20 apr. 2017

Vaniljmani für alle

Jag är ganska absurt intresserad av parfymer, men jag försöker hålla det på en diskret nivå. Det är generellt sett inte parfymer vi hittar på hyllorna i vanliga affärer som jag är intresserad av.

Jag misstänker att min parfymsmak inte är helt konventionell kanske. Jag gillar tex oftast parfymer som kombinerar typiskt "kvinnliga" dofter med typiskt "manliga" dofter. Unisex är oftast det allra bästa. Min personliga favoriter är en naturlig vaniljdoft som hånglar med mer grabbiga dofter. Exempelvis vanilj ihop med träiga toner. Eller vanilj ihop med kryddigt eller pepprigt. Eller vanilj ihop med läder eller tobak.

Detta totala jävla insnöande på vanilj i olika kombinationer har drivit mig till ett ganska idogt parfymsökande i många år. Min plan har alltid varit att hitta en enda "perfekt" doft som jag alltid ska ha på mig. Fast så blev det inte riktigt. Mitt badrumsskåp har just nu 6 st unisexiga vaniljparfymer som jag alternerar emellan. Det är först på senare år jag upptäckt flera veganska mer naturliga parfymer via olika små independent märken some Somethinspecial & Madama Scodioli:

"The fragrance features vanilla, cedar, amber and iris".

Vanilla & cedarwood är egentligen allt jag vill ha av en parfym. Man kan tydligt känna noterna & det är en enkel komposition. Unisex på ett sätt som passar tjejer & killar precis lika bra. Jag blev eld & lågor när jag hittade den här & använde den intensivt som vardagsparfym. Vanilla & cedarwood är en väldigt fräsch & lätt parfym. Den doftar tydligt av cedar & vanilj i perfekt symbios. Det enda jag kunde önska är att den skulle hålla längre & vara snäppet intensivare.  I vanlig ordning verkar min parfymsmak vara envist impopulär - den här parfymen har nu utgått men jag hoppas att den en vacker dag återkommer. Jag har en ensam flaska kvar - kommer sakna den här jäveln när sista droppen tar slut.Serges Lutens - Bois de vanille
"A rich, smoky Oriental vanilla fragrance made with black vanilla absolute, licorice, bitter almond paste, caramelized benzoin, beeswax, coconut milk, Tonka bean and sandalwood."
Åh. Bois de vanille är definitivt vad man skulle kunna kalla min signaturdoft. Den har varit min stående vapendragar i en väldig massa år. Jag panikar alltid när jag ser att flaskan håller på att ta slut & varje gång jag sprayar den på mig blir jag lika överraskad över hur mångfacetterad den är.
Bois de vanille är en ganska komplicerad doft, som definitivt inte passar alla kan jag tänka mig. Initialt doftar det en härlig blandning av träig lakrits & nästan lite mörk choklad. Sen kommer ett mjukare efterspel av rökig karamell, skogig trädoft, bitter honung & en mörk pepprig vanilj. Jag älskar att den är söt, utan att vara söt, skulle man kunna säga. Det här är min helgparfym, det trygga gamla vännen som man alltid kan lita på. Tror aldrig jag kommer vilja vara utan en flaska hemma, även om jag använder den ganska sällan.Madame Scodioli - Timshel  
"Mellow pipe tobacco and a deep vanilla spiked with sandalwood and patchouli"
Någon kanske kan tycka att det låter märkligt med tobakstoner i en parfym. Men gudarna ska veta att tobak gifter sig fantastiskt bra med vanilj. Timshel är en mörk, mjuk & sötrund tobaksdoft, träig & vaniljig men ändå med viss fräschör. En härlig rökig patchouli är det som ligger kvar längst tillsammans med söt tobak & en bakgrund av vanilj. Shit, ive grown to LOVE this! Den håller i en 3-4 timmar, & är en doft jag ser framemot att sätta på mig. Önskar att hela mitt hem doftade såhär haha! Det är så inbjudande, cosy, söt & unisex. Den här älskar jag att ha på jobbet, känns så rätt utan att vara brudig ett dugg. 

