29 dec. 2014

I am not come againe to amaze the eye, but the corrupted foule to terrifie. Let not my shape afright you, but my crimes, for the securitie of future times.

Dags för dagens onödiga, fast ändå nödiga, historiska vetande! :D

Har du någonsin funderat på varför vi associerar spöken med vita lakan? Det härstammar inte helt märkligt från gammal sedvänja att linda in liken i olika svepningar inför begravning.


Man föreställde sig att svepningarna var något spöken behöll på när de skulle spöka loss. Under tidig modern tid var svepningarna samlade i en liten knut ovanför huvudet & hängde sedan kring kroppen.

Det fina med den här praktiken, & framförallt svenpningarnas utformning, är att bilder på spöken från 1500- & 1600-talen är så himla söta! Kolla, spöken ser ut som små dumplings! Eller majskolvar. Booooo:Träsnitt av Robert Green som sitter å präntar iklädd sin begravningssvepning vilket symboliserar att hans ord
kommer från bortom graven :O Träsnittet är titelsidan på boken "New raised from his grave to write the
Tragic History of Valeria of London" (1598).


*grinande skrattsmiley* Alltså, jag tycker de är så himla fina. ALLT VAR BÄTTRE FÖRR! <3

2 kommentarer:

Miss Anthropia sa...

Hahaha >.< fantastiskt. Hade ingen aning om att det var därför spöken har lakan på sig!
Majskolvspöken <3

andreadoria sa...

Miss Anthropia - Nej inte jag heller. Jag tycker de är så himla fina i sina små lakan med knut på huvudet <3 Det är intressant att tänka sig att bilderna ovan skrämde slag på folk. Idag är det mer, ja som sagt, gulligt :D