30 sep. 2013

Vill du verkligen döda oskulder? (Eller kattungar?)

Den här veckan har vi dragit igång tema på mitt jobb - miljövänliga veckan. Det hela cirkulerar egentligen kring Internationella Vegetariska Dagen som infaller imorgon tisdag 1 oktober!

Med anledning av detta, i kombination med att jag är en hängiven miljönörd, skapade vi en helt egen liten miljöinsats bland mina kollegor, medelst ett stycke övergiven kartong som ursprungligen innehållit något slags datortillbehör - Kartong För Kartong, skulle man kunna kalla det :D


På mitt jobb dricker nämligen de allra flesta kaffe i pappmuggar. Och efter varje kaffe, slänger folk muggen i papperskorgen. Mina tappra försök att få kollegorna att använda en porslinsmugg, eller att använda samma pappmugg till flera koppar kaffe, möts av idel rynkade näsor. Så det näst sämsta alternativet är såklart att aktivt börja återvinna alla pappmuggar. Så så fick det bli. Kartongen är nu alla dessa förbannade pappmuggars nya hem. Som sedan töms i insamlingen för pappförpackningar i källaren. Så har vi tänkt. Hoppas det blir en stor succe!
Det här med att återvinna pappförpackningar, är det så jävla viktigt, märker jag att folk tänker? Papp är ju både nedbrytbart i naturen & går ju så bra å bränna! Papperfibrer går visserligen att återanvända, det vet ju det flesta eller hur? Men att en pappersfiber går att använda så många gånger som SJU GÅNGER innan den är uttjänt, det vet inte så många. Och här kommer twisten: alla pappförpackningar som används för matvaror eller är i direkt kontakt med mat är ALLTID s.k virginfibers, dvs första gångsfibrer - fresh from the forrest! Fibrer som utan problem kan återanvändas hela sju omgångar!
Vad betyder då det här? Jo, det betyder att varje gång du slänger en pappförpackning istället för att återvinna den, går det alltså direkt från TRÄD till PAPPERSKORG! Utan att återanvändas en endast gång, trots att förpackningen har 7 liv precis som en katt! (Jämförs med fördel att i kallt blod mörda en kattunge!) Det är ju ändå ett jävla slöseri, eller hur? :(
Så vad säger ni? Ska vi inte ge alla dessa oskuldsfibrer ett par chanser till? Bara diska ut dem lite & återlämna dem till miljöstationen för att få chansen att rocka ett par gånger till? För handen på hjärtat... vem vill dö oskuld?

5 kommentarer:

henrik gallon sa...

Vi använder bara plastmuggar som vi säljer i soporna. Papper skulle aldrig användas. Det kommer ju från naturen ;)

henrik gallon sa...

Vi använder bara plastmuggar som vi säljer i soporna. Papper skulle aldrig användas. Det kommer ju från naturen ;)

andreadoria sa...

Henrik, ditt gamla TROLL! :D Men frukta icke, även plastmuggar går UTMÄRKT att återvinna ;D

Eric H sa...

Kan inte förstå denna ovilja att använda porslinsmuggar. Om man nu dricker så mycket kaffe behöver man ju knappt diska den mellan gångerna heller och dessutom kan man ju ha en personlig mugg på skrivbordet eller i fikarummet.
Jo papper går att elda men jag föredrar ved i min kamin. Då har det inte nyttjats en lång industriell process för att fixa "veden".

Nu skall jag fylla på min temugg som diskas mest sporadiskt om jag lämnar den så min fru hittar den.
Och nej, den är faktiskt inte ett dugg äcklig :)

andreadoria sa...

Eric H: Jag delar helt ditt oförstående - så svårt är det väl inte att skölja ur koppen & återanvända den? Men det tycks vara förknippad med någon slags äckelkänsla att använda samma kopp två ggr. Helt obegripligt. Det gläder mig att det finns några porslinskoppsvänliga kvar därute! Unite! :D