5 sep. 2012

Gröna djupdyk i konsumtionsdjungeln

Kantarellplockning har förvånansvärt mycket gemensamt med att försöka orientera sig i marknadens infernaliska utbud. För det mesta får man syn på sådant som förmodligen är riktigt giftigt, eller bara är genuint skit. Inte sällan heller sådant som ser ut som det man är ute efter men som visar sig vara en halvkass lookalike. Its a jungle outthere!

Men när man väl ser den där soligt gula lilla kantarellen som ropar ditt namn bland konsumtionssamhällets uppspydda produkter känns det ändå jävla fint. Som tex när man hittar ekologiska produkter (som inte är testade på djur) med Aloe Vera, som en deodorant helt utan alimuniumsalter eller en supersnäll aloe vera-gel cleanser?
En annan kantarell jag fann & gav min karlslok i present är famösa hudvårdsserien för män Bulldog från Storbrittanien. Dom satar på naturliga ingredienser & är certifierat icke testat på djur. Fullproppat med 8 essential oljor, grönt te, gröna alger, konjac mannan & vitamin E. Dessutom lovar britterna att "our products never contain parabens, sodium laureth sulfate, artificial colours, synthetic fragrances, or ingredients from animal sources." Kan det bli bättre, gott folk?Så där har ni mina senast funna kantareller, from me to you.

9 kommentarer:

Anna Nio sa...

Kolla in mina nya älsklingar, Pacifica, som jag oförhappandes snubblade över när jag var i LA i våras.

Deras body butter är helt jävla underbara (eller, jag har bara testat en doft än så länge, Hawaiian Ruby Guava, luktar smaskiga frukter deluxe och gör huden så jävla mjuk och skön), och jag upptäckte inte förrän efter att jag kommit hem, och ville beställa mer kräm, att de inte testar på djur, inte använder parabener (bl.a.), främjar närproducerade, naturliga råvaror, använder återvunnet förpackningsmaterial, samarbetar med olika miljörelaterade foundations och dessutom skänker pengar till women's shelters. Hur bra är inte Pacifica? Jag hjärta dem! :D

(Det enda dåliga är att de inte levererar till Sverige, så man får snällt be vänner i andra länder att hjälpa en på traven så länge. Annars får man hoppas att de börjar skeppa till Scandiland snart, helt enkelt.)

andreadoria sa...

Nio - Aaaah vad najs med ett amerikanskt företag som verkar ha hjärtat på rätt ställe för en gångs skull <3 Älskar sånt! Jävligt synd att de inte skeppar hit, du kanske kan kirra en deal med Sanna? ;D

Synd att du inte föll för LUSH alltså, deras ansiktskrämer är i min värld helt oöverträffade. Krämer för kroppen gillar jag både sheabutter & ekologisk vanilj-varianterna som finns på Yves Rocher. Om du är ute efter tokfruktiga krämer borde ju Bodyshop vara up your alley? När du har torka på Pacifica that is :D

F sa...

Bulldog <3 <3 <3

Maddis sa...

Åh, den deon verkar ju asnajs men Yves Rocher har gått över till den mörka sidan och testar på djur :(

http://www.forskautandjurforsok.se/djurforsok/exempel-pa-djurforsok/kosmetikatester/lista-kosmetika-inte-djurtestats.php

andreadoria sa...

Chrull - Haha alla killar verkar älska bulldog :D

andreadoria sa...

Maddis - det där stämmer inte riktigt. Eller saken är den att Yves Rocher lanseras i Kina, där myndigheterna kräver att ALLA produkter ska vara testade på djur & genomför därför djurtestar på även utländska produkter. :( Det är alltså så att Yves Rocher som säljs i Kina är djurtestade, men av Kinas egna myndigheter. Yves Rocher testar alltså inte sina produkter på djur, men iom att det som säljs i Kina är djurtestat så får Yves Rocher inte längre vara med på listan. Krångligt!

andreadoria sa...

Maddis, här är urklipp ur mailsvar från Yves Rocher som jag hittade i Vegan.nu:

"Det finns länder som på grund av bristande förtroende för alternativa metoder, beslutat att genom lokal lagstiftning kräva och därför genomföra djurtester. När det gäller Kina, exporterar vi sedan flera år tillbaka, ett visst urval av våra produkter, för att marknadsföras till de kinesiska kvinnorna. Kina har nyligen ändrat sin lagstiftning och kräver tyvärr djurförsök av alla kosmetiska produkter. Detta görs av dem själva, innan lansering av produkterna, på lokala testenheter i landet. Då vi har en fortsatt handel med Kina, har vi som en följd av förändringen, tagits bort från listan hos Djurens rätt. Vi beklagar detta, men understryker samtidigt att vi kommer att fortsätta kampen med att påverka myndigheters tilltro till alternativa metoder och därmed sluta med djurförsök.
Vi har kontaktat vår branschförening och föreslagit ett förstärkt samarbete kring frågan. Vi har också kontinuerlig kontakt med vårt franska huvudkontor, där vi lyft ämnet för vidare diskussioner."

Maddis sa...

Det var ju ett klokt svar från dom men jag själv slits i var jag ska ställa mig till det hela. Företagen har ju ett val ifall dom vill att deras produkter ska djurtestas eller inte där, att sälja eller inte liksom.
Det är ju samma sak med massa märken nu, MAC och Urban Decay t.ex och UC drog ju sig tillbaka och kommer inte sälja i Kina när lagen är som den är. Jag hoppas verkligen på att de västerländska företagen som kommer dit kan påverka lagstiftningen.

andreadoria sa...

Maddis - Eftersom inga produkter som Yves Roches säljer är testade av djur, så känner inte jag något problem med att köpa dem. Sedan att Kina inför JÄVLIGT suspekta regler för varor som lanserar där, är bara tragiskt. Kanske hjälper det om i landet etablerade företag tar upp saken till diskussion? Jag vet faktiskt inte. Kina är ett skitland, kan man iaf enkelt konkludera.