19 sep. 2013

All hallow's eve

SNART ÄR DET HALLOWEEN! Jag vet inte hur många procent av befolkningen som gläds lika mycket över detta som jag, men visst finns ni därute? :D

I min lilla kompiskrets är Halloween heligt. Min kompis Ambra har alltid en episk Halloweenfest där alla gäster lägger ner massor med tid & knåp för att ha så schyssta kostymer som möjligt. Jag är en av dessa hängivna gäster – jag har kört Freddy Kreuger, Åskguden Tor, Red Sonja, Leatherface, WWI-hauptmann, Predator. (Vad det blir i år är en hemlis!) 

När folk som inte riktigt vurmar för maskerader ser bilder från denna fest brukar frågorna hagla: Hur lyckas alla med så fina kläder? Hur mycket tid tar det inte att fixa? Hur får man idéer till vad man ska klä ut sig till? Så nu tänkte jag göra ett litet inspirerande inlägg, lagom tid innan maskeradinbjudningarna trillar in! Vad bör man, enligt mig, absolut tänka på då man ger sig i kast med denna alla själars natt? I give you:


DREJJAS SIMPLE GUIDE TO HALLOWEEN!Vad ska du vara utklädd till?
Vad i helsefyr ska man klä ut sig till?! Den här punkten är ju inte helt överraskande viktigast. Ledord för mig är: dyrkan. Jag brukar alltid försöka klä ut mig till karaktärer som jag personligen älskar. Eller figurer som jag tycker är extremt läskiga eller imponerande, eller bara idoler. Tänk såhär: Allt som är elakt, dött eller mäktigt funkar sjukt bra.
För att inspirera lite, ställ dig den här typen av frågor för att komma på någon riktigt cool karaktär:

  • Vilken är din favoritskräckis eller film, finns någon karaktär i den som du vill vara? (Exempelvis Freddy Kreuger,  Wicked Witch of the West,  Leatherface)
  • Vilken är din favorit-onding i historien? (Exempelvis Rasputin, Elisabeth Bathory, valfri seriemördare)
  • Eller kanske någon som dog på ett spektakulärt sett? (Exempelvis Marie Antoinette, Ceasar eller Lady Diana)
  • Någon tuff/elak/läskig seriefigur? (Exempelvis Cruella de Ville, Pingvinen eller Green Goblin)
  • Kanske en mytologisk figur? (Exempelvis Kali, Hades eller Medusa)
  • Symboliska figurer för död/sjukdom/mörker/okända? (Exempelvis Flicka med räfsa, skogsrå  eller Pestdoktor)
  • Känd karaktär från bok eller teater? (Exempelvis Faust, Riddar Kato, Richard III eller Dr Jekyll Mr Hyde)


Vad ska man absolut undvika?
Det finns flera saker man aktivt ska undvika, imho, när man planerar sin outfit:

Standardiserade outfits - häxa, spöke, Dracula, djävul. Sådant som man GARANTERAT ser på varenda Halloween-fest världen över. Extremt mycket gäsp, såtillvida du inte gör en helt unik & egen version av det hela.

Köpta paketlösningar - Färdiga halloweenoutfits från Buttericks är horribelt. Lika fula som oinspirerande & dyra.

Sexifierade skräckfigurer -  sexiga versioner av standardiserade outfits (i.e sexig djävul, naughty spöke, porrig häxa). Så jävla boring, ni kan bättre tjejer!

Överdriven blodanvändning - att det ser ut som att något hällt en hink med blod över dig är inte läskigt, så tillvida man inte har blodskräck eller är utklädd till Carrie. Använd blod mycket sparsamt. 

Oengagerad zombieoutfit - det har gått inflation i zombies. En zombieoutfit gjord riktigt bra kan kamma hem skyhöga poäng i coolhet, men en slapp oengagerad zombieoutfit med en hink blod hälld över dina vanliga kläder, vita linser & ett påklistrat sår i pannan vinner inga poäng i världen.


Hur gör man själva outfiten?
Okej, du har bestämt dig! Hur går man nu tillväga? Jag föreslår att du börjar med att bildgoogla skiten ur ditt objekt! Bestäm dig hur du vill att din slutgiltiga outfit ska se ut & överväg hur noga du ska vara med detaljerna. Allt måste inte stämma t punkt å pricka - det viktiga är att du har en bra helhet. De viktigaste & mest typiska attiraljer för din karaktär ska du försöka få med, men precis allt är inte nödvändigt.
Sen är det dags för de mer praktiska frågorna. Överväg budget - hur mycket är du beredd att lägga ut för att skapa din drömhalloween-outfit? Vilka props kan du bygga själv respektive vad kan du köpa - googla tradera & maskeradbutiker på nätet, samt DIY-videos. Har du kanske delar i din outfit du kan låna ihop av kompisar eller familj?

Det kan också vara en tanke att ha en backup-karaktär man kan tänka sig att köra istället, om man inser att budget/tid inte räcker till.

Är du stressad & pank?
Ibland har man varken tid eller pengar att krångla till en spexig outfit. Men då kan man kirra en budgetvariant: kom på en karaktär som inte är alltför olik dig själv i kroppsbyggnad, eller frisyr/hårfärg - då slipper du köpa peruk eller bygga ut kroppen. Fundera på vad du redan har tillgång till? Har du någon gammal maskeraddräkt som kan omvandlas till mäktigt? Om man bara har lite fantasi går dessutom det allra mesta att byggas av gamla kläder, tejp, lim, nål&tråd, fantasi, tjockskallighet... egentligen bara din egna fantasti som sätter gränserna, som de gamla grekerna sa ;D


Just let IT happen, folks!

THERE WE GO! Där är min bästa tips! Om folk är intresserade av lite mer handgripliga praktiska tips, så skulle jag kunna köra ett inlägg om mina gamla outfits? Hur jag byggt, pillat eller sytt? Lite tips & trix? Finns intresse så kör jag! Pip bara till! :)


Happy Samhain!

8 kommentarer:

FannyWiola sa...

AHHH så himla pepp!

andreadoria sa...

Weeeee jag med! :D vet du vad du ska klä ut dg till? :D

Miss Anthropia sa...

Fasen vad kul med Halloween fest, älskar skiten! Haha :D
Jag skall hålla i en liten Halloween fest själv men är lite rädd det blir tråkiga zombies och paket lösningar på alla gäster trots riktig att man gett två månaders varsel...

Ellet sa...

Jag brukar alltid försöka övertala andra att klä ut sig till leftovers. Men ingen vill ju! Och jag har officiellt aldrig varit på en vettig maskerad förutom på Surfers i Visby och då hade man ju inte en enda krona att lägga på någon utklädnad överhuvudtaget. Det har gått inflation i maskerader också, sen folk blev vuxna. Buhu!

andreadoria sa...

Miss Anthropia - Hurra, fler som delar min passion! :D Ja det är ju sjukt svårt att tvinga folk att lägga ner lite kärlek bakom sina outfits, särskilt om de inte gillar Halloween elelr att klä ut sig. En ide kan ju att vara att försöka flagga för att du vill att folk anstränger sig lite, & efter hand kommer du lära dig vilka av dina kompisar som tycker att det är kul på riktigt & då kanske du kan inrikta dig på att hålla festen för dem? Min kompis Ambra har väldig hög ambition på sin fest, & alla vet det. De kompisar som inte tycker att det är kul med maskerad struntar helt enkelt i att gå :D
Vill du vara hård kan du ju gå ut med en dresscode: Det räcker inte med ett djävulsdiadem liksom utan man ska ha en komplett outfit? Att man ABSOLUT INTE får komma outklädd?
Svårt sånt där! Fast jag tycker man kan ställa lite krav på sina gäster, det är roligare för alla.

andreadoria sa...

Ellet - Vi finns kvar, jag lovar! Vi vuxna som ÄLSKAR att klä ut oss! Tro mig! :D I sthlm finns ju många stora skitbra halloweenfester, så är du riktigt sugen så ta med din en lika passionerad utklädare till Sthlm & festa loss? Det slutar INTE att vara kul med maskerad för att man passerar 25! Det är en myt! :D Stå på dig!

Septikemi sa...

Sheit vad bra guide! Älskar Predator-otufiten! Jag är jättedålig på att planera bra till Halloween. En enda gång har jag ansträngt mig och då var jag den halshuggna damen från novellen "Den tyske studentens äventyr" (Washington Irving), men allt håret kladdade fast i dermavaxet så jag blev rejält avtänd.

andreadoria sa...

Septikemi - Tack! Ja predator är en av mina favoritoutfiter, men den var sjukt jobbig å klä på sig. Tog TIMMAR för oss att göra oss redo :D

Åh! Det var en jävla bra outfit! :D Låt inte kladd avskräcka dig. Det är inte smärtfritt med en bra halloweendräkt :D