien attackerar... Men vafan, drömma går väl? :D NEVER GIVE UP DA DREAM!

4 kommentarer:

Mimmi sa...

Hittade hit totalt slumpmässigt via Cinderalley där jag sitter och tydligen i mesta möjliga mån undviker att jobba och OMG JAG MED kände jag när jag läste detta. Ingen av mina vänner förstår mig, dom tycker jag är galen, men det här är mitt bästa tänk. Nu råkar jag ha ett lantställe som en gång i världen var ett mini-litet enfamiljslantbruk som än idag inte har el eller rinnande vatten men brunn och vedeldad värme/spis så i min fantasi flyr jag såklart dit. Jag tänker dagligen på vad jag ska köpa för fröer att odla, hur jag ska få tag på receptbelagda bra att ha-saker som antibiotika och smärtstillande, vad jag kan odla själv och vad som måste köpas i bulk, vilka funktionskläder en borde köpa i förväg, att jag redan nu borde installera värsta bästa solcellslösningen osv. Odlingsböcker? Vattenreningstabletter? osv osv i evighet amen. Plus vilka av mina helt oförstående vänner jag ska rädda livet på och ta med mig när apokalypsen kommer då..

andreadoria sa...

Mimmi - fan vad roligt att du hittade hit via min gamla kompis Sanna! <3 Och ännu mer roligt att det finns fler zombie-preppers därute som inte kan annat än grubbla över detta, OM & OM IGEN.

Alltså, vilken dröm med ett litet hus som GJORT för att överleva zombieapokalyps i. Jag advocerar givetvis att du ska fixa solceller omedelbart. Vattenreningstabletter samt 10 liters ihopfällbara plastdunkar har jag precis inhandlat haha! :D Jag har landställe också, väldigt bra placerat på en ö ute i havet. MEN det är i Bohuslän & jag bor ju i Sthlm så jag har insett att jag inte kommer överleva hela vägen tid. Jag måste ha andra planer. Jag bor själv på bottenvåning så att stanna där vid zombapok är ingen bra ide. Är det bara random naturkatastrof ett tag drar jag nog hem till mamma å hennes gubbe som har en stor takvåning med en massa balkong. Känns smart.

Vilka vänner man ska hjälpa är en sak - men frågan är vilka vänner man ska TVINGA med :D Har du några vänner med special skills? Jag vill ha med en hund också, tänker att allt blir bättre med en hund. Har dock ingen egen så det där blir något att lösa på plats.

Fan.... nu blir jag taggad på ett till apok-inlägg :D Tack för inspirationen!

Mimmi sa...

Haha så pepp nu! Jag kan knappt prata med min snubbe om det här, han gillar visserligen off-grid/självförsörjande-grejen men har uppenbarligen heller ingen himla fantasi och trillar över att ”det inte är på riktigt”. Säger han nu ja. I min ”fantasi” (du och jag vet ju bättre) har samhället rasat samma a la ”a hand maids tale”. Vårt ställe ligger 1,5h från där vi bor och i stort sett isolerat, närmsta året-runt-granne är 600m genom kärr och skog. Vi har också 2,5ha varav ca 1,5 odlingsbart mark. Liten solcell finns men inget som duger när kriget kommer. Idag beställde jag en bok från Statens Lantbruksuniversitet om gamla tiders köksträdgårdar, härdiga arter och tips o trix osv. Jag har redan tänkt ut vilka som ska med utifrån färdigheter som sjukvård, allmänt bra allmänkunskaper (vi har barn, ergo - någon måste bli lärare) och allmänt bra duglighet i sånt som muskler och arbetsduglighet. Just nu rör sig mina tankar väldigt mycket kring odling, även läkeväxter, och hur man ska tänka kring lantdjur. Höns är givet. En katt har jag men också tänkt på en till hona för att hålla mössen stången och en hund för säkerhet. Tänker också på verktyg, man lär ju behöva vara bra utrustad med verktug man kan laga själv vid behov osv.

Ja skriiiiv!

Mimmi sa...

Angående dugliga vänner är min kompis ambulanssjuksköterskan som också är utbildad för att jobba på akuten given. Skulle också vilja ha med en jägare. Ingen stor köttätare men fisk och vilt kan nog kanske bli nödvändigt. Det och att personen då också får bli säkerhetsansvarig. Mest tänker jag att alla måste ha någon form av funktion och inte får vara nån slö mespropp.