17 sep. 2012

När Djävulen kärar ner sig...


Den Förälskade Djävulen har undertiteln ”ockult roman från 1772”, vilket får i allafall min litterära hjärtmuskel att klappa lite snabbare. Låt mig förklara lite snabbt vad den här boken handlar om:

Snyggingen, officern & ungsprätten Alvare super till med ett gäng spännande ockultister, som snart lurar med honom på märkliga ritualer, där Alvare för att impa på gubbarna framanar självaste Djävulen. Alvare betvingar stackars Djävulen att betjäna honom, dels som hund, page, underhållningsdam & slutligen en underlig könslös betjänt vid namn Biondetta. Det märkliga med den här Biondetta är att könsidentiteten till en början är mycket oklar & Biondetta svävar mellan att benämnas som en han och en hon. Betjänten vägrar lämna sin herre Alvares sida som så småningom börjar utveckla komplicerade kärlekskänslor för den suspekta Biondetta, som efterhand framträder som en kvinnlig, lockande och intellektuell gestalt, vilket naturligtvis förvrider skallen på spanjacken Alvare.

Den förälskade Djävulen kan te sig något förvirrande för en modern läsare. Förväntar man sig en skräckroman som vi är vana vid den, kommer man inte få några kalla kårar. Väntar man på lite erotik som vi känner till det ska ta fart, lär man bli besviken på 1700-talets extremt symboliska, indirekta berättelseteknik - är man ute efter snusk, får man läsa mellan raderna. Ändå anses Biondetta vara litteraturens allra första riktiga Femme Fatale, förlagan till sexiga vampyrdamer & farliga dames.


 Boken har två olika slut vilket är rätt spännande - vi får ett extra omarbetat slut som kom med andra utgivningen. Den Förälskade Djävulen är humoristisk, sedelärande skönlitteratur skriven för att underhålla & småskrämma 1700-talets läsare. Den blev hysteriskt populär & myterna kring författaren Jacquez Cazotte likaså. Med två riktigt spännande efterord, skrivna av surrealisten Gérard de Nerval & ockultisten Eliphas Lévi, inser man snart att mytos kring författaren kanske är ännu större än hans bok. Cazotte ansågs haft förmåga att se in i framtiden & skall ha förutspått delar av Franska Revolutionen, han ska ha blivit indragen i hemliga ordnar som Illuminati, & han hamnade själv i giljotinen som en ”mystical monarchist”. Han har influerat författare, mystiker och forskare.

Så kanske får man erkänna att det är författaren som gör boken intressant i det här fallet. Men den är ett oerhört viktigt avstamp i den samtida litteratur & Den Förälskade Djävulen är därför en bok man ändå bör ha läst. I utgåvan från Malört Förlag blir boken komplett med långt förord, & två härliga efterord vilket gör den här utgåvan priceless. Går troligen inte längre att få tag på, då Malört gav ut boken i endast 616 exemplar. Men biblioteken bör fortfarande ha ett par exemplar! Ut å leta!

Endast boken Den Förälskade Djävulen får nog bara 3/5 men Malörts version med alla smaskiga efterord ger ändå en fyra:


3 kommentarer:

barasaramara sa...

Tack för recensionen! Blir till att finkamma biblioteket :)

andreadoria sa...

Youre welcome! Hoppas du gillar boken! & som sagt - leta efter Malörts utgåva, man får så väldigt mycket härligt extra!

barasaramara sa...

Det ska jag göra! Malört verkar vara ett förlag med massa godis tbh, bra sugen på den där varulsvboken med!