I enlighet med min otur vad gäller parfymer är tyvärr Timshel precis omformulerad. Jag tycker tyvärr den nya formulan har förlorat sitt bett & styrka som den hade tidigare. Men jag har en flaska kvar av den gamla formulan, å den kommer jag skydda som Gollum själv.

SomethinSpecial - Vanilla Noir
"Madagascar vanilla, dark vanilla bean, black plum are mixed with bergamot and warm musk bring you this dark, sophisticated scent. Compare to Vanilla Noir by Bath & Body Works"
Vanilla Noir överraskande mig. Jag brukar inte intressera mig så mycket när citrusiga toner toner ingår & den här parfymen lät lite väl söt för mig när jag läste om den. Men testern jag fick blev en av mina absoluta favoriter. Vanilla Noir är en riktig comfort scent för mig. Varm, omhuldande doft - söt utan att vara blommig. De svarta plommonen är den sötfräscha kärnan som omhuldas av vanilj, frisk bergamot & mysk. Den är helt enkelt underbar i sin enkelhet. 

Min Vanilla Noir är en parfymolja, helt vegansk & garanterat cruelty free. Den doftar länge & är diskret men ändå intensiv. Parfymolja kan man ha både i på handleder, hals & lite i hårtopparna. Delish!
SomethinSpecial - Vanilla Sandalwood
"The beautiful combination of luscious, rich vanilla and earthy Indian sandalwood"
Alltså, den här lilla godbiten är i all sin eminenta enkelhet min absoluta favorit just nu. Att sandelträ & vanilj är menade att vara tillsammans har jag förstått på allvar nu. Sandelträ har en intensitet & bitterhet som vaniljens sötma tar udden av, på samma sätt som sandelträet smiskar upp vaniljen & gör den lite mer tuff & självsäker. Detta är den ultimata unisexkombon. Jag älskar älskar ÄLSKAR den här! Hade kanske önskat lite mer intensitet men det kanske är för att jag är så betuttad just nu. Längtar efter att sätta på mig den här, & saknar den så snart den ebbar ut. 

Min Vanilla Sandalwood är en parfymolja, helt vegansk & garanterat cruelty free. Den doftar länge & är diskret men ändå intensiv. Parfymolja kan man ha både i på handleder, hals & lite i hårtopparna. Delish!

Molinard - Vanille Marine
"Top notes are clary sage, caramel and vanilla; middle notes are jasmine, lily-of-the-valley and juniper; base notes are amber, moss and sea notes"

Den här parfymen snubblade jag över på fragrantica & såg direkt att den inte längre produceras, vilket gjorde mig bestört med tanke på beskrivningen av den ovan. Men jag lyckades få tag på en flaska via en parfymsajt på nätet.

Vanille Marine vågar kombinera dofter som jag önskar att fler parfymhus vågade experimentera med. Att låta salvia grovhångla med vanilj & karamell, flirta lite med fräscha blommor på en grund av havssalt, enbär, mossa å amber är ju inget annat än genialt. Den initiala kombinationen av just sälta, salvia & söt vanilj är min favoritdel. Tyvärr försvinner den relativt snabbt & det kvarstår en ganska grön, fräsch & söt vaniljkaramelldoft som stannar kvar otroligt länge. Den här parfymen har en oslagbar longevity. Jag kan dock känna att den kan blir väl söt i slutändan. Om ändå den grönörtiga, havsiga hånglet hållit i sig längre hade detta varit den bästa parfym jag någonsin haft turen att sniffa på.

Och ja, även denna godbit är alltså utgången. Jag har bara några få droppar kvar i min flaska som jag försöker behålla så gott det går. Vanille Marine kommer jag garanterat sakna & längta efter. Lite som den här fantastiska vännen man tappat kontakten med men alltid har roligt tillsammans med. Låt oss hoppas att den magiskt återkommer! Gärna då med ännu mer salvia, fräschör & havssälta! NOM!


There you have it! Och jag inser ju själv att jag förmodligen kommer utöka min maniska samling ytterligare. Jag är tex mycket sugen att prova den här parfymen... och den här... eller kanske den här.

Jag är tydligen ohjälplig :D Om någon mer har tips på parfymer i min smak, let me know!

Inga kommentarer: